Web Analytics

Drive test în Grecia. Noul Duster, o maşină ce le-ar plăcea şi zeilor

de | 30.11.2017 12:09 | Economie

18 DriveTestDuster01Noul Duster este fără îndoială cel mai așteptat automobil lansat în România în ultimii ani. Iar săptămâna trecută am avut ocazia să îl testăm în premieră în Grecia, alături de aproape 30 de jurnaliști români. Experiența a fost una cu adevărat specială și ne-a arătat că Dacia s-a schimbat din temelii odată cu noul SUV. O mașină despre care cu siguranță se va vorbi mult și care va aduce recorduri de vânzări pentru cea mai mare companie din România.

În prima zi, am avut ocazia să testez versiunea pe benzină de 1,6 litri, tracțiune 4×2 și 125 CP, pe o distanță de 150 de kilometri. Un traseu foarte bine ales, cu porțiuni prin orașe și sate, cu un scurt traseu pe autostradă și-cea mai interesantă parte-aproape 30 de kilometri de offroad, într-o zonă foarte pitorească, pe dealuri stâncoase și printre plantații de măslini, aproape de unul dintre cele mai frumoase locuri din Grecia-Cap Sounion.

Senzori pentru unghi mort și volan cu direcție asistată electric

Primele surprize plăcute au venit încă de la primul contact vizual cu noul Duster. Designul a fost mult îmbunătățit, fiind mult mai elegant. Însă marea revelație este interiorul, care arată cu adevărat impresionant. Totul, în condițiile în care noul model este produs doar la uzina de la Mioveni. Finisajele de bord sunt mult mai îngrijite față de versiunile precedente, impresia unanimă fiind că Dacia nu a mai făcut rabat de la calitate. Ca noutăți, foarte utile sunt senzorii pentru unghi mort, camerele video față/spate și pe laterale în oglinzi. Iar cireașa de pe „tortul” dotărilor este sistemul de acces cu card, fără cheie. Noul Duster se deschide prin simpla apropiere de mașină a șoferului. La capitolul confort, scaunul șoferului are cotieră integrată.
Singurul minus constatat este amplasarea un pic prea jos a sistemului de navigație, fapt ce îl obligă pe șofer să coboare privirea pentru a urmări traseul. Comparativ, la Renault Megane sistemul de navigație este la același nivel cu volanul.
După nici 30 de kilometri de condus, mai ai o surpriză. Volanul este incredibil de ușor de manevrat, asta și pentru că direcția este electrică, și nu hidraulică precum la precedentele versiuni.

La doi pași de templul preferat al Lordului Byron

18 DriveTestDuster02Noul Duster s-a comportat impecabil și pe spectaculoasa secțiune offroad, motorul de 125 CP fiind unul bine dimensionat.
Seara, după mai bine de trei ore și jumătate de condus, ne-am cazat în bungalow-urile de la Hotelul Cape Sounio, aflat într-o zonă de unde priveliștea este una de ținut minte pe termen lung. În față ai marea și o mică insulă, iar în dreapta, la 3 kilometri de hotel, așezat pe un deal, este unul dintre cele mai importante obiective din Grecia, Templul lui Poseidon, construit în secolul al V-lea î. Hr. Printre cei care au fost fermecați de acest templu, printre puținele ridicate în cinstea lui Poseidon, s-a numărat și Lordul Byron. Iar Byron a fost atât de încântat, încât și-a scrijelit numele pe una dintre coloanele templului.

Versiunea de top costă 18.750 euro

În a doua zi a drive-test-ului organizat de Dacia, am condus mai bine de 100 de kilometri versiunea 1,5 dCI de 110 CP cu cutie automată. Și din nou impresiile au fost foarte bune. Mai mult chiar, aș spune că versiunea cu cutie automată s-a comportat chiar mai bine decât cea pe benzină, deși avea mai puțini cai-putere.
Și tot în a doua zi am participat la un foarte interesant workshop la cariera de marmură Dyonisos. Iar noul Duster s-a comportat impecabil pe traseul extrem de dificil ales. Una peste alta, ca să rămânem în atmosfera Eladei, putem spune că noul Duster este o mașină ce le-ar plăcea și zeilor din Olimp.
Ca prețuri pentru noul Duster, acestea sunt unele competitive și vor atrage cu siguranță mulți clienți. Pentru motorizarea 1,6 Sce de 115 CP, prețul va fi de 12.350 euro, în timp ce versiunea de top-1,5 Dci 110 CP-va costa 18.750 euro.
De la lansarea din 2010, în România s-au vândut 50.000 de Dacii Duster, în timp ce la export s-au vândut peste 1,1 milioane unități. Mai trebuie precizat că în Europa 65% dintre vânzările de Duster au fost reprezentate de versiunea de top.
Pentru acest an, se estimează că producția de Duster de la Mioveni va depăși 200.000 de unități. Și, un detaliu important, grație marelui succes al modelului Duster și al celorlalte modele din gama Dacia, Grupul Renault ia în calcul ca în 2018 să crească capacitatea de producție de la Mioveni de la 350.000 la cel puțin 400.000 de unități anual.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii