Web Analytics

Doctorul care a operat 23.000 de creiere şi-a lansat două cărţi la Universitatea Piteşti

de | 22.11.2017 21:36 | Cultură

17 Ciurea# Regal editorial moderat de rectorul Dumitru Chirleşan

Omul care a operat pe creier peste 23.000 de pacienți a fost prezent sâmbătă la Universitatea Pitești, la invitația rectorului Dumitru Chirleșan, pentru o lansare de gală. Doctorul Alexandru Vlad Ciurea, o somitate a neurochirurgiei în plan mondial și elev al celebrului neurochirurg Constantin Arseni (unul dintre cei doi medici care dau numele celebrului spital bucureștean „Bagdasar- Arseni”) și-a prezentat volumul de memorialistică și de fapte din profesie intitulat „Călătorii în centrul gândirii”.  

Cartea, în care profesorul Ciurea spune așa de frumos că „în creierul omului se află Dumnezeu”, a fost scrisă în decurs de trei ani, în colaborare cu jurnalistul Tudor Artenie, unul din numele de referință care au lucrat și colaborat la ziarul România liberă în ultimele trei decenii. S-au spus multe lucruri interesante și lume de foarte bună calitate a fost prezentă la eveniment. Cartea și autorul s-au bucurat de o prezentare elogioasă făcută de către dr. Mihai Popescu, fondatorul secției de neurochirgie de la Spitalul Județean, o altă somitate în domeniu care operează anual, la Pitești, peste 600 de pacienți veniți din toată țara. Au mai vorbit despre carte profesorul Gheorghe Soare de la Colegiul „Zinca Golescu”, cel care a fost și lectorul volumului, fostul rector al Universității Pitești, Gheorghe Barbu și nu în ultimul rând publicistul Spiridon Voinescu, directorul ziarului „Atitudine în Argeș”. Gazda, rectorul Dumitru Chirleșan, a spus în cuvântul său că regretă că eminentul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea nu e încă Doctor Honoris Causa al Universității Pitești, însă a subliniat că se lucrează ca acest lucru să se întâmple într-un viitor apropiat. Oameni speciali, atmosferă specială, așa pot caracteriza cele trei ore pe care le-am petrecut sâmbăta trecută, eu și colegul meu Cristian Vasile, la evenimentul ales inspirat să se întâmple la Universitatea Pitești.

Două amintiri despre concediu și profesorul Arseni

Două fragmente cu miez am ales spre a le publica în ziar, unul din cuvântul profesorului Ciurea, celălalt din cel al colegului său, dr. Mihai Popescu. Foarte important, ambele reproduc amintiri de suflet despre întâlnirea celor doi cu profesorul lor, eminentul neurochirurg Constantin Arseni.  La un moment dat, profesorul Ciurea își amintește: „Doctorul Arseni venea în spital la 5 dimineața, cu primul tramvai. Când i-am cerut și eu, pentru prima oară, două zile de concediu mi-a răspuns: «Ieși afară! Eu n-am avut 12 ani concediu, după ce am devenit doctor»”. La care, cu mult umor, doctorul Mihai Popescu a spus și domnia sa o povestioară din aceeași categorie – „vreau și eu concediu” – cu marele profesor Arseni: „Mi-am luat inima în dinți și i-am zis că vreau și eu două zile libere, la care m-a luat direct: «Să nu-mi vii cu chestii din alea cu care vin toți, că ți-a murit tac’tău sau mă’ta, că te dau afară în șpițuri». «Nu, dom’ profesor, am cunoscut și eu o creștină și vreau să merg cu ea la mare două zile». La care profesorul mi-a zis: «Atunci, îți dau 7 zile»”.

Profesorul Ciurea şi doctorul Popescu şi-au pus semnătura pe o a doua carte

În cadrul aceluiași eveniment, profesorul Ciurea a lansat și o a doua carte, de data aceasta în co-autorat. Cartea se numește „Discopatia vertebrală cervicală” și e semnată de Alexandru Vlad Ciurea, de Mihai Popescu și de alți doi colegi, Dan Cristian Voinescu și doctorandul George Popescu. Cartea a văzut lumina tiparului zilele acestea, la editura Universității Pitești, și este o foarte utilă lucrare de specialitate.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii