Web Analytics
scris miercuri, 20.07.2016

Ediţie specială „Sclavia de la Berevoeşti” „În acel sat funcţionează o şcoală cu cinci-şase învăţători. Cum să nu sesizeze nimeni?”

# Declară Marian Neagoe, liderul romilor din Muscel

Ediţie specială „Sclavia de la Berevoeşti” „În acel sat funcţionează o şcoală cu cinci-şase învăţători. Cum să nu sesizeze nimeni?”

Şi liderul Partidei Romilor pe zona Muscel, Marian Neagoe, lasă de înţeles faptul că nu ştia despre ce se întâmpla la Gămăceşti, deşi reprezentantul etnicilor din comuna Berevoeşti, Gheorghe Mielu, zis „Guţă”, este destul de activ şi nu o singură dată a prezentat problemele cu care se confruntă comunitatea de romi din localitate. „E strigător la cer că în zilele noastre se poate întâmpla aşa ceva într-o comunitate de romi! Spun asta pentru că romii au fost un popor oropsit, înrobit sute de ani, iar tocmai asta presupune ca ei să aibă o altă atitudine, o altă manieră de a gândi faţă de semeni, să fie mai înţelegători, mai concilianţi. Eu tot trag semnale de ani de zile în ce priveşte educaţia şi şcoala. Şi iată că, după cazul cutremurător de la Valea Bădenilor, din Stoeneşti, cu crima aceea oribilă, acum lucrurile sunt, poate, de aceeaşi gravitate. De ani de zile se vorbeşte să avem asistenţi sociali pregătiţi, să avem mediatori sanitari în comunităţile de romi, care să facă patru ore pe teren, dar degeaba. Nu se poate să reduci posturile de poliţie, că încă nu suntem atât de bine aşezaţi, atât de bine educaţi! Lipsesc multe lucruri şi trebuie să ne întrebăm cum de nimeni nu observă o stare de fapt care duce la semenea monstruozităţi! Dacă tu vezi că un copil sau un bătrân e maltratat, e bătut, e înfometat şi nu iei atitudine, înseamnă că ne-am îndobitocit cu toţi, chiar că nu mai avem credinţă în Dumnezeu, nu mai avem nimic bun pe lumea asta! Sunt convins că cei care au făcut asemenea lucruri sunt nişte oameni needucaţi, neduşi la şcoală, neduşi la biserică. Şi repet… mă miră faptul că nimeni nu a observat până acum care era situaţia. Există atâţia funcţionari în primăria de comună, în acel sat funcţionează o şcoală cu cinci-şase învăţători, mi se pare imposibil să se mascheze atât de bine aceste fapte reprobabile încât nimeni să nu afle. Cum să nu sesizeze nimeni aceste lucruri? Cei vinovaţi trebuie să suporte rigorile legii şi sentinţele să fie foarte aspre!”, susţine Marian Neagoe.
Cătălin Ion Butoiu

*** *** *** *** ***

Iuliana Matei, director adjunct DGASPC: „Serviciul de Asistenţă Socială din Primăria Berevoeşti ar fi trebuit să facă anchete sociale şi să ne semnaleze”

Cine nu și-a făcut treaba la Berevoești, astfel încât ororile din satul romilor să poată fi ținute sub tăcere timp de 12 ani?!  Conducerea DGASPC spune că Serviciile se Asistență Socială de la nivelul localităților sunt cele care pot identifica și care trebuie să raporteze situațile de speța faptelor care au îngrozit o țară întreagă. Însă cum aceste servicii nu sunt în subordinea Direcției, lucrurile n-ar fi tocmai facil de urmărit.
„Așa cum se știe, la nivelul comunităților există Servicii Publice de Asistență Socială sau persone cu astfel de atribuții. Doar că acestea sunt în subordinea consiliilor locale, așa cum este cazul și la Berevoești. Relația lor cu DGASPC nu este una de subordonare, ci de coordonare. Aceste servicii au responsabilitatea să montorizeze situația tuturor copiilor din  unitatea administrativ-teritorială, mai ales dacă se pune și problema acordării unor  prestații sociale în acea unitate. Serviciul de Asistență Socială ar fi trebuit să facă aceste anchete sociale. Și, în momentul în care identificau o situație de risc, de neglijare, de exploatare, erau obligați să ne semnaleze”, explică Iuliana Matei, director adjunct DGASPC Argeș.

„Noi  am aflat exact în momentul acțiunii declanșate de  DIICOT și BCCO”

Culmea e că, în toamna anului 2015, Serviciul de Asistență socială de la Berevoiești a mers în comunitatea de romi de la Gămăcești, tocmai după apariția unor zvonuri potrivit cărora acolo ar exista cazuri de persoane exploatate de țigani. Procesul verbal al acestor demersuri arată însă că acolo n-a fost identificată, practic, nicio problemă. O recunoaște însuși primarul Florin Proca și o confirmă și DGASPC.
„Nu am primit sesizări din acea comunitate legat de abuzuri, de neglijări, de exploatare pe spețele semnalate acum în presă. Noi am aflat exact în momentul acțiunii declanșate de  DIICOT și BCCO, acțiune la care am participat și noi”, mai spune Iuliana Matei.

Copii găsiți cu oase rupte și fără dinți

Doi frățiori, de 10 ani și jumătate, respectiv 13 ani și jumătate, au fost găsiți  de oamenii legii sechestrați, cu cicatrici vechi și noi, cu răni sângerânde și oase rupte, fără dinți și, mai ales, cu traume psihice severe.
„Luni 18 iulie, au fost duși la investigații,  pentru analize suplimentare pentru că expertiza medico-legală necesită o serie lungă de investigații. Ce pot să vă spun despre ei este că au  această reținere de se integra, de a socializa cu ceilalți copii, dar, ușor, ușor, sper că vom reuși să-i reabilităm. Reabilitarea lor psihosocială și emoțională este o muncă de durată. Trebuie să spun că acești  copii nu știu să scrie, nu știu să citească. Psihologul lucrează cu ei, cu formule de educație formală și non-formală, în speranța că se va reuși integrarea lor școlară, pentru a  se ajunge la o recuperare definitivă”, mai spune Iuliana Matei.

Victimele  adulte, duse într-un centru secret

Dacă cei doi copii victime ale romilor de la Glămăcești se află în centrul de de primire în regim de urgență al DGASPC, adulții au ajuns sub protecția Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP): „Celelalte 6 victime adulte sunt într-o locație secretă. Noi am implicat un ONG pentru a le asigura servicii sociale. Încă din prima zi au beneficiat de trei mese, două gustări, au fost îmbrăcați, au primit încălăminte, produse de igienă personală etc.”
Isabela Moiceanu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...