# Sentința Judecătoriei Câmpulung nu este definitivă. Firma Global Eco Center a lui Vasile Tofan a primit și o amendă penală de 600.000 lei, iar punctul de lucru de la Câmpulung va fi închis timp de trei ani
Săptămâna trecută, magistrații Judecătoriei Câmpulung l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe Vasile Tofan, managerul firmei Global Eco Center. Trimis în judecată în iunie 2016, Tofan a fost condamnat pentru infracţiunea de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Conform procurorilor, în cursul anului 2010, în calitate de administrator al S.C. Global Eco Center S.R.L., Vasile Tofan nu a luat măsurile de eliminare totală a substanţelor periculoase din deşeurile provenite de pe fosta platformă ARO Câmplung Muscel, acestea fiind neîntemeiat declarate deşeuri stabilizate şi transportate la depozitul de deşeuri Glina pe 17 septembrie 2010.
În plus, firma Global Eco Center a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei. Instanța a aplicat și pedeapsa complementară şi a dispus suspendarea activităţii persoanei juridice SC Global Eco Center SRL privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, prevăzută cu codul 3822, pe o durată de 3 ani şi închiderea punctului de lucru din municipiul Câmpulung, Parcul Industrial „Câmpulung Industial Park”, pe o durată de 3 ani.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare tot la Judecătoria Câmpulung.
Tofan mai are încă un dosar penal la Judecătoria Curtea de Argeș
Vasile Tofan și firma Global Eco Center mai fac obiectul unui dosar penal aflat pe rol la Judecătoria Curtea de Argeș, pentru „infracţiuni la alte legi speciale, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase”.
Iar problemele Global Eco Center nu se opresc aici. DNA a deschis un dosar in rem după incendiul din 2 octombrie 2013 de la depozitul din Câmpulung al firmei, incendiu în urma căruia au fost răniți trei pompieri, iar dacă focul ar fi ajuns la tonele de deșeuri periculoase, totul s-ar fi putut termina cu o catastrofă de mediu și cu multe victime. Jurnalul de Argeș a arătat cu probe în ultimii ani că incendiul de pe fosta platformă ARO a fost favorizat de o autorizație dată ilegal de către Agenția pentru Protecția Mediului, condusă pe atunci de către Mariana Ionescu.
Corpul de Control al Ministerului Mediului a făcut în vara lui 2014 verificări „la sânge”, după ce Prefectura Argeș a sesizat că autorizațiile de mediu date firmei Global Eco Center sunt ilegale. În raportul semnat de către Mihail Mănoiu, șeful Corpului de Control Implementare Strategie Națională Anticorupție, se preciza clar: „Solicitarea privind emiterea autorizației de mediu trebuia respinsă, întrucât conținutul anunțului titularului din presa locală nu exprima în fapt obiectul real (activitățile) al solicitării actului de reglementare, iar documentația depusă era incompletă”. În raportul Corpului de Control sunt menționate și dovezi ale superficialității crase cu care a fost acordată autorizația de mediu: în documentația aferentă solicitării emiterii autorizației de mediu, pe lângă fișa de prezentare și declarație nesemnată, neștampilată și nedatată, există și un memoriu tehnic nesemnat, neștampilat și nedatat.
Tot Corpul de Control al Ministerului Mediului scria negru pe alb în raportul din 2014 că la autorizația de mediu revizuită din 2012 și semnată de către Mariana Ionescu ar fi trebuit făcut și un acord de mediu. La aceeași autorizație revizuită în 2012 nu s-a evaluat impactul asupra mediului, deși depozitul s-a triplat și cantitatea de deșeuri periculoase s-a dublat.
Am încercat să luăm legătura și cu Vasile Tofan, managerul Global Eco Center, însă acesta avea telefonul închis.
0 Comentarii