Web Analytics
scris miercuri, 27.07.2016

Dr. Titi Păun: „A fost o plăcere ca, la 6 dimineaţa, să-ţi bată în uşă poliţia. Mulţumesc celor care i-au trimis”

# Interviu total cu noul şef de la Pediatrie. Despre noua funcţie, despre „relaţiile interumane” cu preşedintele CJ şi despre Dosarul sângelui, în care s-a trezit cu mascaţii acasă

Dr. Titi Păun: „A fost o plăcere ca, la 6 dimineaţa, să-ţi bată în uşă poliţia. Mulţumesc celor care i-au trimis”

Noul președinte al Consiliului Județean, dr. Dan Manu, a surprins multă lume numindu-l pe doctorul Constantin Păun în fruntea Consiliului de Administrație de la Spitalul de Pediatrie. Nu fiindcă dr. Păun n-ar fi un bun profesionist, doar a  condus atâția ani secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, ci pentru că a fost chemat de la… pensie. Ca o variantă de avarie, ca un palton de vreme rea, spuneți-i cum doriți! Și mai e un motiv de mirare în legătură cu (re)venirea neașteptată a doctorului Titi Păun: acesta e cercetat în Dosarul sângelui dispărut, dosar instrumentat de Parchetul Tribunalului Județean și care s-a lăsat cu zeci de percheziții în 2014, inclusiv acasă la doctorul Păun, pe atunci șeful secției ATI de la Spitalul Județean. Iată doar câteva motive suficiente pentru a-i solicita doctorului Păun un interviu despre această reactivare surprinzătoare, despre conjunctura în care s-a făcut, dar și despre implicarea sa în celebrul dosar care a dat peste cap Spitalul Județean.

„Am un contract pe PFI cu Pediatria. S-a înţeles greşit toată treaba asta cu contractul de anestezist la domiciliu”

# Nu cu mult timp în urmă v-aţi hotărât să vă pensionaţi, iar acum v-ați întors ca preşedinte al CA de la Pediatrie. Vă întreb direct: cum v-a convins preşedintele CJ Argeş, dr. Dan Manu, să vă întoarceţi și ce v-a determinat pe dvs să reveniți?
– În primul rând, nu e incompatibil statutul de pensionar cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie. În rest, întrebaţi-l pe dânsul cum m-a convins. Eu doar am acceptat oferta.
# Aţi semnat un contract şi ca medic anestezist cu Spitalul de Pediatrie. Veți fi anestezist la… domiciliu?
– Da, este adevărat, am şi un contract de medic anestezist. Însă nu la domiciliu. Eu am un PFI, de persoană fizică independentă şi am intrat în relaţii contractuale ca şi alţi medici pensionari de la Spitalul de Pediatrie. Și mă refer la dr. Petrescu de la Radiologie sau la dr. Ionescu de la Chirurgie. Prin urmare, ca și aceștia, mă aflu în relaţii contractuale cu Spitalul de Pediatrie pentru acordarea de servicii de anestezist terapie intensivă. Problema pe care o ştiţi dvs, cea cu domiciliul, înseamnă altceva. Eu nu stau acasă şi primesc bani. Aceasta este o problemă de efectuarea gărzilor, care trebuie efectuate, de exemplu, la Spitalul de Pediatrie, de către trei medici anestezişti. Medicul şef de secţie, împreună cu managerul spitalului, vor lua decizia cum se vor efectua aceste gărzi. Există două modalităţi. Te poate chema de la domiciliu sau prin solicitare la domiciliu. A face gărzi în spital este imposibil. Să stai 15 zile în spital nu se poate aşa ceva. Însă cum va fi cu gărzile, ţi-am explicat deja, va fi ori cu chemare de la domiciliu ori cu solicitare să faci gardă la domiciliu. Cine dracu’ îţi dă bani, stând acasă? Aş vrea şi eu să îl găsesc pe patronul ăla, care ar fi de acord cu aşa ceva. S-a înţeles greşit toată treaba asta.

„Ce vă luaţi după toate muştele ameţite? Nu câştig 80 de milioane de lei, ca anestezist, dacă-mi rămân 4 sau 5 milioane pe lună”

# Care-i valoarea contractului semnat cu Spitalul de Pediatrie? S-a vehiculat că aţi câştiga 80 de milioane de lei lunar…
– Repet, e vorba de un contract legal de prestări de servicii care a fost semnat. Nu e adevărat, nu câştig 80 de milioane de lei, ci e vorba de 300-400 milioane pe lună, adică vreo 10 mii de euro, cam aşa ceva!!! (râde cu poftă). Hai mă, fii serios! Ce dracului, sunteţi copii? Ce vă luaţi după toate muştele ameţite?! Am un contract, făcut cum este legal. S-a respectat tot, salariul de bază de încadrare, sporul de pediatrie, sporul de terapie intensivă, care presupune impozit, așa că rămân cu vreo 4 sau 5 milioane pe lună, după ce mi se rețin toate impozitele.
# Dar contractul de preşedinte al CA la Pediatrie, cât vă aduce? Ce rol aveți, practic?
– Îmi aduce o sumă extraordinară. Fix 1% din cât ia indemnizaţie managerul de la Pediatrie pe lună. Iar dacă managerul, conform legii, are o sumă în jur de 9.000 de lei, înseamnă că eu iau 90 de lei. În ceea ce privește rolul unui preşedinte al CA, poate fi consultat de către oricine pe internet. Eu pot să vă spun că preşedintele coordonează şi supervizează activitatea economico-financiară, profesională şi de personal a spitalului. Este un mecanism interpus între spital şi Consiliul Judeţean. Cam asta e, în mare, ce voi face.

„N-am venit din pasiune, ci datorită relaţiilor interumane cu dr. Manu”

# Și totuși, ce v-a determinat să acceptaţi această propunere, dacă veniturile nu sunt așa de mari? Pasiunea?
– Nu e vorba de pasiune. Sunt alte relaţii interumane între mine şi doctorul Dan Manu.
# Ați identificat câteva probleme cu care se confruntă Spitalul de Pediatrie în acest moment, în afară, de exemplu, de criza cu medicii anestezişti?
– Abia am luat contact, deocamdată este o perioadă de tranziţie. Pleacă echipa managerială, iar după ce vine o nouă echipă abia apoi putem să stăm de vorbă, ca să văd şi eu care sunt problemele reale ale spitalului. Vă dau atunci toate informaţiile.
# Cine va fi noul manager al Spitalului de Pediatrie?
– S-a făcut o propunere în cadrul CA și care a fost înaintată preşedintelui Consiliului Judeţean, care va decide dacă va fi de acord sau nu cu această propunere. Este vorba despre doamna jurist Tatiana Eftime de la CJ.

„Cine dracu’ vehiculează, mă, 800 de litri de sânge? S-a dovedit că a fost o greşeală de soft, de calculator”

# Numele dvs. a fost legat şi de celebrul scandal, din 2014, al dispariţiei unei cantităţi mari de sânge de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Argeş, în urma unei reclamații făcute de o colegă a dvs, doamna doctor Luminița Galbenu. Ce se mai aude despre calitatea dvs în acest dosar?
– Lăsaţi-mă cu poveştile astea, vă rog foarte mult! Nu dau niciun fel de informaţii sau date despre aceste lucruri. Cine dracu’ vehiculează, mă, 800 de litri de sânge? Am gestionat eu sângele ăla? Au fost alţii care l-au gestionat în cadrul secţiei de ATI şi s-a dovedit că a fost o greşeală de soft, de calculator. Cine a pomenit aşa ceva? Vino tu, acum, să-ţi scot 200 de litri de sânge din secție, să vedem ce faci cu el? Astea sunt răutăţi şi nu aş vrea să insist.

„La percheziţie, m-au întrebat  dacă am stocuri de medicamente şi valută în casă”

# Totuși, au fost şi niște percheziţii la domiciliul dvs ca urmare a acestui dosar.
– Da, au fost percheziţii la mine acasă, la ora 6 dimineaţa. M-au întrebat nişte organe abilitate ale statului, foarte amabile şi la locul lor, dacă am stocuri de medicamente în casă, dacă deţin valută în casă, dacă am contracte de medicamente în casă şi la final nu au găsit nimic. Asta e! A fost o plăcere ca, la 6 dimineaţa, să-ţi bată în uşă poliţia. Mulţumesc celor care i-au trimis! Nu doresc nimănui aşa ceva.
# Aţi fost audiat în acest dosar?
– E un dosar, iar cine se ocupă de el să-l finalizeze. Deocamdată, pe mine nu m-a întrebat nimic despre ceea ce spuneţi dvs. Nu am dat nicio declaraţie. Nu m-a chemat nimeni, nicăieri. Nu am fost audiat.
# Nu ştiţi nici măcar ce calitate aveți în acest dosar?
– Nu ştiu, domnule! Am fost percheziţionat, mi-a spus care e obiectul percheziţiei şi atât!
Interviu realizat de Alex Vlaicu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Ultimele articole

Casa Zimbrului e la Lerești

Două renumite localități muscelene au noi atracții turistice datorită implicării Fundației...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...