Web Analytics

„La ediţia din acest an a Simfoniei Lalelelor, vom face exact ce fac eu de 19 ani!’’

de | 11.04.2019 13:16 | Politica si Administratie

# Exclusivitate. Cornel Ionică, la primul interviu după revenirea la Primărie # Viorica Dăncilă nu mai vine la Simfonie, în schimb vin Tăriceanu și vicepremierul Ana Birchal # Cornel Ionică răspunde, de asemenea, criticilor aduse de vicele Apostoliceanu referitor la haosul urbanistic din Pitești
Revenit la Primărie după ce instanța i-a admis contestația la ordinul de suspendare emis de către Instituția Prefectului, Cornel Ionică este din nou gazda istoricei manifestări piteștene Simfonia Lalelelor. Motiv pentru care l-am întrebat dacă va interveni vreo modificare în derularea evenimentului, asta vizavi de schimbările anunțate săptămâna trecută de cel care i-a ținut locul pentru scurtă vreme, ne referim la viceprimarul cu atribuții de primar interimar Sorin Apostoliceanu. L-am chestionat, de asemenea, pe primarul ales al Piteștiului și cum a primit criticile colegului Apostoliceanu referitor la ce nu merge bine în Pitești sau ce ar trebui schimbat în modul de funcționare și organizare a Primăriei. Aflați în continuare cum a răspuns Cornel Ionică.
# Domnule primar, veți fi și în acest an gazda Simfoniei Lalelelor. Ce veți face nou, de această dată?
– Vom face ce am făcut dintotdeauna, ce fac eu de 19 ani voi face și acum. Avem un program, îl vom comunica mâine, nu vor interveni schimbări majore, sper să ne ajute și Dumnezeu cu timpul. Acest eveniment este foarte greu de organizat și trebuie să facem totul bine.
# Cine și-a anunțat prezența dintre personalitățile de la București? Prim-ministrul Viorica Dăncilă mai vine?
– Până acum a confirmat prezența doamna viceprim-ministru Ana Birchal din partea Guvernului, foarte posibil să mai vină niște miniștri. Apoi a confirmat că vine domnul Tăriceanu, președintele Senatului, cu cineva probabil din suita dumnealui, iar astăzi (marți 9 aprilie, n.red.) am primit scrisoare de la domnul președinte Iohannis că îmi mulțumește pentru invitație, dar că nu poate participa.

„Anul trecut a fost o singură observație cu privire la un copil, în rest au fost numai laude”

# Vor interveni modificări față de anul trecut? Și mă refer în special la podiumul pe care vor urca oficialitățile și care a fost atât de contestat. Apoi, va fi ceva schimbat în modul de desfășurare a paradei elevilor? Că și aici au fost numeroase critici legate de anumite reprezentații ale elevilor…
– Ce critici au fost? Anul trecut a fost o singură observație cu privire la un copil, în rest au fost numai laude. Toată lumea a defilat, toată lumea s-a bucurat. Îi așteptăm cu drag pe cei care vor să participe la defilare, nu le impunem noi un program, programul și responsabilitățile sunt ale dumnealor. Unitățile care îi pregătesc sunt răspunzătoare. Nu noi decidem ce program au, ce au de făcut. Vom avea care alegorice, iar oficialitățile vor pleca de la Primărie și vor merge pe jos până la Casa Cărții, la fel ca întotdeauna. Va fi o scenă pentru oficialități în fața Primăriei și alta pentru piteșteni, pe partea opusă, exact la fel ca anul trecut. Nu sunt modificări de substanță. Poate doar că toate acele care alegorice, după defilarea pe traseul Primărie-Casa Cărții, se vor întoarce în fața Trivale Mall pentru ca oamenii să-și poată face poze cu ele. Carele alegorice vor fi staționate acolo în toate cele trei zile ale Simfoniei. Am făcut întâlniri și sâmbătă și ieri și azi pe treaba asta, oamenii au venit cu propunerile lor… Sunt oameni mai vechi decât mine în Primărie și care au făcut multe simfonii, au experiență și am ținut cont mai ales de părerea lor. Există și partea nevăzută a organizării unei manifestări de asemenea amploare și care nu-i deloc ușoară.

„Domnul Apostoliceanu, dacă a făcut declarații, să și le asume!”

# În legătură cu proiectul pentru bazinul olimpic, care nu s-a mai semnat luni, când a venit ministrul Suciu de la Dezvoltare, că nu aveați autoritatea nici dumneavoastră, nici domnul Apostoliceanu să-l semnați, având în vedere transferul ăsta de autoritate de la Primărie… Ce se întâmplă cu el? Se va pierde?
– Nu se pierde niciun proiect. Doar s-a amânat semnarea pentru a se pune documentația la punct. Muncim de trei ani și jumătate-patru la el, am ajuns la faza finală, probabil în următoarele săptămâni îl vom semna. A fost o confuzie din următorul motiv, că în momentul în care instanța a decis în ceea ce mă privește, hotărârea instanței este executorie.
# Cum comentați această impresie generală a oamenilor că, imediat ce ați pierdut scaunul de primar ca urmare o ordinului de suspendare emis de prefect, unii dintre colegii din partid și din Primărie v-au sărit imediat la gât?
– Mie nu mi s-a părut că s-a întâmplat asta. Ședința de îndată a Consiliului Local era firesc să se întâmple pentru că eu, nemaiavând drept de semnătură și de intervenție în documentația administrativă, trebuia stabilit ceva și oamenii au interpretat cum au crezut. Eu eram într-o situație care, categoric, nu mai îmi permitea să semnez documente sau să iau decizii.

„Arhitectul-șef e cel care răspunde în fața legii, nu primarul!”

# Vizavi de criticile acide ale domnului Apostoliceanu referitoare la ce merge prost în Pitești, pe partea de urbanism de exemplu… Știți că ne-a acordat un interviu, pe care l-am publicat săptămâna trecută în Jurnalul de Argeș…
– Domnul Apostoliceanu, dacă a făcut declarații, să și le asume. Noi am avut imediat, în urma acestui articol, discuții cu direcția de specialitate abilitată conform legii să se implice și a spus că nu este deloc așa. Iar ei spun că fac regularizarea după fiecare construcție, lucruri pe care domnul Apostoliceanu nu avea de unde să le știe. Sau nu le-a știut, pur și simplu. Deci, am vorbit cu arhitectul-șef, care răspunde în conformitate cu legea și atribuțiile pe care le are, dacă are atribuții de specialitate. Vom fi atenți să nu se greșească. Iar ăsta este atributul strict al arhitectului-șef și al juristului.
# Dar nu este vorba doar despre criticile domnului Apostoliceanu, mă refer și la raportul Avocatului Poporului, publicat tot în Jurnalul de Argeș de săptămâna trecută, de asemenea foarte critic vizavi de disciplina în construcții… E adevărat că și aici criticile îl vizează în mare parte pe arhitectul-șef al Piteștiului.
– Nu numai că îl vizează. El este răspunzător în fața legii! Toată lumea spune că răspunde primarul. Dacă răspunde primarul, nu ar mai fi nevoie de arhitect-șef. Poate că are și scăpări. La miile de autorizații pe care le dă arhitectul-șef, pot să mai fie și mici scăpări. Ați văzut că s-a mers în instanță și instanța poate hotărî vizavi de construcții…

„Cazurile unde au fost probleme de urbanism le numeri pe degetele de la o mână”

# Veți aplica măsurile dispuse de Avocatul Poporului?
– Vom analiza lucrul acesta, am văzut despre ce este vorba. Avocatul Poporului face niște recomandări și este o instituție serioasă, respectabilă. Dar face niște recomandări. Dar important este că legea în sine trebuie aplicată în prevederile sale. Cazurile unde au fost probleme de urbanism le numeri pe degete și o să vedeți că probleme majore nu sunt nici câte degete la o mână în Pitești. Este posibil să fie greșeli, Doamne ferește, nu ne dorim, dar s-ar putea. În rest, la Primăria Pitești se lucrează cu seriozitate, pentru că legea este neiertătoare!

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. „…. Avocatul Poporului face niște recomandări și este o instituție serioasă…. ”
    D-apoi, nene, omul aista mai traieste ?!
    – Eu credeam… ca s-a dus demult !
    Oricum, institutia-i degeaba !