Web Analytics

Dr. Gabriel Copciag: „Spitalul Județean este suprasolicitat în această perioadă”

de | 5.08.2020 12:58 | Actualitate

Conferință de presă la CJ Argeș, miercuri, despre situația COVID-19 din Argeș. Au participat președintele CJ Argeș – Dan Manu, directorul medical al SJUP – dr. Gabriel Copciag și dr. Daniel Uscatu, medic specialist Anatomie Patologică.

„Spitalul Județean este foarte solicitat, chiar suprasolicitat în această perioadă, din cauza numărului mare de pacienți care se prezintă la UPU cu simptomatologie specifică, ulterior confirmându- se. N-a fost nicio zi să nu avem cel puțin 30-40 media de noi confirmați. SJU are secție de Boli Infecțioase cu o capacitate de 100 paturi, mai are o secție pentru pacienți asimptomatici, cu 100 paturi, care nu e plină. Acolo avem vreo 30 de pacienți acum. Celelalte spitale Covid din județ ne raportează, în fiecare zi, că au ajuns la capacitate. Este o situație deosebită, pe care sper să o trecem. Sper ca situația de platou să se mențină și, peste 2 săptămâni, cum prevăd profesioniștii, să trecem de acest vârf”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Medici noi la SJUP. Dr. Copciag: „Personalul medical, în curând, se va epuiza cu aceste detașări. Este o situație deosebită, pentru că nu ne ajută așa mult celelalte spitale non-Covid”

Dr. Gabriel Copciag atrage atenția asupra detașărilor medicilor de la Spitalul Județean la celelalte spitale suport COVID din Argeș.

„Avem 4 medici noi de Terapie Intensivă. Sunt doi rezidenți: o doamnă de la Spitalul Floreasca, care a venit la noi să ne ajute, i s-a oferit, în afară de postul temporar, cazare și masă. Mai avem o rezidentă care a lucrat până acum la Spitalul Mioveni și doamna a solicitat să rămână la noi. Îi oferim cazare și masă, în afară de salariul respectiv. Mai avem 2 medici detașați de la Spitalul de Pediatrie. Toți acești medici ne vor ajuta să deschidem și Tirul de Terapia Mobilă cu care am fost dotați. De astăzi începem să primim pacienții critici de Terapie Intensivă. Am primit un coleg pneumolog de la Ploiești, transfer definitiv.

SJU asigură cu medici interniști și pneumologi și celelalte secții din județ. Adică, medicii noștri lucrează la Valea Iașului, deoarece colegii de acolo s-au pozitivat și au intrat în concediu medical. Avem 3 medici infecționiști care în continuare lucrează la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Mioveni. Personalul medical, în curând, se va epuiza cu aceste detașări. Este o situație deosebită, pentru că nu ne ajută așa mult celelalte spitale non-Covid. Spitalul Curtea de Argeș, prin personalul insuficient probabil, ne trimite și suspecți, inclusiv Spitalul Mioveni, Costești. Este imperios necesar să înțeleagă toată lumea că trebuie să fim o echipă, că și celelalte spitale non-Covid trebuie să își mențină pacienții suspecți local, până la confirmarea acestora. Cred că vom face față valului de 2 săptămâni cu medicii respectivi. Nu știu ce se va întâmpla dacă se va prelungi această perioadă”.

Dr. Daniel Uscatu: „Am depășit capacitatea de prelucrare a laboratorului, dar facem ture suplimentare”

Dr. Daniel Uscatu, medic specialist Anatomie Patologică și coordonator al Laboratorului de testare pentru detecția COVID-19 al Spitalului Județean de Urgență Pitești, a vorbit despre caracteristicile aparatului de testare din laboratorul de Biologie Moleculară al Spitalului Județean.

„În laboratorul de biologie al Spitalului Județean avem un aparat Real Time performant. Este un aparat pe care sunt validate, în acest moment, majoritatea kit-urilor pentru depistarea virusului Sars-Cov-2 existente pe piață. Respectăm regulile de siguranță atât la nivel național, cât și internațional. Toți membrii staff-ului care se ocupă de diagnostic au pregătirea și experiența necesară în diagnosticare.

Ce pot să vă spun, ca o evidență, de când am tras primul semnal de alarmă privind creșterea cazurilor pozitive, în urmă cu 6-7 săptămâni, este că am urcat ușor de la 30-50 de cazuri negative pe zi, la 100- 200 de testări. În acest moment, din tot județul, inclusiv probele din spital și cele aduse de la DSP, sunt în număr de 300 până la 400/zi. Firește, am depășit capacitatea de prelucrare a laboratorului, dar facem ture suplimentare, încercăm să facem față acestor testări. Ca număr de cazuri pozitive, procentual vorbind, am urcat de la 10-20 de cazuri, vorbind de pacienții care se prezentau la Urgențe, până la 70-80 % dintre ei pozitivi, ulterior am scăzut. La ora actuală, procentual vorbind, din pacienții care se prezintă la UPU, am scăzut sub 50 % spre 40%, chiar 30% în ultimele zile”.

Dr. Daniel Uscatu a mai precizat că din testările făcute la cerere, 20-30 % din persoane au fost depistate pozitiv și, în general, acestea sunt asimptomatice.

Dan Manu: „Cetățenii să fie convinși că rezultatele laboratorului de la Pitești sunt precise”

Președintele CJ Argeș, îi asigură pe cetățeni de calitatea testărilor COVID din Pitești: „Laboratorul pe care noi îl avem este cel mai sensibil din câte cunoaștem noi. În momentul în care laboratorul spune pozitiv sau negativ, avem 100% certitudinea că analiza este conformă și precisă. Fac un apel la argeșeni, la toți cetățenii care sunt în evideța SJU, să fie convinși că rezultatele laboratorului de la Pitești sunt precise”, a spus Dan Manu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii