Web Analytics
scris joi, 24.03.2022

Durerile de dinţi şi boala Lyme

Boala Lyme (Borelioza) este o afecțiune multisistemică de cauză infecțioasă, determinată de spirocheta Borrelia Burgdorferi, transmisă la om prin mușcătura de căpușă. Sunt studii care asociază durerile orofaciale și de cap cu boala Lyme. S-a demonstrat că boala Lyme și multe alte boli cronice dezvoltă spirochete care trăiesc și în canalele radiculare ale dinților (studiul s-a făcut pe dinți extrași). Bacteriile Borrelia- Lyme se pot dezvolta în dentină, nu în smalțul dinților.
Manifestările clinice pot include:

Durerile de dinţi şi boala Lyme

  • dureri faciale și dentare
  • paralizie a nervului facial
  • dureri de cap
  • dureri ale articulațiilor temporo-mandibulare
  • dureri ale mușchilor masticatori
  • gură uscată
  • sensibilitate dentară
  • pulpite
  • paralizia lui Bell
  • inflamația glandelor salivare.

Paralizia lui Bell este o formă de neuropatie facială, de obicei temporară, rezultată din inflamația sau lezarea celui de-al șaptelea nerv cranian, adică nervul facial. Stomatologii ar trebui să considere boala Lyme ca o cauză posibilă la pacienții care prezintă aceste simptome, sau poate fi asociată parodontozei, fiind o boală autoimună.

Fac apel la orice persoană care prezintă astfel de simptome și nu numai, deoarece boala Lyme mai este numită și boala cu o mie de fețe, să fie îndrumați către centre specializate, unde se pot face investigațiile pentru depistarea infecției cu bacteria Borrelia și a bolii Lyme.
Este o boală foarte parșivă, România fiind la început de drum în ceea ce privește depistarea și tratamentul infecției cu Borrelia. Am cunoscut pacienți care s-au tratat greșit din cauza simptomatologiei foarte diferite, care interferează cu simptome specifice ale altor boli acute sau cronice, exemplele fiind multe. De la scleroze multiple, boli ale tiroidei, artrita reumatoidă, depresii, boli psihice, dureri articulare, lupus, fibromialgie, hpv şi multe altele, ei suferind, de fapt, de boala Lyme declanșată în urma infecției cu bacteria Borrelia prin înțepătura de căpușă.

Netratată la timp, boala Lyme afectează sistemul imunitar, provocând grave boli autoimune.
Depistarea infecției se poate face printr-o simplă analiză de sânge care privește depistarea anticorpilor IGM și IGG Borrelia Burgdorferi. Dacă acest test este pozitiv, se recomandă analize speciale de tipul Western Blot.
Testăm peste 10 pacienți zilnic, iar rata de infectare cu bacteria Borrelia este foarte mare. Sunt multe țări care au dezvoltat programe naționale de screening pentru depistarea acestei infecții. Consider că un bun semnal de alarmă trebuia să fie povestea impresionantă a actorului Șerban Ionescu.

O altă vedetă care acum se luptă cu această boală este cunoscuta solistă Adda. Ea a avut un mare noroc prin faptul ca a descoperit infecția în fazele incipiente, tratamentul având mari șanse de reușită. După părerea mea, infecția cu Borrelia este o amenințare permanentă asupra oamenilor care îşi petrec mult timp în natură, având deja caracter endemic în România.
Dr. Suher Irimia

Citește și Guvernul vrea să lase contribuțiile sociale ale salariaților la discreția patronilor. Salariații riscă să rămână fără asigurare de sănătate și pensie!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *