Web Analytics
scris miercuri, 10.05.2023

E demonstrat! 53 de comune din Argeş nu-şi respectă contribuabilii

Mi-a atras atenția o informație furnizată vineri, 28 aprilie, de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, cu prilejul vizitei sale în Argeș. Anume că doar una din două comune argeșene își respectă cetățenii, în sensul că și-a făcut cont pe platforma ghiseul.ro. În cifre, raportul e de 49 UAT-uri care vin în sprijinul contribuabililor și 53 care îl privesc în continuare doar ca pe o vacă bună de muls, însă demnă de dispreț raportat la Măria Sa, bugetarul de la primărie, atoateștiutor și atoatesforăitor când e vorba de dormit în șoșonii autosuficienței. Atenție! Primăriile celor 53 de comune nu trebuie să scoată un ban din buget ca să se înscrie pe ghișeul.ro, tot suportul logistic și financiar e asigurat de Ministerul Digitalizării, ne-a precizat ministrul Burduja. Și atunci, de unde atâta indolență sau rea credință?

E demonstrat! 53 de comune din Argeş nu-şi respectă contribuabilii

Mulți argeșeni din mediul rural sunt plecați la muncă în străinătate. Au luat calea bejeniei pentru un trai mai bun, lăsându-și casele, pământurile și mormintele din cimitir, fiecare în localitatea de unde se trage. Părinții le sunt bătrâni, unii nu mai au rude deloc, însă vor să-și plătească taxele și impozitele, să-și păstreze proprietățile, că poate se vor întoarce sau nu, la bătrânețe, în locurile unde s-au născut și unde au amintiri. Un minim efort din partea primăriei x, y sau z, care trebuie doar să se înscrie pe platforma ghiseul.ro, i-ar scuti pe acești mii sau poate zeci de mii de argeșeni din cele 53 de UAT-uri inerte sau retrograde să consume bani pe avion sau timp din timpul lor liber ca să vină în țară să-și plătească dările la bugetul local. Nu doar că s-ar economisi timp, fiindcă îți trebuie doar câteva click-uri și nici 20 de minute ca să-ți plătești dările pe ghișeul.ro, dar s-ar îmbunătăți semnificativ și rata de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul local.

Citește și Gara din Costeşti va fi reabilitată! Deputatul Bălăşoiu solicitase acest lucru cu doi ani în urmă!

De ce nu se întâmplă așa? Trăim în România și putem specula multe. Inclusiv că se urmărește ca unii să-și abandoneze sau să-și înstrăineze proprietățile la preț de nimic, prin lehamitea generată de birocrație. Fiindcă, se știe, transparența dăunează grav corupției și corupților. Altfel e de neînțeles de ce 53 de comune, în loc să-și ajute contribuabilii, îi încurcă și îi îmbolnăvesc. Îmi aduc aminte că, acum vreo patru ani, un diasporez a sunat disperat la ziar explicându-ne că, deși avea programare și se interesase din timp cu tot ce îi trebuie, nu putea să intre în posesia unui document uzual de la o primărie argeșeană, deși asta nu trebuia să dureze mai mult de câteva zile. Omul se simțea umilit și neputincios fiindcă își luase două săptămâni de concediu de la angajatorul din Spania și risca să rămână fără loc de muncă dacă nu se întorcea la timp.

Gândiți-vă atent la aspectul acesta, domnilor primari care refuzați să vă înscrieți UAT-ul pe ghiseul.ro. Fiindcă vă veți trezi, la un moment dat, că unii dintre acești contribuabili de bună credință vă vor da în judecată și vă vor cere și daune. Și au toate șansele să vă câștige! Acesta e viitorul și vă rog să-l analizați cu atenție. Pe de altă parte, tot respectul pentru absolut toate administrațiile din municipiile și orașele județului, plus pentru cele din 49 de comune care s-au înscris pe ghișeul.ro, demonstrând astfel că-și respectă contribuabilii ce doresc să-și plătească taxele online.

Citește și Sindicatul Național Finanțe Publice (SindFISC): Cârpeala sacului bugetar generează proteste de stradă

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită