Web Analytics
scris joi, 15.12.2022

Dr. Adrian Tase, despre consumul cărnii de porc, de Crăciun

Adrian Tase, medic cardiolog la Spitalul Județean Argeș, spune că “porcul adăpostește un parazit extrem de periculos, trichinoza. Infestarea cu Trichinella spiralis poate da miocardită (inflamația mușchiului cardiac), care uneori poate evolua fatal. De aceea, porcii comercializați sunt riguros verificați din acest punct de vedere, prin examinarea microscopică a unei porțiuni de mușchi intercostal sau diafragm. Abia intrată în organism, carnea de porc este supusă procesului de masticație (mestecare), fiind sfâșiată de dinți prin efortul mecanic al maxilarelor. Ajunsă în duoden, ea este pregătită de către sărurile biliare pentru descompunerea biochimică. Secreția acestor săruri presupune un efort concertat al ficatului și al aparatului biliar. Producția excesivă a amilazelor, tripsinelor și a altor enzime lipoproteolitice necesare procesului de descompunere a proteinelor și grăsimilor poate suprasolicita pancreasul. Urmează absorbția intestinală a chintesenței cărnii și ea un proces laborios. Produsele de degradare metabolică a cărnii solicită din plin segmentul terminal al tubului digestiv – colonul și rectul (intestinul gros)”.

Dr. Adrian Tase, despre consumul cărnii de porc, de Crăciun

Citește și Sfaturi de la medicul cardiolog Adrian Tase! De la viroze, la expunerea solară şi precauţii la piscină

Doctorul Adrian Tase mai spune că ”este ultracunoscut faptul că suculenta carne de porc se asociază de minune cu condimentele și cu vinul roșu. Deși se știe că piperul este mai picant decât sarea, pentru inimă, aparent paradoxal, sarea este mai periculoasă decât piperul. Usturoiul crud, dincolo de aroma specifică, are efect benefic asupra presiunii sanguine, nu însă preparat ca mujdei! De aceea, clorura de sodiu este interzisă pacienților hipertensivi, ca și celor ajunși în faza evolutivă de insuficiență cardiacă. Mai mult, sarea de bucătărie este prohibită la toți pacienții care prezintă edeme, fie de origine cardiacă, fie de altă natură. În aceste situații poate fi utilizată sarea fără sodiu, recte clorura de potasiu.

Am scris acest articol plecând de la observația că, în perioada sărbătorilor de iarnă, serviciul de urgențe al Spitalului Județean înregistrează în fiecare an pacienți cu diagnostice specifice exceselor alimentare, ca urmare a meselor copioase din care nu lipsește delicioasa carne de porc! Depinde de dumneavoastră dacă patrupedul trandafiriu vă este prieten sau potrivnic! Vă urăm tuturor să petreceți acest Crăciun fericiți și sănătoși!”.

Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...