Web Analytics

După Dosarul „Consultanţa 2”, procurorul Ioan Ulici a clasat şi dosarul „Lunca Argeşului”

de | 10.02.2021 13:01 | Actualitate, Dezvăluiri

# Totuși, DNA Pitești a disjuns cauzele privind infracțiunile de abuz în serviciu și delapidare de la Direcția Silvică Argeș, declinând competența în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești
La data de 20.12. 2018, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a fost întocmit dosarul penal cu nr. 7502/P/2018, ca urmare a sesizării formulate de către Ministerul Apelor și Pădurilor cu privire la săvârșirea unor posibile infracțiuni de către angajați din cadrul Direcției Silvice Argeș și Primăria Municipiului Pitești în legătură cu atribuirea de către Primăria Pitești a unui contract de lucrări silvice către Direcția Silvică Argeș, care a subcontractat lucrările către SC Terra Silva S.R.L Craiova.
Contractul se referea la instalarea de vegetație forestieră, respectiv puieți, și îngrijirea acestora, pe un teren în suprafață de 19,5 ha, situat în Albota. Terenul agricol cumpărat de la Primăria Albota a fost și cel pentru care municipiul Pitești a obținut cofinanțare în cadrul POR pentru proiectul „Creare Parc Lunca Argeșului”, în valoare totală de 40.499.421,31 lei. Terenul respectiv a fost adus în compensare și trebuia introdus în fondul forestier național, ca urmare a scoaterii unui alt teren din fondul național – proprietatea UAT Pitești – prin defrișarea vegetației forestiere pe o suprafață de 3,5794 ha, pentru realizarea proiectului edilitar. Întrucât Direcția Silvică Argeș nu deținea în dotare utilajele necesare pregătirii terenului pentru împădurire, lucrarea a fost subcontractată către SC Terra Silva SRL, fără respectarea OUG nr 34/ 2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, se arăta în sesizare.
Printr-o ordonanță, în 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a dispus declinarea cauzei în favoarea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești, având în vedere existența indiciilor de săvârșire a unor infracțiuni a căror competență de soluționare revenea acestei structuri. A început urmărirea penală, organele de urmărire penală schimbând încadrarea din abuz în serviciu în „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Și… a fost clasat în ceea ce privește respectiva acuzație. În schimb, procurorul DNA Pitești, Ioan Ulici, care a făcut cercetarea, a disjuns cauza în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu și delapidare, întorcând dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești pentru soluționare.

„A fost încălcată Legea achizițiilor publice”, se arăta în sesizarea Ministerului Pădurilor

„În perioada 2014-septembrie 2017 s-au efectuat plăți din conturile Direcției Silvice Argeș în valoare de 644.732,26 lei în conturile SC Terra Silva SRL. Aceste plăți au fost efectuate în baza aprobării directorului Direcției Silvice Argeș (Armand Chiriloiu, n.red) fără a se realiza recepții parțiale, așa cum era menționat în contractul de prestări servicii și în actul adițional și fără ca Primăria Pitești, în baza unor hotărâri de Consiliu Local, să aprobe aceste deconturi”, sunau primele acuze. În ceea ce privește efectuarea propriu-zisă a lucrărilor, potrivit unei note de constatare din octombrie 2017 a Gărzii Forestiere Ploiești, rezultă că, din suprafața de 19,5 ha, o suprafață de 0,86 hectare nu era parcursă cu lucrări de reconstrucție ecologică. Mai mult, un control al Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, din noiembrie 2017, a relevat că la data respectivului control nu existau documente care să ateste că terenul în suprafață de 19,5 ha oferit în compensare, proprietatea municipiului Pitești, a fost introdus în fondul forestier național. Potrivit dispozițiilor legale, terenul în suprafață de 19,5 ha oferit în compensare trebuia înscris în amenajamentele silvice până la data de 20.04.2012, iar împădurirea acestuia trebuia realizată până la finalul anului 2014, după cum se arăta în raportul Corpului de Control al Ministerului Pădurilor.
Citește și Este cert! Dosar la DNA pe Proiectul „Lunca Argeşului”
Citește și E oficial! Dosarul cu neregulile Direcţiei Silvice în proiectul cu fonduri UE „Parcul Lunca Argeşului” – trimis în cercetare
Citește și Agitaţie la Direcţia Silvică în dosarul de împădurire „Parcul Lunca Argeşului”

A fost respectat Codul Silvic, a conchis DNA Pitești

Potrivit ordonanței DNA Pitești din 17 septembrie 2020, valoarea plăților efectuate de către Municipiul Pitești către Direcția Silvică Argeș a fost făcută în conformitate cu prevederile Codului Silvic, potrivit căruia cheltuielile de instalare a vegetației forestiere și de întreținere a acesteia se încheie anticipat predării/primirii terenului în suprafață de 3,5794 ha, aprobat a fi scos definitiv din fondul forestier. În perioada 2014-2017 au fost emise 6 facturi pentru împădurire și lucrări de întreținere, plus încă 3 pentru reglarea unor omisiuni de redactare a facturilor, valoarea totală încadrându-se în prevederile devizului lucrărilor. În 2019, o echipă formată din angajați ai Gărzii Forestiere Ploiești, Ocolului Silvic Costești, Direcției Silvice Argeș, Primăriei Pitești și Primăriei Albota a constatat că lucrările au fost executate conform proiectului tehnic și recepționate anual de către părțile implicate și, la deplasarea în teren, pe o suprafață de 14 ha s-a ajuns la stare de masiv, iar pe o suprafață de 5,50 ha s-au efectuat completări în primăvara anului 2019, puieții având o vegetație bună, pentru care s-a apreciat că procentul de reușită era de peste 85%, ceea ce se încadrează în pierderile admise de normativele în vigoare.
În ceea ce privește infracțiunea de „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se constată că nu sunt îndeplinite condițiile de tipicitate obiectivă și subiectivă ale acestei infracțiuni raportat la faptele referitoare la încheierea contractului de lucrări silvice dintre municipiul Pitești și Primăria Pitești, subcontractarea către Sc Terra Silva SRL Craiova și derularea acestuia, procurorul DNA Pitești constatând că nu s-a creat vreun prejudiciu beneficiarului prin acțiunile realizate, cu intenție, de către funcționarii publici.
Procurorul DNA a dispus, în schimb, disjungerea cauzei privind infracțiunile de abuz în serviciu în ceea ce privește alte constatări cuprinse în Raportul privind rezultatele acțiunii de control efectuate de funcționari din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și declinarea competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. La fel ca și în cazul infracțiunii de delapidare (referitoare la utilizarea mașinilor proprietatea Direcției Silvice Argeș în interesul unor angajați), competența de efectuare a urmăririi penale a fost declinată tot în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, pentru a efectua cercetări penale.

În doi ani, 40 de litigii de muncă între angajați și conducerea Direcției Silvice Argeș

La dosarul de urmărire penală s-au aflat și alte sesizări ale unor salariați, prin care aceștia reclamau abuzuri comise de directorul DS Argeș, Armand Chiriloiu, abuzuri care constau în încălcarea principiului demnității la locul de muncă, hărțuire la locul de muncă, marginalizarea și discriminarea la locul de muncă. Iar în raportul de control se mai precizează că s-a solicitat conducerii DS Argeș o situație cu evidența conflictelor de muncă aflate pe rolul instanțelor începând cu anul 2012, când Armand Chiriloiu a fost numit director. Iar instituția a comunicat că în perioada octombrie 2012-noiembrie 2014 au fost înregistrate în instanță 40 de dosare cu privire la litigii de muncă în cadrul Direcției Silvice Argeș.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii