Web Analytics

Lui Dorin Falcă de la Fisc i s-a pus pata pe cântările lui Smiley

de | 17.01.2019 12:58 | Economie

Oamenii Fiscului au început deja verificările pentru stabilirea numărului liber-profesioniştilor care prestează servicii de entertainement la nunţi şi botezuri, primul nume vehiculat fiind al celebrului cântăreț piteștean Smiley. Informaţiile necesare impozitării nunţilor nu au fost culese de inspectorii fiscali de la miri, aşa cum se vehicula în toamna anului trecut, ci de la primării şi restaurante ori alte localuri unde s-au ţinut aceste evenimente, reiese dintr-un document al unei agenţii judeţene.

Într-o informare privind „acţiunea desfăşurată în vederea identificării contribuabililor ce desfăşoară activităţi în cadrul evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile sau religioase”, adjunctul Inspecţiei Fiscale Argeş, Dorin Nicolae Falcă Matei, fost șef al Finanțelor Argeș în guvernarea PDL, îl informează pe vicepreşedintele ANAF, Şerban Andrei Nistor, cum a făcut verificările şi calculele privind numărul posibililor evazionişti din judeţul Argeş, care nu şi-au declarat veniturile la Fisc şi, ca atare, nu şi-au plătit dările aferente.
„Activitatea de Inspecţie Fiscală Argeş prin verificările efectuate la contribuabili persoane juridice cu domenii de activitate-restaurante, s-a sesizat asupra fenomenului de neînregistrare şi neevidenţiere în contabilitate a tuturor veniturilor. Spre exemplu, ca urmare a unei inspecţii fiscale s-au stabilit pentru un contribuabil sume suplimentare în valoare de 244.000 lei, diminuare pierdere 399.000, s-a întocmit sesizare penală, s-au dispus măsuri asiguratorii”, se arată în adresa trimisă vicepreşedintelui ANAF. În adresă inspectorii argeşeni spun că au efectuat verificări şi în cadrul persoanelor fizice autorizate, dând exemplul cântărețului Andrei Maria Tiberiu – Smiley. În urma inspecţiei fiscale s-a stabilit un debit suplimentar de 168.000 lei provenind din depăşire plafon TVA şi neînregistrarea în totalitate a veniturilor realizate.

Smiley: „La această dată, 10.01.2019, Andrei Tiberiu Maria nu datorează statului român sume de bani”

Într-un comunicat oficial din partea artistului și a avocatului Liliana Stoian, reprezentant convenţional al acestuia se arată că: „Situaţia la care se referă documentul intern al ANAF a avut loc în primăvara anului 2015, când, în urma unei verificări făcute de ANAF, s-a constatat că Andrei Tiberiu Maria ar fi trebuit să colecteze TVA cu un an mai devreme decât a făcut-o. Acest incident s-a datorat unor neclarităţi în legislaţia fiscală de la acea vreme şi opiniilor diferite pe acest subiect, dar în niciun caz din dorinţa de a se sustrage de la plata taxelor, situaţia fiind soluţionată tot în anul 2015. La această dată, 10.01.2019, Andrei Tiberiu Maria nu datorează statului român sume de bani, el având achitate toate obligaţiile fiscale către bugetul de stat. Menţionăm că până în prezent ANAF nu i-a comunicat niciun document d-lui Andrei Tiberiu Maria din care să rezulte că ar datora sume de bani bugetului de stat”.

Fiscul argeșean impozitează după „o analiză minimă și un calcul sumar”

Potrivit adresei trimise vicepreşedintelui ANAF, „pornind de la acest fenomen, AIF Argeş a extins aria de verificare şi asupra contribuabililor persoane fizice, analizând pentru început numai numărul de contribuabili înregistraţi/autorizaţi la nivelul AJFP Argeş, unde există înregistraţi un număr de 109 persoane autorizate în domeniul «interpretare artistică». S-a continuat verificarea prin întocmirea de adrese către primăriile principale din judeţul Argeş (oraşe mari), prin care s-a solicitat numărul căsătoriilor încheiate în perioada 2013 – 2017. Din răspunsul primit numai de la o primărie, respectiv Primăria Mioveni, s-a constatat că au fost încheiate un număr de 1.354 căsătorii. La o analiză minimă efectuată, printr-un calcul sumar, luând în considerare că la un eveniment participă 2 fotografi şi 3 lăutari, rezultă următoarele: 1.354 x 2 fotografi x 2 lăutari (unul activează în cadrul unei probabile formaţii) = 5.416 Astfel putem concluziona că un număr de aproximativ 5.307 persoane nu sunt autorizate sau nu declară/înregistrează veniturile realizate”, scrie Dorin Falcă. În scrisoarea trimisă vicepreşedintelui ANAF, acesta avansează ideea că aceste verificări ar trebui continuate şi finalizate prin efectuarea analizelor de risc, „urmate, după caz, de controale inopinate pentru conformarea riscului fiscal” şi că, de când Fiscul local a început verificările până la data emiterii adresei către vicepreşedintele ANAF, s-au mai înregistrat încă 39 de artişti, numărul acestora fiind, la data de 8 ianuarie 2019 (data emiterii adresei), de 148 persoane.
F. Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii