Web Analytics

Doctoriţa Herişanu, judecată pentru ucidere din culpă, la 6 ani de la comiterea faptei

de | 4.07.2019 13:58 | Dezvăluiri

# Încă o victimă medicală în dosarul iniţial muşamalizat al lui Alin Niţescu # Tatăl fostului pacient îi cere daune morale de 2 milioane de euro # În același dosar a fost trimis în judecată pentru fals intelectual și dr. Constantin Păun de la Terapie intensivă

Joi, 27 iunie, a avut loc primul termen de judecată în dosarul în care medicul psihiatru Ramona Herișanu trebuie să răspundă penal în instanţă pentru ucidere din culpă. S-a întâmplat la aproape șase ani de la moartea pacientului său Alin Niţescu (foto), tânărul cu probleme psihice, care în 2013, la 32 de ani, a avut reacţii severe după o injecţie cu un medicament de ultimă generație, administrat în cabinetul psihiatrului şi la două luni după ce judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Piteşti a desfiinţat ordonanţa din 2013 de clasare a cauzei şi a dispus începerea judecăţii cu privire la infracţiunea amintită. Practic, judecătorul de cameră preliminară a constatat că psihiatrul a produs uciderea din culpă a victimei Niţescu Alin, însă o decizie referitoare la aceste acuzații urmează a fi pronunțată abia la finele procesului, al cărui următor termen este stabilit pentru data de 12 septembrie.

„Sunt probe din care rezultă că inculpata a comis infracţiunea”

La sfârşitul săptămânii trecute, dr. Ramona Herişanu a fost chemată la primul termen de judecată.
„Ca urmare a unei plângeri, ultima făcută de mine în dosarul ăsta împotriva soluției procurorului care clasase din nou dosarul, instanța mi-a admis plângerea și s-a reținut cauza, ca și rechizitoriu, pentru judecată. Practic, ne aflăm direct în faza de judecată. Urmează toată procedura unei judecăți, cu audieri de martori la instanță.
Am făcut un pas foarte mare. Am trecut la judecată. Dosarul nu s-a mai întors la Parchet”, a declarat, pentru “Jurnalul de Argeș”, Ion Tufeanu, avocatul familiei Nițescu.
Totul după ce, pe 17 aprilie a.c., judecătorul de cameră preliminară a constatat că „sunt probe din care rezultă că inculpata Ramona Herişanu Ionela a comis infracţiunea prevăzută de art. 187, alin. 1,2 şi 4, Cod Penal şi nu există nicio cauză care să împiedice tragerea la răspundere a acesteia. Se constată că inculpata Ramona Herişanu Ionela, prin nerespectarea măsurilor de prevedere în domeniul medical în exercitarea profesiei de medic, a produs uciderea din culpă a victimei Niţescu Alin George. Aceasta, la data de 01.08.2013, a administrat un tratament medical necorespunzător şi a informat cu întârziere cadrele medicale de pe ambulanţă despre aceasta, cauzând astfel decesul victimei la data de 02.08.2013 în Spitalul de Urgenţă Piteşti. În aceste condiţii, instanţa va admite plângerea, va desfiinţa ordonanţa 6150P/2013 şi va dispune începerea judecăţii cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 187, alin. 1, 2 şi 4, Codul Penal”.

„Avocatul doctoriței susține că tratamentul a adus un beneficiu bolii de care suferea pacientul”

Decizia a fost luată în ciuda celor invocate de apărătorul psihiatrului Ramona Herișanu, potrivit căruia „nu există elemente care să confirme legătura de cauzalitate între injectare și manevrele efectuate de inculpata care a făcut această manevră. Să nu se uite că partea vătămată a făcut un tratament pe care îl administra de ani de zile, asupra căruia corpul victimei a lucrat foarte bine, a tolerat, ba din contră i-a adus un beneficiu bolii de care suferea, totul a decurs sub supravegherea tuturor membrilor familiei, această întâmplare post-injecțională, în condițiile în care cauza decesului nu are nicio înrâurire asupra unor eventuale controale pe care le-ar fi trebuit face eventual anterior momentului injectării inculpata, s-a putut observa că a fost infirmată, pe toate căile atât de către Colegiul Medicilor, cât și de SML Argeș și de către INML București (…)”.

„Timp de 18 luni s-a administrat acest tratament fără nicio analiză a lui”

Argumentul potrivit căruia substanța injectată, olanzapină depot, fusese bine tolerată de pacient o bună perioadă de timp şi, din acest motiv, nu ar fi necesitat investigaţii suplimentare a fost desființat în camera preliminară de avocatul familiei victimei, care a arătat că „timp de 18 luni s-a administrat acest tratament fără nicio analiză nici a tratamentului, nici a persoanei care a primit acest tratament şi tocmai din cauza acestei lungi perioade de timp s-a putut duce la o saturare a organismului cu această substanță. Timp de două ore a stat fără să-l bage nimeni în seamă și după două ore este chemată ambulanța, fără medic și cu un diagnostic cu totul străin de situație, o alergie”, după cum a explicat avocatul Tufeanu judecătorului de cameră preliminară când a invocat și precedenta soluție pronunţată în această speţă.

„Trebuia să vină atunci în genunchi să-și ceară iertare”

Tatăl lui Alin Nițescu, parte vătămată în acest dosar, s-a întâlnit vineri, 27 iunie, la Judecătoria Piteşti, cu medicul pe care l-a acuzat încă de la început de uciderea din culpă a fiului său și povestește cu amărăciune indignarea pe care a resimțit-o la acest prim termen de judecată.
„Nu am ce să discut cu ea. Cine suspendă viața unui semen de-al său nu-și merită propria existență… Ea trebuia să vină atunci în genunchi să-și ceară iertare. Poate o iertam, dar acum, sub nicio formă! N-a trimis nici măcar o floare la înmormântare, nimic, nimic. M-a dat și în judecată, că aș fi denigrat-o. Tribunalul i-a închis acțiunea până la rezolvarea problemei pe fond”, spune profesorul Viorel Nițescu, tatăl lui Alin.

Ce vrea să facă familia cu suma cerută medicului drept daune morale

Viorel Nițescu (foto) cere daune morale uriașe, bani pe care vrea să-i folosească pentru ajutorarea victimelor unor culpe medicale și nu numai.
„Cer daune morale de două milioane de euro. Un milion de euro pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități maltratate de medicii care trebuia să-i trateze, 500.000 de euro pentru bursele unor copii cu dizabilități, iar 500.000 pentru angajarea unor organizații internaționale care să facă dreptate când autoritățile române nu fac. În ceea ce privește daunele materiale, e vorba de 20-30 de mii de euro, cheltuieli cu înmormântarea, pomenile etc. Vinovații merită să plătească cu închisoare pentru ceea ce au făcut. Pentru astfel de fapte, condamnarea este între 3 și 10 ani cu executare. Un șofer care greșește și lovește o persoană care apoi moare la spital este inculpat pentru ucidere din culpă și condamnat la închisoare. Așa și aici, dacă facem o paralelă”, mai spune Viorel Nițescu.
La termenul din 27 iunie, avocatul Ramonei Herișanu a cerut recuzarea judecătorului de la soluţionarea dosarului, pe motiv că acesta mai soluționase o plângere în care una dintre părți are legătură cu acest dosar, însă cererea a fost respinsă.

Dr. Păun, judecat că a prezentat „fapte necorespunzătoare adevărului”

10 constantin paunReamintim că, până acum, în acest dosar a mai fost trimis în judecată un inculpat, medicul Păun Constantin, acuzat de fals intelectual, pe motiv că, în calitatea sa de medic-șef al secției Anestezie și Terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență Pitești, ar fi atestat „fapte necorespunzătoare adevărului, consemnând că pacientului Alin Nițescu nu i-au fost recoltate probe toxicologice după internare”, după cum se arată în rechizitoriul în baza căruia a fost trimis în judecată.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ase, nineaca, nu te lasa, cere si mai mult, cere o suta de miliarde de euro !
    Am cunoscut medici de medici, dar am cunoscut si pacate nationale… din pacate.
    Justitia buna sa-si spuna cuvantul ! Dar, avem o justitie buna ? Am vrea sa o avem !