Web Analytics

Dragoş Pătraru la Piteşti: „Am avut momente în care figuram ca patron de ziar, dar stăteam la coadă la primărie să iau laptele subvenţionat pentru fiica mea”

de | 28.03.2019 13:00 | Actualitate

Prezentatorul emisiunilor Starea Nației și Cafeneaua Nației, Dragoș Pătraru, s-a aflat vineri, 22 martie, la Biblioteca Județeană Dinicu Golescu, la invitația studenților de la Jurnalism ai Universității din Pitești. Atât studenții, cât şi ceilalți participanți i-au adresat întrebări fie despre politică, fie despre carieră, viață personală, dar și despre cele două emisiuni pe care le moderează.

# Ce ar trebui să știe omul obișnuit despre Dragoș Pătraru?
– Că muncesc de pe la 15 ani și am început vânzând ziare pe stradă, apoi într-un chioșc de ziare la non-stop, unde vindeam noaptea, pentru că ziua mergeam la școală. Am început să fac corectură pe ziar, consumam foarte multă presă de afară, mi-a plăcut foarte mult acest domeniu și m-am gândit să scriu și să mă îndrept către presă. Am dat un concurs să intru la o publicație și așa am ajuns în presă.
# Ce v-a făcut să creați brandul Starea Nației?
– Îmi place să îndeplinesc trei funcții ale jurnalismului într-un singur produs: să informez, să educ prin umor, îndeplinind și funcția de divertisment. Toți avem nevoie să râdem. Lucrul acesta a prins și a avut succes, am făcut multe alte lucruri la care am renunțat, dar a ieșit acesta. Cel mai greu, dar a avut succes și l-am continuat. Deși muncesc foarte mult, atunci când îți place ceva, nu realizezi cât de repede trece timpul, noi nu simțim că muncim deoarece ne place ceea ce facem.
# Aveți un sfat pentru tânăra generație?
– Sfatul meu pentru cei ce vor să facă ceva de acum încolo este: fiți permanent în căutarea oportunităților pe care să vi le creați. Mergeți, munciți și căutați oameni mult mai inteligenți decât voi, cu care să luați contact și de la care să învățați ceva. Nu cărați după voi oameni care nu vă sunt de folos.
# Care a fost cel mai greu moment din cariera dumneavoastră?
– Lucrurile încep de undeva de jos și atunci toate momentele sunt grele; de pildă, am decis să facem un ziar local de sport, undeva în ’99, și am convins un investitor să vină să susțină financiar toată treaba. Omul a zis că are sediu și tot ce trebuie, iar după două săptămâni ne-a anunțat că el nu mai participă și ne-a lăsat așa. Trebuia să eliberăm spațiul, el nu mai contribuia cu absolut nimic, eram datori la tipografie, peste tot. Am luat-o de acolo, nu de la zero, de la minus, adică am preluat noi datoriile, am preluat tot și în timp am reușit să plătim. Am avut momente în care figuram ca patron de ziar, dar stăteam la coadă la primărie să iau laptele subvenționat pentru fiica mea. Stăteam la coadă cu 5000 de asistați social și atunci am avut un moment în care m-am întrebat ce caut aici și mi-am dat seama că nu vreau să trăiesc așa. Momente crunte au mai fost, dar am învățat din ele și mi-am dorit să nu mai ajung niciodată la un astfel de moment. Fiecare om face cum vrea și se complace în această situație, eu nu. Eu am vrut întotdeauna mai mult, foarte mult. Ideea e să vrei ceva, să muncești, să nu te dai înapoi de la nimic și cu siguranță vei obține.
# Ce v-a motivat să începeți acțiunile de caritate din emisiune?
– Nevoia de a face bine. E o satisfacție enormă să poți ajuta pe cineva că vrei. Noi avem mai multe familii în țară, pe care le ajutăm lună de lună cu bani pe care îi câștigăm din emisiune. Am făcut și Asociația Starea Nației. În emisiune avem acea rubrică, Ceasul bun, prin care apelăm la ajutorul oamenilor și reușim cu banii strânși să schimbăm viața altor oameni care, deși vor, nu pot. Căutăm astfel de cazuri în care părinții muncesc, dar nu pot scăpa de sărăcie.
# Cât durează să pregătiți emisiunea într-o zi?
– De duminica până joia, eu sunt robot, muncesc, mănânc și dorm. Încep la ora 8 dimineața și termin pe la 10 seara. Suntem patru oameni la scris, apoi toate materialele trec pe la mine, eu le rescriu, eu controlez tot, pentru că eu sunt moderatorul. Alegem materialele care vin în fiecare zi, apoi supraveghez tot ce apare în emisiune, după care intru în emisiune la ora 16 până pe la 19, după care facem alte materiale, dacă apar noi subiecte, iar pe la ora 22 se încheie munca.
# Ce părere aveți despre viața politică în societatea actuală?
– Viața politică nu poate fi diferită de societate; atât timp cât vor fi probleme în societate, ele se vor vedea și în politică.
# V-ați gândit să intrați în politică?
– Nu mă atrage treaba aceasta, cred că rolul meu în societate este extraordinar, rămân la sancționarea derapajelor, indiferent de zona de unde vin ele, chiar dacă asta înseamnă să ni se închidă de către toate televiziunile toate ușile și vom funcționa doar pe internet. Am primit propuneri, dar nu cred în misiunea mea pe această zonă, pe mine nu mă face fericit.
Alexandra IRIMIA, Jurnalism, anul II

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii