# Ce conține practic reclamația care dă bătăi de cap directorului Armand Chiriloiu și care a adus Corpul de Control la Direcția Silvică
Detalii spectaculoase ies la iveală ca urmare a sesizării de 700 de pagini făcute la Ministerul Apelor și Pădurilor despre modul defectuos și chiar fraudulos în care și-a gestionat Direcția Silvică Argeș partea sa de responsabilitate în cadrul proiectului „Parcul Lunca Argeșului”. În rezumat, Direcția Silvică este acuzată că, deși a primit 175.000 de euro de la Primăria Pitești pentru împădurirea unei suprafețe cel puțin echivalente cu cea scoasă din circuitul silvic în Lunca Argeșului, nu s-a mai îngrijit de această lucrare, care, fie s-a făcut foarte superficial, fie nu s-a făcut mai deloc. Pe scurt, pentru implementarea proiectului pe fonduri UE în valoare de 10 milioane euro, privind Parcul Lunca Argeșului, a fost scoasă din fondul forestier o suprafață de aproximativ 3,5 ha din proprietatea publică a Municipiului Pitești, cu defrișarea vegetației forestiere (din zona Zăvoi – Râul Argeș). Se impunea însă introducerea în circuitul forestier a suprafeței de teren agricol de 19,5 ha cumpărată de Primăria Municipiului Pitești din islazul Comunei Albota, la prețul de 74.000 de euro. Bugetul alocat pentru împădurirea terenului în suprafață de 19,5 ha ajunge în final la peste 175.000 de euro, iar contractul de peste 175.000 euro este dat de Primăria Pitești către Direcția Silvică Argeș. Și aici e o discuție, în sensul că cel care reclamă susține că Primăria ar fi dat prin încredințare directă contractul și nu prin licitație. Însă principala acuzație e că, după aproape un an de la semnarea contractului, perioadă în care nu a fost executată nicio lucrare, actualul director Armand Chiriloiu a inițiat subcontractarea lucrării, cu eludarea OUG 34/2006. Practic, circumstanțele acestei subcontractări pentru lucrările de împădurire, precum și alte aspecte, sunt verificare acum de către Corpul de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor.
Suspiciuni privind realizarea prevederilor contractuale asumate de Direcţia Silvică Argeş
Iată în continuare cele mai interesante aspecte și probleme subliniate în sesizarea de peste 700 de pagini.
– Proiectul de împădurire este în strânsă legătură cu Proiectul „Parc Lunca Argeșului”;
– Pentru realizarea Proiectului „Parc Lunca Argeșului” a fost scoasă din fondul forestier o suprafață de aproximativ 3,5 ha din proprietatea publică a Municipiului Pitești, cu defrișarea vegetației forestiere (zona Zăvoi Râul Argeș), respectiv a fost introdusă în circuitul forestier suprafața de teren agricol de 19,5 ha cumpărată de Primăria Municipiului Pitești din islazul Comunei Albota;
– Bugetul alocat pentru împădurirea terenului în suprafață de 19,5 ha ajunge la peste 175.000 de euro
– Terenul agricol de împădurit a fost achiziționat la prețul de 74.000 de euro de către Primăria Pitești;
– Contractul de peste 175.000 euro dat Direcției Silvice Argeș de către Primăria Pitești este suspectat a fi acordat direct, fără licitație, cu nerespectarea procedurilor de achiziție publică, iar apoi, după aproape un an (perioadă în care nu a fost executată nicio lucrare), actualul director a inițiat subcontractarea lucrării, cu eludarea OUG 34/2006 de atunci;
– Sumele investite cu terenul și plantația (aproximativ 250.000 de euro) provin de la bugetul local al Municipiului Pitești și sunt în legătură cu fondurile europene atrase, iar compensarea cu teren agricol și împădurirea acestuia era obligatorie pentru aprobarea defrișării terenului din Zăvoiul Argeș în scopul înfăptuirii proiectului edilitar Parc Lunca Argeșului realizat cu cofinanțare
– Valoarea totală a investiției din Lunca Argeșului, cu plantație cu tot, se ridică la circa 10.000.000 de euro;
– Situația poate deveni un al doilea scandal Molivișu, diferența fiind că aici proiectul privind construcția parcului s-a realizat iar anul acesta se închide pentru că trec cei cinci ani în care a fost în observație. Nu însă și plantația, ai cărei puieți ar trebui să crească la un anumit stadiu pentru a se declara finalizată investiția, iar aici ar fi de așteptat alți câțiva ani.
Fostul director al Direcţiei Silvice, Daniel Vlădău: „Este caracteristic domnului Chiriloiu de a nu-şi asuma nimic”
Răspunzând unei solicitări a „Jurnalului de Argeș”, Direcția Silvică Argeș, prin directorul Armand Chiriloiu, a explicat în ce a constat verificarea pe care a efectuat-o în această toamnă Corpul de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor și care are ca obiect de cercetare modul de îndeplinire a contractului încheiat de conducerea direcţiei din anul 2012, „reprezentată de director ing. Vlădău Daniel cu Primăria Piteşti, precum şi stadiul plantaţiei la obiectivul de investiţii «Instalarea vegetaţiei forestiere pe suprafaţa de 19,5 ha – proprietatea Municipiului Piteşti», suprafaţă oferită în compensare, solicitată la scoaterea definitivă de teren din fondul forestier naţional a suprafeţei de 3,57 ha”. Pentru că actuala conducere, respectiv directorul DS Argeș, Armand Chiriloiu, l-a scos la înaintare pe fostul director, Daniel Vlădău, cel în vremea căruia a fost semnat contractul între Direcția Silvică Argeș și Primăria Pitești, l-am căutat și pe acesta din urmă.
# Domnul Chiriloiu v-a scos la înaintare spunând că, în 2012, dumneavoastră ați încheiat contractul dintre Direcția Silvică Argeș și Primăria Pitești. Cum stau lucrurile?
– Pe mine nu m-a întrebat nimeni, nimic, acum. Habar nu am. Am aflat de la colegi că s-a scris ceva. Este caracteristic domnului Chiriloiu de a nu-și asuma nimic, atunci când trebuie să dea lămuriri. Dă înapoi când e vorba de ceva rău și scoate pe altul în față, iar când e de bine, atunci iese el în față.
# Dar ce ne puteți spune despre acest contract?
– Eu pot să vă spun doar ce a fost la acel moment, când s-au făcut procedurile legale, dar nu am prins nimic din contractul efectiv. Era vorba despre un proiect pe fonduri europene prin care s-a făcut acel parc. Eu am semnat contractul cu reprezentanții Primăriei pentru o lucrare pe care nu am pus-o eu în operă. Au pus-o în operă cei care au preluat ulterior conducerea (chiar directorul Armand Chiriloiu, n.red) cu subcontractări, cu ce or mai fi făcut… Practic, ca să vă spun foarte exact, atunci, Primăria a venit la Direcția Silvică pentru că avea de implementat acest proiect. Am considerat că este benefic pentru cetățeni și că trebuie să ne dăm concursul. Chiar dacă eu eram membru PDL și ei PSD. Era ceva pentru oameni și, de altfel, a ieșit un lucru bun.
# Deci asta a fost atunci, în 2012. De ce ați fost îndepărtat de la Direcția Silvică Argeș?
– Am fost îndepărtat cum sunt îndepărtați toți directorii de deconcentrate, cu votul politic. Eu eram cu delegație. Am fost schimbat și am ajuns la Costești. De acolo, mi-am dat demisia pentru că nu mă mai înțelegeam cu „tovarășul” (Armand Chiriloiu, n.red)
# Ați rostit mai devreme cuvântul subcontractare. Despre ce este vorba, mai exact? Vă întreb asta pentru că se pare că a făcut obiectul verificărilor și acest aspect.
– Deși eu am mai rămas o vreme în sistem, repet, nu mai știu exact ce s-a întâmplat, doar ce am auzit. Am plecat din sistem acum doi ani. Subiectul nu mă mai interesează.
0 Comentarii