Web Analytics

Dosar penal pentru „suspiciuni de fraudă în donaţii” pe numele lui Adrian Manea

de | 25.04.2018 20:26 | Dezvăluiri

20 manea# Într-un live pe Facebook, la sfârşitul lunii martie, Adrian Manea a apărut la bustul gol şi cu un pahar în mână, certându-i şi jignindu-i, vreme de o oră şi ceva, pe cei care i-au cerut socoteală despre gestionarea donaţiilor # Cazul umanitar Cristina Manea ia o turnură neaşteptată

Soțul regretatei Cristina Manea s-a ales cu dosar penal. Asta după ce una dintre doamnele care i-au cerut lui Adrian Manea o justificare a sumelor uriașe obținute din donații s-a simțit jignită și umilită de răspunsurile din postările video făcute de acesta. Prin urmare, femeia a depus o plângere la Poliția Municipiului Pitești, atât pentru insultele pe care le-a primit, dar și pentru suspiciuni legate de modul în care Manea a folosit banii strânși de la miile de donatori care au dorit s-o salveze pe soția sa bolnavă de cancer. De altfel, pe numele lui Adrian Manea (care a recunoscut că din donații s-au strâns peste 600.000 lei și 25.000 euro)  au mai făcut plângeri și alte persoane.

„Avem un dosar penal deschis după o sesizare a unei doamne referitoare la o suspiciune de fraudă în donații. Dânsa a făcut niște petiții online. În baza petițiilor online s-a deschis dosar penal la Poliția Municipiului Pitești pe numele lui Adrian Manea”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, comisarul Andi Iancu de la  Poliția Municipiului Pitești. Semnatara sesizării în baza căreia a fost deschis dosarul este Mariana Bucur, administratorul paginii de Facebook „Audiență Zero”.
„Am depus plângere la IPJ Argeș pentru insultele și amenințările care mi s-au adus în live-urile lui Adrian Manea (postate pe Facebook, n.red), fiind îndreptățită să reacționez în acest mod. De asemenea, am sesizat organele de anchetă în ceea ce privește sumele donate în cazul Cristina Manea, sume despre care donatorii nu au primit nicio explicație privitor la modul în care s-au utilizat. Existând suspiciunea unei potențiale fraude în donații, am considerat că simțul civic mă obligă să sesizez autoritățile despre aceste aspecte”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Mariana Bucur.

„Eu, ca şi donator, mă simt înşelată de numitul Adrian Manea”

20 bucur marianaIată ce a semnalat, punctual, Mariana Bucur Poliţiei Municipiului Piteşti:
„În anul 2016 am aflat, prin intermediul site-ului de socializare Facebook, despre boala crâncenă de care suferea Cristina Manea, sarcom alveolar de părți moi. Nu mai auzisem de acest diagnostic până atunci, nu dețin decât cunoștințe generale de medicină și astfel am crezut că cele relatate de către soțul acesteia sunt reale și Cristina chiar are șanse de vindecare de 50% cu ajutorul acelei imunoterapii pe care urma să i-o facă domnul dr. Băcanu de la Spitalul Sf. Maria din București. Adrian Manea a prezentat pe grupul de Facebook constituit pentru ajutorarea soției sale un singur act medical, rezultatul de la o biopsie făcută pe dată de 04.09.17 . Pe data de 27 octombrie, Adrian Manea a anunțat prin intermediul profilului său personal de Facebook că suma cerută de acesta, respectiv 70.000 de euro, a fost strânsă și că va anunța dacă va mai fi nevoie de alți bani, întrucât au decis să se îndrepte spre un centru medical din altă țară, nu către imunoterapia din România, presupusa imunoterapie care avea costuri infim mai mici decât cele spuse de Adrian Manea (…). Cristina Manea a plecat în Franța, de unde s-a întors doar cu un tratament medicamentos. Ulterior am aflat de hotărârea familiei de a o muta în Turcia, iar după ce, pe data de 9 ianuarie, ni s-a infirmat de către o apropiată a familiei, Mihaela Stanciu, și de către Mariana Manea  (nr. – mama Cristinei Manea) că aceasta este sub tratament, mănâncă și se simte bine, pe dată de 10 ianuarie 2018, la ora 17, decesul Cristinei a fost relatat în mediul online, pe data de 11 ianuarie, trupul acesteia revenind din Turcia. Data decesului a fost dovedită de numita Mihaela Stanciu prin publicarea unei părți a certificatului de deces și numita Mariana Manea (nr. –  mama Cristinei Manea), întrucât șansele pe care le avea Cristina Manea de supraviețuire erau nule, am aflat din mediul online că ea era suspectă de formațiuni tumorale pulmonare încă din luna 5/6 de sarcină, nu de la naștere. Din peste 600.000 lei și 25.000 de euro, Adrian Manea nu a plătit factura de 8.000 de euro din Franța (nr. – factura a fost achitată abia pe 20 martie, după seria de articole din Jurnal de Argeş). Banii respectivi nu fac parte din masa succesorală, întrucât au fost donați pentru cauza Cristina Manea, în contul Marianei Manea, deschis la banca Raiffaisen și donatorii cer explicații. Rog a binevoi să faceți cercetările ce se impun pentru a nu se transforma într-un precedent de înșelătorie la adresa donatorilor din România”, a scris Mariana  Bucur într-un e-mail adresat Poliției Municipiului Pitești.

Amendat de Poliţie pentru ameninţări şi injurii

Aşa cum precizam la începutul articolului, sesizarea Marianei Bucur nu este singura depusă la Poliţie pe numele lui Adrian Manea.  O altă doamnă l-a reclamat pe bărbat pentru injuriile şi ameninţările făcute în aceleaşi postări, pe Facebook. „Având în vedere sesizarea dumneavoastră, în care arătați faptul că numitul Adrian Manea (…) a postat pe un site public de socializare mai multe înregistrări video care conțineau amenințări și injurii, vă aducem la cunoștință faptul că cel în cauză a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii 63/1991, art. 2, alin.1”, se arată în răspunsul primit de femeie de la Poliţia Municipiului Piteşti.

Consulul Anca Opriș și-a pus obrazul în joc la clinica din Lyon s-o primească pe Cristina și soțul a plecat fără să achite factura

Așa cum ziarul nostru a relatat în mai multe rânduri, drama Cristinei Manea, tânăra din Pitești în vârstă de 23 de ani, care a aflat că suferă de o boală cumplită chiar în ziua în care a devenit mămică, a impresionat o țară întreagă. Oamenii cu suflet au dat dovadă de o mobilizare exemplară. În doar două săptămâni, undeva către finalul verii anului trecut, s-au adunat toţi banii necesari tratamentului. Mai mult, oamenii au continuat să doneze. Banii care s-au adunat din donații  (peste 6 miliarde de lei vechi doar până în toamna anului trecut) au depășit cu mult dublul sperat inițial de familie, însă cifrele n-au mai ajutat-o pe tânăra mamică. După un tratament început la spitalul celebrului Institut „Centre Léon-Bérard” din Lyon, unde tânăra a ajuns cu mari intervenții, familia a decis continuarea tratamentului la o clinică din Turcia, unde nu s-au mai putut face prea multe pentru pacientă şi unde Cristina și-a găsit sfârșitul. La fel de trist ca tragedia în sine este faptul că peste mobilizarea fără precedent a unor oameni cu suflet mare s-a așezat o pată de decredibilizare. Și asta din cauza unei facturi neachitate la timp de către familie, pe care spitalul din Franța a ajuns s-o trimită Consulatului General al României din Lyon, pentru că nimeni din familie n-a mai venit să achite factura, iar la adresa din buletinul Cristinei Manea,  cel mai probabil, n-a fost găsit nimeni (Adrian Manea şi fetiţa s-au mutat la Băbana). Factura a fost plătită abia în martie, după  seria de articole publicate de Jurnal de Argeș, pe marginea cărora cititorii s-au întrebat cum se face că, deși familia a primit donații depășind cu mult necesarul pentru tratamentul Cristinei, România se face de râs, în Franţa, cu o factură neachitată.
După ce familia a plătit, în sfârşit, pe 20 martie, factura,  Adrian Manea şi-a închis contul personal de Facebook, reţea pe care opinia publică i-a cerut o justificare a sumelor uriaşe strânse din donații  şi i-a sugerat să doneze, la rândul său, sumele rămase către alte cazuri care au nevoie de ajutor. Înainte de a-şi închide contul, Adrian Manea a avut pe Facebook două intervenţii live, fiecare de câte o oră și ceva, la bustul gol și consumând alcool, în care a adresat cuvinte obscene unor doamne care au avut „tupeul” să facă astfel de sugestii pe diverse grupuri. Una dintre ele  este  Mariana Bucur, autoarea petiției ajunse la Poliția Municipiului Pitești.

Redăm un fragment din mesajele video amintite:
„Aștept să intre sfânta treime a Facebookului, Jegul, Apulăroaie și Mengheș aia, să intre să mă întrebe ce vor și să le răspund. Și, dacă vor banii înapoi, să facă dovada plăţii către noi și eu le dau banii înapoi….(…) Că Mengheş aia era disperată, îi place rău Facebook, îi place p…a în gură. Vrea rău de tot să mă sugă şi n-am putut să-i răspund, că sunt în doliu general din toate punctele de vedere, dar măcar îi dau pe cineva. Am prieteni cu ciocanul mare care o slobozesc bine pe Mengheş aia”, a afirmat Adrian Manea în respectiva înregistrare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole