Web Analytics
scris duminică, 28.07.2019

Drama de la Caracal. Mesajul ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

În contextul dramei de la Caracal, care a îndurerat întreg neamul românesc, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, face  un apel la cumpătare si la o mai mare grija pentru viata noastra si a aproapelui nostru. Vă transmitem, integral, mesajul arhiereului.

Drama de la Caracal. Mesajul ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului

Să avem grijă de viața noastră!

”De peste o jumătate de secol cercetez și rămân mereu în mare uimire, văzând cum s-a ivit viața pe Pământ, prin purtarea de grijă a Domnului Dumnezeu!

Este o mare taină și o bucurie să fim în mijlocul creației lui Dumnezeu, creație fără precedent, unică în Univers.

Sfânta Scriptură, ne arată ce este viața și cum a apărut pe Pământ.

Scriitorii Antici și cei mai aproape de noi, au fost mereu curioși de darul vieții, iar când auzi afirmația că: viață este doar pe Pământ, întri într-o uimire, dar și într-o mare spaimă.

Citim cu uimire în cartea Antigona, a lui Sofocle, care cu sute de ani înainte de a veni Iisus Hristos, a lăsat omenirii scris: Că-n lume-s multe mari minuni/ Minuni mai mari ca omul nu-s.

Fiecare naștere este o minune!

Sunt atât de multe și felurite formele de viață, care uimesc atunci când le vedem pe viu și mai ales atunci, când le prospectăm pe Pământ cu microscopul, iar în văzduhuri cu telescopul.

Când citim meditația lui N. Bălcescu: Nimic nu mi se pare mai grozav ca viața! (Opere, IV, 133), ne gândim tot la minunea (adică lucrarea) lui Dumnezeu în văzduhurile Pământului.

Este bucuria și șansa vieții noastre de a ne veseli de această minune a existenței, unică și repetabilă în viața noastră.

Știind că viața noastră este atât de prețioasă, se impune, nouă, tuturor de a avea grijă de acest odor de mare preț, numit viață!

Începând din leagăn si până la mormânt, trebuie să sprijinim pe toți oamenii, pentru că aceștia sunt darul lui Dumnezeu.

Fiind viața atât de frumoasă, dar și tot atât de grea, se impune să ne îngrijim în fiecare zi de viața noastră, pentru a nu ne pune în primejdiile care se văd în viața de zi cu zi.

Să luăm aminte așadar la câteva puncte de precauție, pe care să le împlinim de grabă:

1. Totdeauna, părinții să aibă grijă, în fiecare zi de pruncii lor, dornici de a cerceta necunoscutul;

2. Niciodată, oricare dintre noi, să nu solicităm șoferilor necunoscuți, să fim transportați, atât timp cât există mijloace de transport în comun puse la îndemână: microbuze, autocare, maxi-taxi, trenuri, etc. Să ne programăm timpul pentru a nu ne căptuși cu grabă mare, ieșind la deplasare cu o mașină străină, de ocazie, pentru că fiind singuri, putem ușor cădea victime unor răufăcători;

3. Pe cât ne stă cu putință, să nu călătorim singuri pe drumuri lungi sau scurte, pentru a se evita eventualele răpiri și alte batjocoriri;

4. Să nu mergem prin locuri necunoscute și cu însoțitori necunoscuți, și mai ales să nu umblăm noaptea pe drumuri sau prin localuri ori locuri, care pot prezenta tot felul de primejdii;

5. Să fim acasă pe lumina zilei, pentru că noaptea poate fi foarte primejdioasă și cu multe capcane. Niciodată să nu plecăm fără a anunța rudele sau cunoscuții, despre locurile unde urmăm să mergem și mai ales, cu cine suntem împreună;

Fără consimțământul părinților, copiii nu trebuie să plece nicăieri!

6. Să nu ne avântăm în necunoscut și mai ales să nu călătorim singuri;

7. Să nu răspundem la telefoane cu numere necunoscute și nici să mergem la întâlniri cu persoane care nu prezintă încredere, în spații sau localuri rău famate. Trebuie să ne vindecăm de curiozități primejdioase!;

8. Să nu luăm de la nimeni niciun fel de băutură, mâncare, prăjitură, cafea, ceaiuri, sau orice alt aliment, în special de la necunoscuți, toate acestea putând fi preparate cu tot felul de mijloace pricinuitoare de amețeli, leșinuri, adormiri și alte bâiguieli;

9. Când plecăm de acasă, cu știrea părinților sau a rudelor (totdeauna cu știrea și aprobarea acestora), să lăsăm pe o foaie în scris, sau printr-un mesaj pe telefon: locul sau locurile unde ne vom deplasa;

10. Este bine și chiar folositor, să avem asupra noastră mijloace de autoapărare, împotriva infractorilor care încearcă să ne răpească sau să ne vatăme, mijloace aprobate desigur de legile Statului Român: spray-uri paralizante și alte dispozitive legale.

Toate atentatele asupra vieții și sănătății noastre de orice natură ar fi acestea, sunt condamnabile, iar crimele comise asupra persoanele de orice vârstă, trebuie eliminate prin aplicarea de către organele abilitate ale Statului, a pedepselor exemplare.

Cei care cunosc foarte bine realitățile de pe Mapamond, ar putea spune ca se poate prelua ca exemplu Statul Singapore, unde disciplina și ordinea absolută sunt la mare cinste.

Deplângem cu toții și suntem întristați de întâmplarea nemiloasă a tinerei Alexandra Măceșanu, rugând pe Bunul Dumnezeu, să o primească în brațele Sale Părintești, iar pentru familia zdrobită de durere, ne rugăm Maicii Domnului Dumnezeu, să fie mângâiată și ocrotită!”

Calinic Argeșeanul
Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului
27 iulie 2019
Casa Scriitorului – Oești-Pământeni
România de la Argeș

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Un om intelept – ÎPS Calinic !

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Bătălia pentru funcţia de prefect

A început și e care pe care. Pentru PSD și Ion Mînzînă e vital ca uleiul pentru candelă să elimine ultima redută pe care o mai dețin liberalii în...

Din ediția tipărită