Web Analytics

Dr. Gabriel Copciag, directorul medical de la Spitalul Judeţean Argeş: „Paturile destinate Covid sunt ocupate 100%. Lumea din exterior nu înţelege cât de gravă este situaţia”

de | 11.11.2020 12:03 | Actualitate

Directorul medical al Spitalului Județean, dr. Gabriel Copciag, explică situația COVID-19 de la nivelul unității sanitare.
# Care este în prezent gradul de ocupare a paturilor destinate Covid-19 la Spitalul Județean Argeș?
– Paturile sunt ocupate 100% și mă refer la secția de Boli Infecțioase și la compartimentul ATI. La Terapie Intensivă avem 27 de paturi, iar la Boli Infecțioase avem un număr de 90 de paturi.
# Care este procedura în momentul în care mai vin la spital și alte persoane infectate cu Covid-19?
– Se redirecționează cu ajutorul Centrului Național de Coordonare a Covid către celelalte spitale, inclusiv spitalele din țară. Până acum nu am fost în această situație, dar nu este exclus ca la un moment dat să nu mai avem niciun loc în spitalele din județ. Am văzut la ultima raportare că s-au umplut și la colegii noștri din celelalte spitale din județ. Avem o capacitate foarte mare, de peste 500 de locuri… Între timp însă, se mai pot face și externări… În fiecare zi primim situația paturilor libere și când ne ies rezultatele de la buletinele de analize, în funcție de gravitatea bolii se hotărăște internarea bolnavului. Acum, majoritatea s-au tratat acasă, doar formele cu pneumonie, formele puțin mai grave se tratează în spital. Mulți se tratează acasă, sub îndrumarea medicului de familie.
# Ce ne puteți spune despre tratamentul aplicat la Terapie Intensivă?
– Este vorba despre un tratament specific. În principal, tratamentul recomandat ține cont de comorbiditățile și individualizarea fiecărui pacient.
# Care este în prezent numărul de teste efectuate zilnic la Spitalul Județean Argeș?
– Pentru spitalul nostru, în jur de 300 de teste pe zi. Capacitatea unei șarje este de 92 de eprubete de recoltoare. De trei ori pe zi introducem aceste șarje. Deci, cam atâtea teste facem zilnic la Spitalul Județean.

Citește și Dr. Gabriel Copciag: „Spitalul Județean este suprasolicitat în această perioadă”

Citește și Gabriel Copciag, directorul medical de la Spitalul Judeţean: „Şi obligativitatea purtării măştii a dus la scăderea infecţiilor cu Covid”

Citește și Covidul a învins spitalele din Argeș / Dr. Aura Copciag de la DSP: “Acum totul ține de norocul fiecăruia și de Dumnezeu”

„Sunt câteva secții unde personalul medical a fost și el infectat și este chiar aproape la jumătate”

# Care este starea de spirit a personalului medical?
– Ne confruntăm cu o situație deosebită. Sunt câteva secții unde personalul medical a fost și el infectat și este chiar aproape la jumătate, și doctori, și asistente, și infirmiere și îngrijitoare. Este un sentiment de teamă, de nesiguranță, dar asta este situația, când am început această meserie ne-am asumat riscul. În fiecare zi există teama asta de a putea fi infectat. Deci, nu mergem la serviciu în condiții normale. Este o situație deosebită, fără precedent cu care ne confruntăm și vă dați seama că este teamă în rândul personalului. Personalul cel mai expus este personalul de la Unitatea de Primiri Urgențe și personalul de la Terapie Intensivă. Aici, la ATI, avem și deficit de personal și ar trebui tras un semnal de alarmă către populație să știe că aici, în spital, sunt 800 de oameni pe diferite categorii, pe diferite niveluri, care luptă în permanență cu această pandemie. Când vedem că în afara spitalului nu se ține cont de măsurile adoptate și mă refer la purtarea măștii, la limitarea întâlnirilor, la celelalte activități care duc la infectare în continuare, este un sentiment absolut neplăcut. Lumea din exterior nu înțelege cât de gravă este situația respectivă. Când vezi că se demonstrează în afară, în piață, pentru nepurtarea măștii, este extraordinar de periculos și nu își dau seama la ce riscuri supun sistemul medical până îl decompensează acești oameni, care, părerea mea, dau dovadă de mare inconștiență.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii