Web Analytics

Dr. Adrian Tase: „Întreaga planetă este profund afectată de valul 3 al pandemiei”

de | 22.04.2021 13:36 | Actualitate

Un cocktail de anticorpi preparat de Regeneron oferă protecție puternică împotriva Covid-19 persoanelor care locuiesc cu pacienți infectați, inclusiv contra formelor cu variantele B.1.1.7., P.1. și B.1.351. Descoperirea și mediatizarea faptului că vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson dau, în circumstanțe extrem de rare, tromboze au produs o nouă pauză în procesul global de vaccinare, numit generic “rollout” (Europa, SUA, Australia etc.). Chiar dacă numărul trombozelor date de vaccinurile care au la baza adenovirus este mult mai mic decât cel al trombozelor date, de exemplu, de Covid-19, anticoncepționale orale sau multe ore de zbor, suspiciunea a explodat. Europa a mai avut pauze legate de probleme logistice și de aprovizionare. Acum există riscul de erodare a voinței de vacinare a europenilor.
Cu toate acestea, oficialii europeni intenționează să inoculeze total 70% din populația adultă a UE, adică circa 255 milioane de persoane, la sfârșitul verii. Cancelarul german lucrează la un sistem național de lockdown, care să poată declanșa carantină rapid, în caz de urgență pandemică. OMS cere guvernelor să suspende comercializarea mamiferelor sălbatice vii în piețele alimentare, în scopul prevenirii apariției unor boli noi. Britanicii au câștigat cursa contracronometru a imunizarii populației contra ofensivei valului 3 pandemic. Întreaga planetă este profund afectată de valul 3 al pandemiei.

„Portul măștii, evitarea aglomerației și utilizarea dezinfectantului rămân armele noastre de apărare!”

SUA se confruntă cu agravarea situației în mai multe state. În această situație, vaccinarea este accelerată la 3 milioane persoane pe zi, iar 2 trilioane de dolari sunt investite în sănătate și relansarea economică.
Spania și Olanda întăresc restricțiile, iar Germania și Franța continuă carantina națională. Circa 70% dintre japonezi sunt sceptici în legătură cu desfășurarea Olimpiadei, iar la Mecca accesul este restricționat pentru Ramadan. În aceste condiții, vaccinarea în ritm alert, portul măștii, evitarea aglomerației și utilizarea dezinfectantului sunt, în continuare, foarte importante pentru ca, în câteva luni, să atingem nivelul de imunizare la nivel național. La un orizont de circa 2 ani este imunizarea globală.
Organizația Mondială a Sănătății încearcă scurtarea acestui interval prin distribuirea echitabilă a vaccinului, astfel încât să nu apară întârzieri în țările cu venit mic. Acesta este, de altfel, și mesajul de 7 aprilie 2021 al OMS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Munca neobosită a cadrelor medico-sanitare în pandemie și mai ales în procesul de rollout (vaccinare) este apreciată. Ca în fiecare an, OMS dă tonul pentru ceea ce va veni pe scena mondială. Interesant este faptul că, în mesajul său de Paște, Papa Francisc anticipează cu câteva zile apelul OMS, somându-i pe liderii mondiali să asigure accesul universal la vaccinuri. În prezent, vaccinul global COVAX al OMS este inoculat în masă în țările cu PIB scăzut, în timp ce vaccinul low-cost este în faze avansate de cercetare în Mexic, Brazilia, Thailanda și Vietnam. Pfizer-BioNTech raportează rezultate foarte bune la adolescenți de 12-15 ani, în termeni de eficiență și tolerabilitate, în timp ce Rusia a aprobat un vaccin pentru animalele de companie și din ferme. Controversele din jurul vaccinului AstraZeneca umbresc procesul global de rollout. Vaccinul AstraZeneca este ieftin și ușor de depozitat, iar beneficiile depășesc clar riscurile. Trombii raportați sunt excepțional de rari, adică 44 cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral, dintre care 14 fatale, la peste 9 milioane de persoane vaccinate, adică un caz la 100.000 de persoane. La un orizont de câteva luni este imunizarea națională. Până atunci, trebuie să facem față valului 3. Secțiile ATI lucrează la turație maximă. Portul măștii, evitarea aglomerației și utilizarea dezinfectantului rămân armele noastre de apărare!
Dr. Adrian Tase

Citește și Vaccinarea copiilor, plănuită să înceapă în România în toamnă

Citește și Gheorghiță: „Procentul medicilor care participă la campania de vaccinare, sub așteptări…”

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii