Web Analytics

Dotarea Spitalului Judeţean cu angiograf ar aduce numeroase beneficii sistemului sanitar argeşean

de | 26.06.2013 19:58 | Actualitate

Avantajele achiziţionării unui angiograf la Spitalul Judeţean Argeș ar fi scurtarea perioadei de diagnosticare, capacitatea de rezolvare a accidentelor coronariene acute sau vasculare cerebrale, a unor anevrisme arteriale intracerebrale care pot fi tratate prin chirurgia endovasculară şi radiologia intervenţională, diagnosticarea mult mai rapidă a afecţiunilor centrelor arteriale periferice şi ischemiilor acute.

La intervenţiile tardive, arteriografia este obligatorie. Accidentele embolice constau de obicei în inima care a suferit un infarct miocardic sau o cardiopatie ischemică, o boală coronariană cronică, o tulburare de irigaţie sau o leziune valvulară care determină modificări cronice ale ritmului cardiac, survenite într-un timp scurt. Condiţiile creării de trombi în cavităţile inimii sunt legate în special de deteriorările ritmului cardiac. Emboliile pot fi diagnosticate mult mai rapid când embolul cardiogen a ocupat lumenul arterial în periferie.

Tratamentul ar fi mult mai simplu pentru un pacient

Pentru a alege tratamentul optim există posibilitatea ocolirii trombului în condiţiile în care el aderă de lumenul arterial şi nu poate fi scos, operaţiune numită by-pass. Dacă am avea un angiograf ar exista posibilitatea trecerii cu un ghid prin acest tromb şi a dilatării cu un balonaş a lumenului arterial. Se lipeşte trombul de peretele vascular şi se recanalizează, astfel încât se reia fluxul normal al circulaţiei. Dacă trombul este relativ recent şi se pretează la acest lucru, există dispozitive de aspiraţie cu care se aspiră o mare parte din tromb, după care resturile rămase acolo se efilează prin umflarea unui balonaş exact pe traiectul menţionat, astfel încât se reia hemodinamica normală. Totul este mult mai simplu pentru pacient, care a doua zi poate fi externat fără nicio problemă. Când intri într-o tehnică operatorie, durata spitalizării creşte. La pacienţii obezi, riscul de infecţie este mare pentru că în perioada de vară ei transpiră, iar intervenţia se realizează în pliul inghinal, o zonă contaminată septic. Pot apărea riscurile septice şi complicaţii postoperatorii, plus faptul că intervenţia chirurgicală este o intervenţie oarbă, pe când intervenţia radiologică este ghidată radiologic. Consecinţele hemodinamice ale unei ocluzii arteriale, în condiţiile în care există o circulaţie colaterală bine dezvoltată, nu sunt atât de devastatoare asupra membrului şi atunci gradul de ischemie este redus. Trombul are şi proprietatea de a se retracta. Cheagul se micşorează şi poate să migreze în artere din ce în ce mai mici, însă ocluzia unor artere mai mici care nu au vascularizaţie colaterală se soldează cu moartea ţesuturilor irigate de artera respectivă.

La un tromb vechi, ne putem da seama angiografic mult mai bine de posibilitățile terapeutice

Ca urmare, intervenţia, fie chirurgicală, fie endovasculară este vitală. În condiţiile în care e vorba de un tromb vechi, ne putem da seama angiografic mult mai bine de posibilităţile terapeutice pe care le avem: o revascularizare chirurgicală printr-un by-pass sau o revascularizare endovasculară. Evaluarea arteriografică este vitală, pentru că automat creşte numărul de opţiuni terapeutice ulterioare. În condiţiile în care există pacienţi cunoscuţi cu formaţiuni tumorale în diverse organe, prin evaluarea arteriografică se face un examen de tomografie computerizată tridimensională. Se realizează  evaluarea tomografică a formaţiunilor tumorale, localizarea lor exactă şi marcarea lor pe imaginea tridimensională. Prin injectarea substanţelor de contrast, se caută angiografic arterele care hrănesc formaţiunile respective şi se realizează aşa-numitele chemoembolizări ale formaţiunilor tumorale, care ulterior pot fi excizate sau sunt temporizate cu substanţă chimioterapică.

Beneficii majore în cazul bolilor oncologice

Tumora, în loc să primească sângele care o hrăneşte, primeşte direct citostaticul care o omoară. În acest caz, doza de citostatic este mult mai mică decât cea administrată sistemic. Automat efectele secundare sunt mai mici şi toleranţa la citostatic mult mai bună. Doza de citostatic care ajunge la tumoră este mult mai mare faţă de cea administrată pe venă. Deci, angiograful aduce beneficii majore în tratamentul bolilor oncologice. În cazul unor intervenţii ginecologice cu potenţial hemoragic mare se intervine prima oară arteriografic. Se izolează, prin embolizare ţintită a întregului aparat genital feminin sau a unor segmente din el, centrele care hrănesc zonele respective după care se intervine chirurgical şi hemostaza se realizează în condiţii mult mai facile, riscurile scăzând exponenţial pentru paciente.
În momentul în care vom avea acest angiograf în Argeş, nivelul profesional al tuturor categoriilor şi specialităţilor medicale va fi mult mai mare. Medicii de familie vor putea să se implice mai mult în evaluarea şi tratarea pacientului când vor şti că au o finalitate aproape de ei şi că nu vor pierde pacientul pe drum.
Dr. Felix Sârboiu, medic specialist chirurgie cardiovasculară

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii