Web Analytics

Drepturile unui bolnav incurabil călcate în picioare la Primăria Câmpulung

de | 17.08.2017 13:09 | Dezvăluiri

7 NituDragosViorel# Nesimţire şi rea-voinţă la angajaţii statului
Dragoş Viorel Niţu (foto), din Câmpulung Muscel, a început să „bombardeze” instituţiile statului cu reclamaţii, după ce, de câțiva ani de zile, se lovea de indiferența funcționarilor din administrația municipală care nu i-au respectat nici cele mai elementare drepturi. Dar ce să vezi?! Nici la Guvern, nici la Parlament, nici măcar la Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi nu a găsit pe cineva care să se aplece cu responsabilitate asupra problemelor pe care le reclama.

Deosebit de bolnav și suferind de o maladie incurabilă, bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a apelat în cele din urmă la Instituția Avocatul Poporului care a inițiat, la sfârșitul anului trecut, o anchetă la Câmpulung.

Iar ancheta s-a finalizat cu  recomandarea nr. 43 din 8 decembrie 2016 (referitoare la respectarea dispoziţiilor privind art.51 şi art.52 din Constituţia României, care garantează dreptul la petiţionare şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică), ce a avut la bază o anchetă la Primăria Câmpulung întreprinsă de Biroul Teritorial Piteşti al Avocatului Poporului. Pe scurt, instituţia a fost sesizată de Dragoş Viorel Niţu „în legătură cu faptul că Primăria municipiului Câmpulung, prin funcţionarii abilitaţi, îi tergiversează prelungirea contractului de închiriere pentru locuinţa socială aflată în folosinţa sa de mai mulţi ani. O altă nemulţumire reclamată s-a referit la obligarea petentului şi a soţiei acestuia la plata debitelor restante şi a penalităţilor de întârziere, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate în perioada ianuarie 2012 – iulie 2013”. În fapt, cetăţeanul, o persoană cu handicap accentuat permanent, a ajuns dator la Primărie pentru locuința insalubră primită la ultimul etaj al unui focar de boli, nefiind informat că poate beneficia de facilităţi, dacă aduce actele medicale. Acumulând datorii calculate abuziv, susţine acesta, Primăria a refuzat, începând cu toamna anului 2015, să-i prelungească contractul. Nesimțirea celor de la Primărie a mers într-acolo încât, în răspunsurile formulate către autorităţile sesizate de petent – Ministerul Muncii, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenţia Funcţionarilor Publici, Senatul României, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupţiei a dat răspunsuri mincinoase și nimeni de acolo nu s-a deranjat să aprofundeze problema unui cetățean amărât, grav bolnav, căruia de doisprezece ani i se calcă drepturile în picioare.

Locuință la etajul patru și fără a fi scutit de chirie

7 mihaela stanciulescuCe anume a găsit Instituția Avocatul Poporului, în speță expertul coordonator Mihaela Stănciulescu (foto), la fața locului și care au fost drepturile constituționale încălcate de autoritățile statului ne-a vorbit chiar aceasta: „Pentru efectuarea anchetei și emiterea recomandării ulterioare a fost nevoie să ne deplasăm la Primăria Câmpulung și la domiciliul domnului Nițu. Din punctul de vedere al documentelor emise încă din 2005 de către primărie, privind acordarea unei locuințe sociale, acestea au fost eronate încă de atunci. Încă de atunci s-a plecat greșit în încheierea actelor de acordare a locuinței. Pe urmă, în 2010, s-a încheiat un act adițional care din nou nu a ținut cont de prevederile legii 448 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, lege care are prevederi clare în legătură cu locuința, amenajarea mediului de viață, asistența juridică, asigurarea accesului persoanei cu handicap la obținerea unei locuințe… În primul rând, autoritățile publice sunt obligate să ia măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate de încadrare la nivelurile inferioare a locuințelor care aparțin domeniului public al statului sau UAT-urilor. Omul ăsta a primit o locuință la etajul IV! Este o persoană cu handicap accentuat, el trebuia să beneficieze, în primul rând, de scutire de la plata chiriei pentru locuință.  Nici în 2005, nici în 2010, primăria nu i-a acordat aceste drepturi, prin contract. Nici asistență juridică, nici celelalte facilități conferite de lege!”.

Deși bolnav cu handicap grav, n-a beneficiat de anchetă socială

7 01Șirul de nereguli nu se oprește aici. Primăria și-a încălcat propriul contract, referitor și la spațiul minim de 18 m.p, pe care trebuia să îl acorde. I-au dat 9,11 m.p. și un W.C. de 1,67 m.p.  Problema este că, din cauza acestor greșeli care s-au perpetuat în timp, persoana respectivă a acumulat datorii și penalități care și-au produs efectele juridice iar omul a pierdut în instanță. Și totul de la contractele încheiate eronat. Mai grav este că omul nu avea nici anchetă socială.  O spune tot doamna Mihaela Stănciulescu: „Între 2005 și 2016, nu am găsit dovezi că la domiciliul petentului s-a făcut anchetă socială. Toate răspunsurile la solicitările adresate  autorităților, comisii parlamentare, Ministerul Dezvoltării Regionale, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap, s-au bazat pe răspunsurile superficiale ale primăriei. Pentru că, citând doar dintr-o adresă a Serviciului Venituri Persoane Fizice și Juridice din Primăria Câmpulung, aceasta nu precizează nicidecum că domnul Nițu este persoană cu handicap accentuat căreia i-au fost atribuite spre închiriere o locuință socială fără aceste facilități legale și insalubră la data repartizării și pe care a amenajat-o și îmbunătățit-o prin eforturi proprii. Deci i-au fost încălcate articolele constituționale privind dreptul la protecție al persoanei cu handicap și dreptul la petiționare. În acest sens, Avocatul Poporului a emis acea recomandare pe care Primăria Câmpulung și-a însușit-o în sensul că a fost întocmită ancheta socială, Consiliul Local a hotărât să îi fie repartizată o locuință iar după executarea lucrărilor de reparații, omul ar fi trebuit să se mute. Noi  am făcut ancheta în noiembrie. Acum suntem la jumătatea lunii august și nu s-a mutat în casă. Am întrebat la primărie și ni s-a răspuns că sunt în termen, că se lucrează. Ce fac angajații primăriei, mai exact acolo, poate vă spun dumneavoastră. Noi vom urmări acest caz. Felul în care domnul Nițu a a luptat în apărarea drepturilor sale încălcate de autorități este însă exemplar pentru noi toți!”

Dragoș Nițu: „Situaţia nu s-a schimbat”

Pe Dragoş Niţu nu l-am putut contacta în mod direct, acesta fiind internat la Spitalul Clinic „dr. Victor Babeş” din Bucureşti. „Cred că mă externez săptămâna aceasta”, ne-a spus el, prin telefon, şi a continuat: „Ce să vă spun despre cazul meu: nu s-a schimbat nimic. Deşi am solicitat urgentarea rezolvării problemei, având ca sprijin şi recomandările altor instituţii, precum Avocatul Poporului, sunt nevoit în continuare să fac naveta între spitale şi locuinţa de la etajul IV”.
În vârstă de 46 de ani, pensionat pe caz de boală, Dragoş Viorel Niţu suferă de mai multe afecţiuni, una dintre acestea fiind incurabilă.

La alte locuinţe se lucrează, la cea destinată lui Dragoş Niţu – nu

În martie 2017, Consiliul Local Câmpulung a schimbat destinaţia unei locuinţe din fondul locativ, cu specificaţia transformării acesteia în „locuinţă socială, în vederea soluţionării unui caz deosebit privind pe dl. Niţu Dragoş-Viorel”. Mai mult, în luna mai, Primăria a organizat o selecţie de oferte pentru executarea de reparaţii curente la mai multe locuinţe, printre acestea incluzând şi apartamentul din blocul 26 destinat lui Dragoş Niţu. Numai că, după cum a constatat chiar cel în cauză, după atribuirea lucrărilor către o firmă a unui membru PSD care a demisionat din Consiliul Local la câteva luni după alegere, la alte locuinţe a început intervenţia, la cea din 26, nu. Şi, potrivit petentului, la apartamentele Primăriei lucrează doar un singur muncitor!

Ancheta comisiei de disciplină i-a scos nevinovaţi pe funcţionari

La începutul acestui an, în urma sesizărilor lui Dragoş Niţu, a fost convocată Comisia de disciplină din cadrul administraţiei locale a Câmpulungului. A fost efectuată o anchetă vizând trei funcţionari publici, iar concluzia a fost că nu se impune sancţionarea acestora. Nemulţumit, Niţu a revenit cu depeşă la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, a fost chiar în audienţă la preşedintele acesteia, iar acum aşteaptă reexaminarea cazului din punct de vedere al răspunderii disciplinare a funcţionarilor de la Câmpulung.
Legat de caz, am încercat să-l contactăm şi pe primarul Liviu Ţâroiu, însă mini-vacanţa oferită bugetarilor de Guvern ne-a împiedicat să realizăm acest lucru. Printr-un răspuns primit de la Primărie luna trecută, la o solicitare referitoare la întârzierea efectuării lucrărilor de reparaţii la apartamentul de la parterul blocul 26, Dragoş Niţu a aflat, sub semnătura lui Liviu Ţâroiu, că au fost probleme cu contorul de energie electrică. În rest, nu i se poate spune când va fi gata locuinţa, fiindcă se poate supăra executantul, dacă se divulgă „secrete” din contractul de lucrări atribuit în mod direct… (!)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii