Web Analytics

Efectele pestei porcine la Slobozia. Ce spune primarul

de | 23.01.2020 13:47 | Economie

# „Toţi cetăţenii stau cu teamă. Multora le e teamă să cumpere purcei din cauza pestei care este în judeţul Dâmboviţa”, ne-a declarat primarul Petre Funie # Ancheta epidemiologică e gata, dar cauza apariţiei virusului rămâne un mister pentru autorități # Daniel Lupu, DSVSA Argeș: „Nu se știe cauza precisă care a dus la apariția virusului în zonă” # „I-am întrebat și pe proprietarii danezi, nici dânșii nu știu și nu pot explica”, a spus primarul Petre Funie

Au trecut aproape 3 luni de când pesta porcină a fost confirmată la două dintre cele trei ferme ale Grupului DanBred din comuna argeșeană Slobozia. Spre sfârșitul lunii octombrie, la un an de când a izbucnit epidemia de pestă în țară, a fost confirmat virusul la una dintre fermele DanBred, iar toți cei peste 20.000 de porci au fost ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. După aproape o săptămână, inevitabilul s-a produs, iar virusul s-a răspândit și în cea de-a doua fermă, aflată în apropierea celei infectate, unde erau 9.145 de porci. Toate animalele omorâte au fost îngropate pe un teren ce aparţine societăţii. Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeș, a declarat pentru Jurnalul de Argeș că „s-a finalizat ancheta epidemiologică, dar deocamdată nu se știe exact cauza precisă care a dus la apariția virusului în zonă”. Activitatea în cele două ferme afectate ar putea fi reluată în vară. DanBred mai are o fermă neafectată în Slobozia, cu peste 30.000 de porci, care este atent monitorizată.
În Argeș, valoarea totală a despăgubirilor pentru toate exploatațiile afectate de pestă porcină se ridică la 21.451.310 lei. În cazul celor două ferme din Slobozia, s-a plătit suma de 21.348.092,84 lei despăgubiri pentru porci.

„Cei de la DanBred, fără să le cerem noi, au decis să păstreze toți angajații”

Localnicii din Slobozia încă se tem că virusul pestei porcine le-ar putea afecta gospodăriile. Pe marginea acestui subiect am luat legătura cu primarul comunei, Petre Funie: „Normal că există această teamă, întrucât la Răscăeți, în județul Dâmbovița, au fost suspiciuni și s-a adeverit că sunt focare. Toți cetățenii stau cu teamă. Ei acum cumpărau purcei să îi crească pentru Crăciun, dar multora le e teamă să cumpere din cauza pestei care este în Răscăeți, în județul Dâmbovița”.
Deși apariția pestei reprezintă o mare lovitură pentru societate și comună, salariații și-au păstrat locul de muncă. „Noi am avut o întâlnire cu conducerea firmei DanBred în care am discutat și despre menținerea salariaților. Dânșii, fără să le cerem noi, au spus că mențin salariații. Angajaţii din comună merg la serviciu și lucrează la dezinfecție și la curățarea canalelor care sunt, le curăță, introduc un aer cald, var. Ce văd eu când trec pe acolo, pe lângă ferme, când vin la Pitești, este că din când în când dau cu var, inclusiv prin curte”. Măsurile de securitate de la fermele afectate se mențin, mai spune primarul. „Ei au permanent filtre acolo, utilajele sunt acolo, nu le-au scos, nu le-au dus în ferma matcă, cea neafectată din centru. Nu folosesc absolut nimic de acolo”. L-am întrebat pe primar şi dacă este cunoscută proveniența virusului. „Au fost discuții pe tema aceasta, i-am întrebat și pe proprietarii danezi, nici dânșii nu știu și nu pot explica”.

Suspiciune de pestă la Davideşti

În total, în Argeș, la data realizării articolului, mai sunt active 6 focare de pestă porcină, la fondurile de vânătoare F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș; 1 focar de pestă porcină africană la porcii mistreți din Complexul de vânătoare ”Mistrețul Sălătrucu” și o suspiciune la Davidești. Focarul din Suseni a fost stins, informează directorul Daniel Lupu (foto). De asemenea, mai sunt active cele două focare în Slobozia, „care nu se pot stinge din cauză că au apărut în zona de supraveghere niște focare la Răscăeți, care aparține de Dâmbovița. Fiind în zona aceea cu 10 km, e mai greu să le stingem acum decât după ce trece perioada de 45 de zile, dacă nu apar alte cazuri”, mai spune directorul DSVSA Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii