Web Analytics

Dumnezeii şi microbiştii lui Adrian Vasiliu

de | 19.05.2016 15:20 | Cultură

Lansată recent la Biblioteca Județeană Argeș, antologia articolelor de presă locală, publicate de-a lungul a opt ani, merită toată atenția comunității noastre. Jurnalist cu vechime la ziar și în televiziune – 17 ani înseamnă reflexe, spirit critic, disciplină și luciditate – Adrian Vasiliu realizează, în fapt, tabloul baroc al unei perioade cu aparențe tulburi, cu nenumărate culise, cu lideri, suită și popor prinși în jocul puterii și al spectacolului ei seducător.
Astăzi funcționar al Comisiei Europene de la Luxemburg, Adrian Vasiliu a adunat în volum articole apărute sub semnătura sa în „Argeșeanul” (2004-2005), în „Obiectiv argeșean” (2006-2008), în „Ghimpele” (2008), pe „Argeș Online” (2011-2012) și în „Atitudine în Argeș” (2011-2012). „E vremea lupilor tineri”, „Cum va arăta Piteștiul fără Pădurea Trivale?”, „Modelul piteștean de revoluție”, „Anonimii care ne conduc”, „Confesiunile unui ziarist plătit de PDL”, Oare Stroe avea păduchi?”, „Țara în care e mai bine să fii câine”, „Ziua libertății condiționate a presei”, „Ce-aș face dacă aș câștiga alegerile?”, „De ce a câștigat Nicolescu…” sunt câteva dintre titlurile din antologie. „Dumnezei și microbiști”  – metaforă pe cât de plastică, pe atât de crudă – sintetizează revolta sufocantă a jurnalistului, în fața deciziei judecătorilor Curții Constituționale, Dumnezeii verii 2012, decizie umilitoare pentru cetățenii României, microbiști frustrați, confruntați cu tragicomedia referendumului pentru demiterea președintelui Băsescu.
Lansarea volumului a fost ea însăși un eveniment. Octavian Sachelarie, prefațatorul antologiei, profesor al autorului la Facultatea de Jurnalism, a făcut oficiile de gazdă, remarcând stilul obiectiv, limbajul elegant, capacitatea de a formula întrebări și teme de reflecție, esențiale pentru cititorii fideli sau de ocazie. I-au mai stat alături lui Adrian Vasiliu, cu prilejul lansării, vechiul prieten și cofondator al primei rockoteci din orașul nostru, Gabriel Cazan, fosta sa colegă de la Antena 1 Pitești, acida, necruțătoarea Carmen Rădulescu, editorul cărții, George Rotaru, și prefectul județului, Cristian Soare, care și-au exprimat respectul și admirația pentru brandul Adrian Vasiliu.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii