Web Analytics

Dorin Mărăşoiu: „Asta este o nouă lovitură a Guvernului Cioloş în domeniul silvic”

de | 31.08.2016 20:26 | Actualitate

# Anunțul Guvernului că pădurile private mici din România vor fi păzite cu bani de la bugetul de stat este considerat unul politic, mincinos și neaplicabil, în opinia șefului Ocolului Silvic Stejarii Muscelului, Dorin Mărășoiu

În data de 11 august, Serviciul Relații cu Publicul și Mass Media din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un comunicat de presă în care se arată că, la propunerea ministrului Cristiana Pașca Palmer, Guvernul a aprobat alocarea a 14,5 milioane de lei în acest an pentru asigurarea pazei și a lucrărilor silvice din pădurile private mai mici sau egale cu 30 de hectare. De asemenea, ministrul mediului își mai asumă includerea, în propunerea de buget pentru anul 2017 a sumelor necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane de lei pe an. Lăudată ca fiind un mare câștig pentru pădurea românească și un pas înainte al guvernanților în demersul de a descuraja fenomenul tăierilor ilegale, decizia guvernului este însă contestată de către administratorii care au în pază chiar aceste suprafețe. Motivul este acela că Guvernul Cioloș  a luat o hotărâre ambiguă și neaplicabilă iar micii proprietari de păduri nu mai vor să plătească pentru pază celor cu care aveau încheiate contracte.

„Proprietarii mici nu vor să mai plătească din octombrie, așteptând de la stat banii”

„Inițiativa este salutară dar modul de prezentare lasă de dorit. Dacă nu vin cu clarificări rapide din care să rezulte seriozitatea unui astfel de demers, implicațiile vor fi dezastruoase. Altfel, acest comunicat a făcut foarte rău și este neserios. Anunțul respectiv a creat deja un fenomen în sensul că proprietarii mici nu vor să mai plătească din octombrie, așteptând de la stat banii. Nu s-a făcut niciun fel de informare. A fost comunicatul de presă și în rest, nimic. Am citit și răscitit comunicatul, începe cu o discuție despre tăierile ilegale care se referă la proprietarii de păduri mici, până în 30 de hectare. După care începe discuția despre cele 587.000 de hectare aflate în această situație, care suprafață s-ar putea să fie de peste 1 milion de hectare iar cei 8 ani în care se spune că pădurile mici au fost lăsate în voia sorții sunt, de fapt, vreo douăzeci. Ei nu cunosc situația din teren Din punctul meu de vedere este un comunicat politic, nu are niciun fel de treabă cu meseria, prevezi ceva în bugetul viitor pe care îl va vota alt guvern. Un alt aspect este că în Codul silvic, în 2004 sau 2005, s-a prevăzut paza pădurilor, dar niciodată nu s-au alocat bani. Atunci a fost o bulversare pentru că din partea Uniunii Europene a fost considerat ajutor de stat și a fost respins. Din câte știu, secretarul de stat Erika Stanciu a avut o întâlnire la Bolovani, în Dâmbovița, cu anumite asociații și nici până la ora actuală nu se știe suma alocată pentru că și acum, ca și atunci, se feresc să intre sub incidența prevederilor Uniunii Europene. Lucrul ăsta, deci, nu este foarte clar stabilit la ora actuală, în sensul că nu se știe dacă sunt în stare să dea acești bani. Nu au venit în afara comunicatului ăstuia să explice la cine se referă, dacă se referă doar la suprafețele care nu au pază la ora actuală pentru că se arată că și cei care încheie contracte până la 1 octombrie beneficiază de sprijin financiar. S-a lăsat însă și să se înțeleagă că toți micii proprietari, adică și cei cu contracte deja încheiate, vor beneficia de acești bani. Deci, la cine se referă? Mai e o lună până la 1 octombrie și nu se știe  ce proprietari, ce suprafață se încadrează și așa mai departe. Eu o să solicit ITRSV-ului  să ne facă o precizare, să ne comunice foarte clar pentru că altfel bulversează piața la ora actuală iar noi, micii administratori, intrăm în incidență de plată. Am impresia  că oamenii ăștia veniți de la Bruxelles nu cunosc deloc România! O astfel de decizie implică niște costuri. Nu sunt foarte multe asociații care se bazează pe micii proprietari dar acestea sigur vor intra în incidență de plată, micii proprietari așteptând ajutorul de la stat. Ori măsura care nu este clară lasă, de fapt, la mâna hoților de lemne aceste proprietăți. Guvernul ăsta pare decis să dea lovituri. Asta este o nouă lovitură a Guvernului Cioloș, în domeniul silvic”, este de părere Dorin Mărășoiu, șeful Ocolului Silvic „Stejarii Muscelului”.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii