Web Analytics

După ce a fost părăsit de mamă, podul peste Râul Doamnei a rămas şi orfan de tată

de | 21.03.2019 13:02 | Dezvăluiri

# Soarta reabilitării podului făcut cu fonduri europene, dar prost, rămâne în… coadă de pește
La finele anului trecut, ”Jurnalul de Argeș” deschidea seria de dezvăluiri legate de modernizarea podului de peste Râul Doamnei din Pitești, modernizare făcută superficial și în bătaie de joc. Această stare de fapt a fost dovedită și de o expertiză tehnică cerută de Primăria Pitești și realizată în 2017 de către expertul tehnic autorizat Diaconu Ion Dumitru.
Expertiză tehnică urmată de un raport suplimentar, realizat în octombrie 2017, care scoate la iveală numeroase nereguli privind lucrările de modernizare a podului, lucrări finanțate de Uniunea Europeană în procent de 97% și efectuate de firmele Star Trading Impex și Zeus, firme patronate de oamenii de afaceri Bobi Marinescu, respectiv Grigore Dobre. Concret, expertul tehnic Diaconu Ion Dumitru a constatat, printre altele, fisuri la grinzile prefabricate, infiltrații multiple, degradarea protecției anticoroziune, segregarea betonului și porțiuni cu beton degradat, și asta după doar trei ani de la finalizarea lucrării. Și mai concret, la ora actuală, aducerea podului la o stare normală de exploatare ar costa cel puțin 1,26 milioane lei, bani despre care nu e clar încă dacă, de cine, când și cum vor fi plătiți. Reamintim că Proiectul „Modernizare Pod peste Râul Doamnei” a fost finalizat pe 29 iunie 2014. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin fonduri europene, a fost de 3.737.466,53 lei, din care contribuția proprie a Primăriei în proiect a fost de 101.743,02 lei.

Viceprimarul nu știe, constructorului nu-i stă capul la pod, iar primarul tocmai a devenit șomer

Odată cu declanșarea dezvăluirilor din săptămânalul nostru a început și războiul declarațiilor și al acuzelor reciproce dintre administrația municipală, prin vocea viceprimarului Sorin Apostoliceanu, și firmele care au realizat proiectul, prin cea a afaceristului Bobi Marinescu. Astfel, Primăria anunța că nu va accepta să plătească din bani publici cei 1,26 de milioane de lei necesari reparării… reparațiilor de la pod și arunca pisica în ograda constructorului, care, la rândul său, spunea că nu a făcut altceva decât să respecte cu sfințenie un proiect impus și nu se consideră vinovat de problemele apărute după finalizarea lucrării. Mai mult, la începutul acestui an cele două părți au avut o întâlnire cu ușile închise și ferestrele ferecate, în care s-au înțeles să… se înțeleagă. Apoi s-a așternut liniștea.
Dorind să aflăm cum mai stau lucrurile, am contactat părțile implicate, care par să aibă probleme mult mai importante decât soarta podului de peste Râul Doamnei din Pitești. Iată ce-am aflat. Viceprimarul Sorin Apostoliceanu, de parcă n-ar lucra în Primărie: „Îmi pare rău, problema podului de peste Râul Doamnei a fost preluată integral de domnul primar, care știți și dumneavoastră în ce situație e acum. Chiar nu mai am nicio informație despre acest proiect, nu vă pot ajuta. Dacă vreți o părere personală, eu am spus mereu că trebuie acționat în judecată constructorul. Rămăsese ca domnul primar și juriștii noștri să analizeze și să se ia o decizie sub acest aspect, dar chiar nu știu în ce stadiu s-a ajuns”. Bobi Marinescu, om cu multe pe cap: „Nu știu ce mai e acolo, nu-mi stă mie capul la podul ăla, vă rog să mă înțelegeți, sunt într-o ședință acum, vă sun eu când mă eliberez!”. Și dus a fost.
Cât despre primarul Cornel Ionică, la ora documentării și redactării acestui articol tocmai era demis cu zgomot de către prefectul de Argeș pe motiv de conflict de interese. Drept consecință, nu ne-a mai răspuns la telefon nici măcar pe persoană fizică.
Așadar, la ora actuală, situația podului peste Râul Doamnei este una tristă, pentru că, după ce a fost părăsit de mamă (constructorul), a rămas și orfan de tată (primarul).
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii