Web Analytics

În Dosarul deşeurilor de la ARO a fost sesizată Curtea Constituţională

de | 21.02.2019 13:59 | Actualitate

Anul trecut, Judecătoria Câmpulung a soluţionat unul dintre procesele deschise în cazul deşeurilor de la ARO, firma implicată, Global Eco Center Iaşi, şi reprezentantul acesteia, Vasile Tofan, primind pedepse penale. Societatea a primit o amendă penală de 600.000 de lei, iar instanţa a dispus şi închiderea punctului de lucru al acesteia de la Câmpulung, de pe fosta platformă ARO, iar Tofan s-a ales cu cinci ani de închisoare.
Cauza fusese instrumentată în cursul cercetării penale de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi a vizat fapta prin care Global Eco Center a dus la groapa de gunoi de la Glina 28 de butoaie cu nămoluri galvanice conţinând diverse substanţe periculoase, transportul şi neutralizarea acestora fiind efectuate necorespunzător.
Tofan şi firma sa au apelat hotărârea primei instanţe, dosarul aflându-se acum la Curtea de Apel Piteşti. Procedura este în curs de derulare, dar în această săptămână poate fi suspendată. Şi asta fiindcă Vasile Tofan a cerut şi a obţinut sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate vizând dispoziţii ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului şi ale Legii nr. 211 din 2011 privind regimul deşeurilor. Fără a intra în amănunte, precizăm faptul că articolele de lege vizate cuprind chiar incriminările aduse inculpatului şi firmei şi aspectul agravant al acestora: „În situaţia în care infracţiunile (…) au pus în pericol sănătatea sau integritatea corporală a unui număr mare de persoane, au avut vreuna dintre urmările prevăzute în art. 182 din Codul Penal ori au cauzat o pagubă materială importantă, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iar în cazul în care s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane ori pagube importante economiei naţionale, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi”.

Al doilea dosar trenează din cauza experţilor

Dacă procesul pentru deşeurile de la Glina se află în faza apelului, pentru cele întâmplate la depozitul de la Câmpulung cauza este în faza primei instanţe, la Judecătoria Curtea de Argeş, în urma cererii lui Tofan de strămutare de la Câmpulung. Capetele de acuzare sunt neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. În vederea soluţionării cauzei, instanţa a dispus efectuarea unei expertize tehnice, însă primul expert numit a cerut înlocuirea. Este un aspect care prelungeşte durata procesului fără a se intra pe fondul problemei, situaţie asupra căreia vom reveni cu exemple greu de înţeles şi de acceptat. Revenind, a fost numit un alt expert şi pe 26 februarie, la următorul termen, ar trebui să fie desemnat şi un expert chimist. Ambii specialişti trebuie să determine elemente precum cantitatea, starea şi circuitul deşeurilor aflate la Câmpulung.
C.I.B.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii