Web Analytics

Echipaje canine de avalanşă din şapte judeţe se pregătesc în Argeş

de | 15.02.2017 11:20 | Actualitate

IonSanduloiuok

În perioada 17-26 februarie a.c., în Argeş, la Cabana Capra, la o altitudine de 1.650 metri, se va desfăşura Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, formă de specializare în meseria de salvator montan.


Unităţile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu, care a avut loc în perioada 20-22 ianuarie, la Cota 2000 Transfăgărăşan. Astfel, pentru brevetare vor participa echipaje din Alba, Bacău şi Gorj, în timp ce echipajele din Suceava, Caraş Severin, Bihor şi Hunedoara vor fi prezente pentru pregătirea pentru stagiul de anul viitor. În ultimele trei zile ale şcolii, se va susţine şi examenul de reconfirmare a brevetelor obţinute în anii anteriori, de către toate unităţile canine de avalanşă din România, la care se vor prezenta echipajele din Argeş, Mureş, Caraş Severin, Sibiu şi Suceava.
Pe parcursul a zece zile, unitatea canină, formată din conducător şi câine, va trebui să progreseze astfel încât la examenul final, să poată dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă şi să demonstreze că se poate retrage în siguranţă. Probele de acces vor conţine schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare.
Pe 8 februarie a.c., a fost semnat şi protocolul de colaborare între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care vizează cooperarea în domeniul unităţilor canine de avalanţă şi căutare rătăciţi şi dispăruţi. Protocolul vizează inclusiv sprijinerea materială a unităţilor canine prin furnizarea de echipament specific şi autoutilitare speciale 4×4, în momentul în care acestea vor putea fi procurate. Responsabil pentru derularea protocolului, este directorul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
„În urmă cu o săptămână am reuşit să semnăm protocolul de colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă exact pentru acest domeniu, pentru intervenţia cu câini de avalanşă. Era o componentă lipsă, nu numai în Salvamontul naţional, ci în general. A fost identificat acest punct slab, tocmai pentru a putea să ne ajute în viitor, să se poată asigura şi o interoperabilitate între judeţe, cu posibilitatea de a merge în judeţele care deocamdată nu au astfel de facilităţi, să-i ajutăm în caz de nevoie”, a declarat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii