Web Analytics

Doi tineri piteşteni participă la Festivalul „George Enescu”

de | 19.09.2019 13:28 | Cultură

Doi tineri instrumentiști de excepție ai Argeșului au fost invitați să susțină, anul acesta, recitaluri în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, care se desfășoară în perioada 31 august – 22 septembrie, la București. Cei doi sunt Eduard Leață, chitarist, și Cătălin Iancu Jr., țambalist. Cu multiple premii, nu doar la festivaluri locale, Eduard Leață și Cătălin Iancu au ales să fie profesori la Școala Populară de Arte din Pitești, unde s-au integrat perfect în noua echipă formată în 2017. „Mi-am propus să-mi promovez tinerii talentați și proiectele instituției la nivel național și internațional, într-un cadru cultural de necontestat, fiindcă la noi, câteodată, nu există aprecierea meritată și alteori lupta este inegală sau nedreaptă”, a spus Elena Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte Pitești.

Eduard Leață a absolvit Academia Chigiana din Siena

Chitaristul Eduard Leață, în vârstă de 28 de ani, este singurul român, în afară de George Enescu, care a absolvit Academia Chigiana din Siena, obținând cea mai înaltă distincție oferită de această instituție renumită, în 2016. Va încânta publicul Festivalului „George Enescu” miercuri, 18 septembrie, când va interpreta trei piese. Piteșteanul Eduard Leață cântă la chitară de vreo 20 de ani. „Scopul meu e să transmit ceva publicului atunci când sunt pe scenă, să iau de acolo publicul și să îl duc într-o lume de basm. Asta simt că trebuie să fac, o poveste. La fel cum cred în Dumnezeu, cred și în muzică.”
Eduard Leață a studiat chitara clasică la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești, când avea 10 ani. A fost elev al Liceului „Dinu Lipatti” și la 18 ani a devenit cel mai bun tânăr chitarist din lume. A studiat Pedagogie Muzicală la Universitatea Pitești, dar și la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, unde a terminat masterul și unde este înscris și la doctorat. Anul trecut a avut aproximativ 50 de elevi la Școala Populară de Arte din Pitești. „Am vrut să devin profesor ca să dau mai departe ce am acumulat în acești ani. Când termin doctoratul, poate am norocul să găsesc un post la facultate, mi-ar plăcea să lucrez și cu cei mari”, ne-a spus Eduard Leață.

Cătălin Iancu jr.: „În primii ani, studiam şapte ore pe zi”

Cătălin Iancu jr. a început să studieze pian și țambal la Școala Populară de Arte Pitești, după care a devenit elev al Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, pe care l-a absolvit în acest an. A obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică – secția Instrumente tradiționale – Țambal în anii 2016, 2018 și 2019. De doi ani este instructor colaborator la Școala Populară de Arte din Pitești, iar în această vară a fost admis la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Pitești.
În cadrul maratonului muzical de la București, acesta a avut două recitaluri, primul a avut loc pe 3 septembrie, iar al doila pe 11. A cântat piese clasice, acompaniat la pian de tatăl său, cunoscutul dirijor prof. Cătălin Iancu, violonist în cadrul orchestrei Doina Argeșului.
Cătălin Iancu are 19 ani și până acum a învățat să cânte la nu mai puțin de cinci instrumente: vioară, acordeon, pian, orgă și țambal. Mărturisește că marea lui pasiune e țambalul, la care a învățat să cânte de la 10 ani. Își dorește să ajungă în America și spune că, în cel mult două luni, va lansa pe piață și primul său album cu piese proprii. „Mă simt într-o altă lume când cânt, nu mai am niciun gând, doar mă concentrez. N-am făcut sacrificii, totul a venit din plăcere. La țambal a fost, totuși, mai multă muncă; în primii ani, studiam 7 ore pe zi, ca și cum m-aș fi jucat cu mingea”, ne-a povestit tânărul interpret.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii