Web Analytics

Dosar clasat pentru distrugerea monumentelor de la Câmpulung

de | 13.09.2017 21:03 | Actualitate

18 02Deocamdată nimeni nu va fi tras la răspundere pentru dezastrul produs la Câmpulung prin distrugerea mai multor monumente istorice şi de arhitectură! Dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung a fost clasat, după ce au fost finalizate, într-un fel sau altul, cercetările. Obiectivele afectate sunt clădirea Casei de Cultură, Grădina Publică şi Ansamblul Kretzulescu.

Dosarul de distrugere a fost format în baza unei sesizări a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, după ce fostul prefect Mihai Oprescu a dispus ca o comisie prefecturală să constate starea în care se află monumentele. Şi s-a constatat că degradarea este înaintată în aproape toate cazurile, astfel că a intervenit sesizarea penală.

La DNA cu Casa de Cultură

18 01Vizate au fost mai multe clădiri. Prima, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, clădire monument edificată în 1907, fostă primărie a Câmpulungului. Intrat într-un proces de reabilitare în anul 2003, lucrările fiind atribuite firmei Romconstruct Holding Grup SA Bucureşti, imobilul a avut mai mult de suferit decât să fie consolidat şi reabilitat. S-au cheltuit 32 de miliarde de lei vechi degeaba, iar acum Institutul Naţional al Patrimoniului – instituţie care a preluat clădirea în vederea reabilitării – Iasă clădirea în proprietatea municipiului Câmpulung şi cere bani pentru perioada în care şi-a asumat paza locaţiei. Situaţia a fost sesizată şi Parchetului Naţional Anticorupţie de către Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, persoanele vizate sunt fiind fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, administratorul Romconstruct Holding Grup Bucureşti, Vasile Turcu, şi fostul primar al Câmpulungului, Călin Andrei.

Câmpulungul a plătit opt milioane pentru un dezastru

În dosarul de la Parchet, poliţiştii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale de la Câmpulung au efectuat cercetări şi asupra situaţiei în care se află ansamblul Băilor Kretzulescu, cu clădirea fostelor băi publice şi parcul cu denumire omonimă. Obiectivul a fost inclus în proiectul „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”, în vederea reabilitării. Lucrările începute şi nefinalizate au fost atribuite, prin licitaţie internaţională, grupului de firme Grup Corint SA şi Harbău SRL în schimbul a 30 de milioane de lei, valoarea totală licitată a proiectului fiind de peste zece milioane de dolari. În acest moment, după trei ani de la încheierea contractului de execuţie, procentul de realizare a lucrărilor la Parcul Kretzulescu este de 50%, iar la clădirea Băilor, doar 15%. Toţi bani cheltuiţi cu lucrările şi materialele, adică peste opt milioane de lei, au fost returnaţi Ministerului Dezvoltării din bugetul local al Câmpulung. Între timp, Primăria a reuşit doar să acopere în mod hilar clădirea băilor, iar Holcim a amenajat izvorul din parc.

Grădina Publică este neterminată

Un al treilea obiectiv vizat de dosarul de distrugere a fost Grădina Publică „Mersi”, şi aceasta afectată de mega-proiectul de reabilitare. Amenajat în proporţie de 80%, parcul a fost deschis forţat, cu cabluri neîngropate şi fântână arteziană seacă. Şi aici a intervenit Holcim în faţa neputincioasei administraţii locale şi a amenajat un loc de joacă. Primăria a avut doar iniţiativa să permită unui investitor local să dea copiii cu kartul printre puştimea care se joacă şi să deschidă toaleta publică.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii