Web Analytics
scris miercuri, 23.07.2014

După Experimentul Piteşti, avem ”Experimentul beton peste Piteşti”

# Proiectul de regenerare urbană continuă să stârnească nemulţumiri # Săptămâna aceasta a venit rândul celor din Teilor să se revolte. Teilor, un cartier liniștit și plăcut al Piteștiului, cu blocuri vechi de 50 de ani, spații verzi, zeci de grădinițe cu flori (puse de locatari prin cheltuiala proprie) și populație în majoritate covârșitoare trecută de 65 de ani. Acestea erau imaginile și realitățile de până acum câteva săptămâni. Acum, zona e plină de praf, utilaje grele și pavele. ”Puteau să ne consulte înainte de a începe acest proiect și nu au făcut-o. Nimeni din Primărie nu a pus vreo notificare la avizierele blocurilor. Au făcut niște trotuare înalte și inutile, în condițiile în care aici sunt mai mult oameni bătrâni și traficul pietonal e unul extrem de redus. Asta ca să nu mai spun că acum aproape o lună au venit cei de la CEZ, au pus niște cabluri, trotuarul a fost apoi reasfaltat, după care asfaltul proaspăt pus a fost scos și înlocuit cu pavele”, ne spune revoltată doamna Liliana Burlacu.

După Experimentul Piteşti, avem ”Experimentul beton peste Piteşti”

Și, într-adevăr, trotuarele sunt foarte înalte, de peste 25 cm și reprezintă un chin pentru oamenii în vârstă ce trebuie să le urce și să le coboare. În fața blocului 1, trotuarul și așa hidos a fost făcut superficial și înălțat prea mult. Între trotuar și bloc a fost lăsat un spațiu lat de o jumătate de metru ce nu a fost ridicat la nivel și care, la lăsarea întunericului, reprezintă o adevărată capcană pentru locatari. O altă aberație: micul spațiu verde din fața blocului a fost înconjurat cu un trotuar inutil. ”Acest trotuar nu are nici cea mai mică utilitate. Mai mult, prin montarea sa a fost redusă dramatic lățimea aleii din fața blocului. Din această cauză, mașinile nu mai au unde întoarce. Iar dacă vine o Salvare aici, se confruntă cu aceeași problemă”, ne precizează doamna Liliana Burlacu. Alți 9-10 oameni din blocurile 1 și 2 i se alătură și împărtășesc aceleași nemulțumiri.
După cum ne spune domnul Ion Toloș, administratorul blocului 2, în blocurile 1 și 2 sunt 30 și respectiv 28 de locatari: ”Pentru ce a fost făcut acel trotuar, în condițiile în care aproape nimeni nu trece pe acolo? Treptele de la intrarea în blocul 2 au fost distruse, iar treapta rămasă nu a fost reparată și a fost împrejmuită cu o bordură. Nu e normal.”

”Primăria ne-a spus: «Vreți spații verzi? Duceți-vă în Parcul Trivale!»”

Ion Sivescu este un alt locatar nemulțumit din zonă: ”Stau aici de 45 de ani și cei de la Primărie nu au venit o dată să ne întrebe, dacă dorim să ne amenajăm spațiile verzi. Tot ce vedeți spații verzi în cartier, inclusiv micile spații cu flori, au fost făcute de locatari. Iar când am întrebat de ce se distrug spațiile verzi și se pun în loc parcări cu pavele, cineva din Primărie ne-a spus: ”Vreți spații verzi? Duceți-vă în Parcul Trivale!” În plus, după ce că distrug spațiile verzi, vor să ne umple cartierul cu bănci. ”
Am fost împreună cu locatarii nemulțumiți și în spatele Școlii nr. 3, acolo unde e în curs de amenajare o parcare cu dale înierbate. Respectivele dale reprezintă deja un soi de mers pe sârmă pentru cei care calcă pe acolo. Mai mult chiar, una dintre doamnele prezente a intrat la un moment dat cu unul dintre tocurile de la pantofi într-una din sutele de găuri din dale și nu puțin a lipsit să facă o entorsă. Cât despre viitoarea parcare, pentru realizarea ei a fost sacrificat un spațiu verde de aproape o sută de metri pătrați: ”Până acum o lună aici erau copaci și verdeață. Acum au pus nisip și dale. E păcat”, spune domnul Sivescu.

Peste 40 de miliarde plătite proiectanților

Având în vedere realitatea din cartierele Piteștiului, se pun serioase semne de întrebare asupra proiectului. Un proiect făcut de un consorțiu de patru firme compus din IRCETT SA Cluj-Napoca, Avensa Consulting Iași, Knowledge Management București și Urban Space București. Cum să poată face firme din alte zone ale țării un proiect de regenerare urbană pentru un oraș pe care îl cunosc doar din hârtii și din… vedere, nu dintr-o realitate trăită zi de zi? Asta ca să nu mai vorbim de faptul că și suma plătită din bugetul UE acestui consorțiu de proiectanți este una colosală: 3.690.720 lei fără TVA. Altfel spus, peste 40 miliarde lei vechi date pentru un proiect neadaptat la realitățile și necesitățile Piteștiului. Un proiect superficial și îndoielenic, bazat în procent majoritar pe acoperiri cu dale și pavele, și nu pe creșterea spațiului verde, așa cum se întâmplă în orice oraș civilizat.

Unul dintre proiectanți, luat în vizorul DNA

Unul dintre proiectanți, Avensa Consulting Iași, a fost cercetat la începutul acestui an de către DNA pentru afaceri cu primăria Iaşi, cu Ministerul Transporturilor, dar şi pentru alte operaţiuni desfăşurate ca partener recomandat de agenţiile de dezvoltare, din care a încasat bani grei, în calitate de consultant. Percepută ca firmă apropiată PDL, Avensa Consulting a încasat în Suceava 118.000 de lei pentru strategia de dezvoltare a zonei metropolitane pentru perioada 2014-2020. De asemenea, e de pomină faptul că AVENSA a primit 1,12 milioane de lei pentru realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al municipiului Suceava, plan prezentat acum câţiva ani consilierilor suceveni în cinci minute, pe o mapă cu zece foi. În august 2007, publicația Obiectiv de Suceava arăta că firma de consultanţă Avensa Consulting a tocat 270.000 de euro din bani publici pentru o mapă de zece foi şi o prezentare de cinci minute.
În ultimii ani, firma ieşeană a înregistrat un adevărat boom în materie de licitaţii câștigate în întreaga ţară, fiind aleasă de Ministerul Dezvoltării să evalueze toate proiectele depuse de primării pentru obținerea de fonduri europene. În portofoliul firmei ieșene predomină serviciile de consultanţă pentru  proiectele  care vizează creșterea siguranței în diverse orașe: Suceava,  Pitești, Vaslui, Buzău, Pașcani, Moinești, Moreni, Botoșani, Medgidia.

Avensa Consulting, o abonată la contractele cu Primăria Pitești

Avensa Consulting, după cum vom arăta în continuare,  este și ea o ”abonată” la contractele cu Primăria Pitești.  Primul contract pe care l-a obţinut la Piteşti s-a parafat în 2009 şi viza servicii de proiectare a sistemului de supraveghere pentru creşterea siguranţei din zona Podul Viilor, pentru care firma ieşeană a încasat 120.434,10 lei. În martie 2012, firma ieşeană a câştigat, de data aceasta de una singură, un contract de 210.000 lei pentru serviciile de proiectare în cadrul proiectului „Modernizare Parc Ştrand”. Tot Avensa Consulting câştiga în iunie 2012 contractul pentru serviciile de management privind proiectul modernizării podului peste Argeş, venind cu o ofertă de 150.000 lei. Cea mai recentă afacere încheiată de Avensa Consulting cu Primăria Piteşti vizează serviciile de management pentru proiectul „Reabilitare infrastructură urbană în municipiul Piteşti” în valoare de 136.900 lei, licitaţie câştigată la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

Marcela Bădescu: ”În iulie 2009 a fost făcută o consultare a populației privind acest proiect. Nimeni nu a venit cu propuneri. Acum toată lumea comentează”

Am luat legătura și cu doamna Marcela Bădescu, cea care coordonează implementarea proiectelor cu finanțare europeană în cadrul Primăriei Pitești. Am dorit să aflăm de la domnia sa dacă a fost făcută o consultare a populației și un studiu privind impactul asupra stării de sănătate a populației înainte de a începe proiectul: ”A fost făcută o consultare pe 29 iulie 2009. La acea întâlnire, nimeni nu a venit cu propuneri. Acum toată lumea comentează. Țin minte că la acea întâlnire au fost comentarii de genul cum că nu o să obținem fonduri europene. La acea consultare le-a fost prezentată cetățenilor o schiță generală a proiectului, fără detalii defalcate sau imagini 3D. Legislația de atunci nu prevedea realizarea unui studiu privind impactul asupra sănătății populației.”

Primarul Pendiuc: ”Dacă ceva nu e bine, proiectul se poate modifica. Sunt deschis la dialog”

Am luat legătura și cu primarul Tudor Pendiuc pentru a ne spune opinia sa vizavi de  nemulțumirile crescânde ale piteștenilor în legătură cu acest proiect superficial: ”Aș vrea să spun în primul rând că acest proiect este în normele europene. Cunosc nemulțumirile oamenilor din cartierul Teilor. A fost deja acolo managerul de proiect pentru a discuta cu ei. Dacă nu e ceva bine, se poate modifica proiectul. În anumite condiții se pot mișca unele alei, cu condiția să se respecte niște proporții. Referitor la alegerea proiectantului, acesta a fost ales în urma unei licitații, cu o comisie. S-a respectat legea. Aș vrea să vă spun că în toate întâlnirile pe care le-am avut cu oamenii în cartiere vizavi de acest proiect nu s-a discutat niciodată pe poziții de forță. Sunt deschis la dialog. Iar lucrurile ce nemulțumesc cetățenii vor fi discutate cu arhitectul. Vreau să mai spun încă o dată că nu sunt pentru tăierea copacilor. Nu spun că proiectul este perfect, și eu am avut puncte de vedere ce nu concordau cu ale proiectantului. Repet, acolo unde sunt probleme, discutăm.”
Am dorit să luăm legătura și cu reprezentanții firmei IRCETT Cluj-Napoca, însă până la închiderea ediției aceștia nu au putut fi contactați.
Îi așteptăm pe toți piteștenii care au ceva de spus asupra acestui proiect să ne scrie la adresa jurnaldearges@gmail.com. În ceea ce ne privește, încercăm să gândim pozitiv,  nu suntem de facto împotriva acestui proiect. Totul însă, pănă la măcelărirea spațiilor verzi și îngroparea noastră în betoane.
Denis Grigorescu

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

A murit Mircea Diaconu

Actorul Mircea Diaconu a murit la 74 de ani, după ce a luptat mai mult timp cu o boală foarte...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită