Web Analytics

Dr. Adrian Tase, despre consumul cărnii de porc, de Crăciun

de | 15.12.2022 12:25 | Actualitate, Home

Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean Argeș, spune că “porcul adăpostește un parazit extrem de periculos, trichinoza. Infestarea cu Trichinella spiralis poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm. Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul. Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros)”.

Citește și Sfaturi de la medicul cardiolog Adrian Tase! De la viroze, la expunerea solară şi precauţii la piscină

Doctorul Adrian Tase mai spune că ”este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu. Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul. Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei! De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic! Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!”.

Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *