Web Analytics

DSP Argeş a dat amenzi de peste 100.000 lei cabinetelor stomatologice din Argeş în ultimii trei ani

de | 20.02.2020 13:24 | Actualitate

A făcut ocolul României, săptămâna trecută, cazul tragic al unui băiețel de 4 ani și 8 luni care a murit după o anestezie făcută la cabinetul stomatologic Teddy Care din Pitești, cabinet ce nu era autorizat să facă analgosedări și nu avea o trusă minimă de intervenție în cazul unor cazuri critice – așa cum prevede legea – și nici secție ATI. Motiv pentru care a fost amendat – tardiv însă – de către DSP Argeș cu 20.000 de lei.

Am dorit să aflăm ce controale a făcut DSP Argeș în ultimii trei ani și cu ce sancțiuni s-au soldat.
În 2017, după cum spune Sorina Honțaru, directorul DSP Argeș, au fost 146 de controale, soldate cu 60 de amenzi în valoare totală de 37.400 lei și 23 de avertismente. S-a emis o decizie de suspendare temporară a activității în cazul unui cabinet stomatologic. Ca urmare a remedierii deficiențelor, s-a avizat apoi favorabil reluarea activității la respectivul cabinet.
În 2018 s-au înregistrat 319 controale la cabinetele stomatologice din Argeș și s-au dat 44 de amenzi în valoare de 33.900 lei, fiind date și 27 de avertismente.
Anul trecut au fost 459 de controale, fiind date 31 de amenzi în valoare totală de 40.900 lei. Tot în 2019 s-au emis 2 decizii de suspendare temporară a activității; ca urmare a remedierii deficiențelor, un cabinet și-a reluat activitatea, iar celălalt cabinet stomatologic s-a închis.
În luna ianuarie a.c. au fost efectuate 16 controale, fiind dată o amendă de 2.000 de lei.
Principalele nereguli constatate de către inspectorii DSP Argeș în ultimii trei ani au fost: nerespectarea protocolului complet de sterilizare; neefectuarea corespunzătoare a controlului eficienței sterilizării; neîntocmirea documentației necesare evidenței sterilizării.

Pe când verificări la sânge la ”clinicile” stomatologice?

Săptămâna trecută, pe 13 februarie, la o zi după decesul copilului, DSP Argeș s-a trezit să anunțe printr-un comunicat de presă că în Argeș niciun cabinet dentar pentru copii sau adulți nu este autorizat cu anestezie terapie intensivă. Am dori să aflăm de ce nu a verificat până acum DSP Argeș așa-zisele ”clinici” stomatologice (termenul de ”clinică” e folosit incorect de cei care le dețin, pentru că o clinică are, conform legii, printre altele, conform legii și normelor în vigoare, paturi și activitate de cercetare, printre altele) ce făceau cu siguranță analgosedări fără să fie autorizate. Pentru că acel caz tragic de la Teddy Care nu e singular. Și am dori să aflăm câte cazuri de analgosedări s-au înregistrat în ultimii trei ani în județ. Pentru că, în mod cert, în calculatoarele cabinetelor stomatologice sunt evidențe ce nu pot fi șterse.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii