Web Analytics

E cutremur! Noul manager, dr. Tiberiu Irimia, dezvăluie: Spitalul Judeţean a refuzat un aparat de testat Covid de la minister, pe motiv că n-are spaţiu să-l instaleze

de | 7.05.2020 13:36 | Actualitate, Dezvăluiri

# „Atunci, în luna februarie, noi am avut noroc că Spitalul Județean a fost inclus pe lista spitalelor care beneficiază de finanțare din partea Ministerului Sănătății pentru achiziția unui sistem RT PCR” # ”Numai că factorii decizionali nu au înțeles urgența acestei achiziții și aproape o lună au schimbat «păreri» în scris” # ”Spitalul Județean Argeș le-a răspuns celor de la Ministerul Sănătății și celor de la DSP Argeș că nu are spațiu disponibil pentru instalarea acestui aparat”, mai dezvăluie doctorul Irimia

# Aveți o săptămână de când ați fost numit manager la Spitalul Județean. Cum vă descurcați?
– De exemplu, azi (luni, 4 mai, n.red.) am modificat iarăși niște circuite epidemiologice. Am eliberat Secția Chirurgie Vasculară, am dezinfectat-o, iar după ora 14 o redeschid. Și pentru că sunt multe solicitări pe urgențe, personalul a revenit din izolare, așa că secția va funcționa normal.

„Testarea era lucrul cel mai important pentru Spitalul Județean, ca să putem lucra în siguranță”

# Ce se întâmplă cu mult discutatul laborator de testat Covid din cartierul Eremia Grigorescu?
– Am vorbit deja cu cei de la firma Antisel, câștigătoarea licitației, și am promisiunea că vineri se livrează echipamentele și începe montarea lor. Eu așa sper, ca până vinerea viitoare să fie totul funcțional, inclusiv personalul instruit. Iar de vineri vreau să facem toate testările în Pitesti, să nu mai fim nevoiți să contractăm testele cu alte entități, să le facem noi.
Vreau să vă mai spun că de acest nou laborator se va ocupa doctorul Uscatu de la Anatomie Patologică, un doctor supracalificat în zona aceasta de analize.
# Cât e investiția?
– Investiția e de un milion lei. Jumătate din bani vine de la Ministerul Sănătății, iar jumătate de la Consiliul Județean. Iar dr. Dan Manu, președintele Consiliului Județean, mi-a promis că până vineri o să facem contractul de dare în folosință, cu titlu gratuit, a spațiului din Eremia pentru acest laborator de testat Covid.
# Bine că se face, până la urmă…
– Da și în continuare sunt de părere că s-a întârziat foarte mult achiziția acestui aparat. Testarea era cel mai important lucru pentru Spitalul Județean, ca să putem lucra în siguranță. Și mă refer în primul rând la testarea personalului medical, dar și a pacienților.

„Factorii decizionali nu au înțeles urgența acestei achiziții”

# Bine, bine, dar astea sunt doar regrete și păreri. Dvs. aveți idee de ce s-a întârziat testarea în Argeș și, în primul rând, în Spitalul Județean atât de mult? Cu tot ce implică ea – achiziționarea unui aparat Real Time PCR, instruirea personalului care să lucreze pe el etc.
– Eu pot să vă spun doar ce am descoperit eu în această săptămână, de când sunt manager. De exemplu, pe 25 februarie a sosit prima adresă oficială de la Ministerul Sănătății, chiar de la cabinetul ministrului Nelu Tătaru. Știți ce se spunea în acea adresă? Că trebuie urgent ca managementul Spitalului Județean să ia legătura cu Direcția de Sănătate Publică Argeș pentru demararea procedurii de achiziție a aparaturii de testare Real Time PCR. Atunci, în luna februarie, noi am avut noroc că Spitalul Județean a fost inclus pe lista spitalelor care beneficiază de finanțare din partea Ministerului Sănătății pentru achiziția unui sistem RT PCR. Numai că, din păcate, cu toate consecințele ce au decurs de aici, factorii decizionali nu au înțeles urgența acestei achiziții și aproape o lună au schimbat „păreri” în scris. Spitalul Județean Argeș (fostul manager Adriana Molfea, n.red) le-a răspuns celor de la Ministerul Sănătății și celor de la DSP Argeș că nu are spațiu disponibil pentru instalarea acestui aparat. Asta s-a întâmplat de la 25 februarie și până acum, în luna mai. Sper ca pe 15 mai să fie totul funcțional.

„Spitalele trebuie să rămână sub conducerea ministerului. Interconectarea este esențială”

# Cum lucrați cu Ministerul Sănătății și cu ministrul Nelu Tătaru?
– Foarte bine. În ceea ce-l privește pe domnul ministru Nelu Tătaru, am observat că e foarte implicat, dovadă că în toată această perioadă foarte grea a fost în măsură să ia decizii imediate, uneori foarte complicate, ca să putem ține sub control sănătatea românilor. E un om care în perioada asta nu mai ține cont de programul normal și asta ca să poată să răspundă la aproape toate telefoanele. Este activ 24 ore pe zi și 7 zile din 7. De asemenea, cred că e foarte bine că toate spitalele sunt sub conducerea Ministerului Sănătății. Este un lucru bun și cred că trebuie menținută decizia și după încetarea stării de urgență. Toată interconectarea actuală a instituțiilor statului este esențială și cred că face foarte bine.

„Nu ne permitem să ascundem nimic sub preș din ceea ce s-a întâmplat”

# După demiterea dr. Sorina Honțaru, și DSP are director nou, pe medicul militar Alexandru Gigel Guiță. Cum e colaborarea?
– În acest moment, colaborăm impecabil cu DSP, care ne ajută, împreună cu serviciul intern de Epidemiologie al Spitalului Județean, să avem niște circuite perfecte în ceea ce privește accesul pacienților înspre secții, cât și al cadrelor medicale. De altfel, am solicitat domnului dr. Guiță , directorul DSP Argeș, ca toate anchetele epidemiologice făcute în spital să fie perfect instrumentate. Fiindcă nu ne permitem să ascundem nimic „sub preș”.
Doar așa putem controla total situația pacienților și a cadrelor medicale din Spitalul Județean. Niciun pacient nu se mai internează în Spitalul Județean fără testare pentru Covid.
# La final, vreau să vă întreb: cum stați cu operațiunea de testare? Câte teste ați făcut de când ați preluat managementul Spitalului Județean?
– La nivelul personalului medical am testat 600 din aproximativ 700 persoane reprezentând personal medical. Iar dintre pacienții internați în spital, peste o sută.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii