Web Analytics

Doctoriţa Adriana Tuţescu a primit peste 11,5 miliarde lei vechi din sponsorizări şi studii pe pacienţi

de | 9.11.2017 14:23 | Dezvăluiri

10 tutescu# Fabuloasa sumă a fost încasată în perioada 2014 – 2016 de fosta manageră de la Spitalul Judeţean # În 2013, dr. Tuţescu a participat la un studiu pe pacienţi pentru medicamentul Atrasentan, produs de firma AbbVie Inc

După medicul cardiolog Gabriela Stănciulescu, cea care în perioada 2012-2014 a încasat 19,4 miliarde lei vechi din studiile clinice efectuate la Spitalul Judeţean, am aflat numele unui alt medic argeşean care a primit sume fabuloase din aceste contracte. Este vorba de medicul diabetolog Adriana Tuțescu, fost manager al Judeţeanului, care a obţinut peste 11,5 miliarde lei vechi din astfel de activităţi în perioada 2014 – 2016. În 2013, dr. Tuțescu a participat la un program de testare a medicamentelor pe pacienți, finanţat de firma AbbVie Inc prin intermediul unei organizaţii de cercetare din Elveţia. Jurnalul de Argeş a reuşit să intre în posesia contractului de studii clinice încheiat între firma respectivă şi Spitalul Judeţean.

Dr. Tuţescu studia efectele renale ale medicamentului Atrasentan asupra pacienților cu diabet de tip 2

În 2013, Adriana Tuțescu, medic diabetolog și șef de secţie la Spitalul Județean Argeș, secţia Medicală II, s-a înscris într-un program de testare a medicamentelor pe pacienți. Studiul cu pricina era promovat de o organizație de cercetare clinică din Elveția, PharmaNet GmbH, pentru clientul său, firma AbbVie Inc, producătorul medicamentului Atrasentan. Organizaţia PharmaNet GmbH încheiase un contract de studii clinice atât cu Spitalul Județean Argeș (reprezentat de managerul de la vremea respectivă, dr. Sorin Vasilescu), cât şi cu doctorița Adriana Tuțescu, desemnată drept investigator. „Un studiu randomizat, multinațional, multicentric, dublu-orb, cu grup paralel, controlat cu placebo, al efectelor atrasentanului asupra efectelor clinice renale la subiecții cu diabet de tip 2 și Nefropatie – SONAR: Study of diabetic Hephropathy with Atrasentan (Studiul nefropatiei diabetice cu atrasentan)”, este titlul studiului realizat de doctoriţa Tuţescu pe pacienţii Spitalului Judeţean.
În contractul de studiu clinic se specifică şi faptul că spitalul trebuia să finalizeze înscrierea tuturor celor opt subiecţi în termen de douăsprezece luni de la furnizarea produsului de studiu, în caz contrar contractul putând fi reziliat. Sponsorul sau organizația de cercetare puteau înceta contractul și dacă nu se obținea aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) și a Comisiei Naqționale de Etică (CNE) în termen de 12 săptămâni de la primirea tuturor materialelor necesare pentru depunerea cererilor la ANMDM și CNE sau dacă documentele esențiale nu erau semnate și primite de către organizația de cercetare în două săptămâni de la primirea de către spital a aprobării scrise din partea ANDM și CNE. Acelaşi document mai precizează că spitalul este obligat să permită accesul reprezentanților organizației de cercetare sau clientului acesteia, AbbVie Inc, „în timpul programului normal de lucru, în scopul monitorizării desfășurării studiului și pentru a audita înregistrări, formulare FRC, documente originale, precum și alte date legate de studiu, pentru a verifica dacă instituția și investigatorul s-au conformat obligațiilor incluse în acest document”.

Echipamente de doar 2.850 dolari pentru spital

Prin contract, sponsorul se obliga să furnizeze investigatorului Adriana Tuţescu o cantitate suficientă de produse de studiu și formulare de raportare a cazurilor, cu titlu gratuit, exclusiv pentru a fi utilizate de către instituție și investigator în scopul realizării studiului. Tot prin contractul de studii clinice, sponsorul AbbVie Inc – prin furnizorul Covance CLS, cu sediul în Indianapolis – a pus la dispoziţia spitalului, cu titlu grtuit, echipament medical pentru efectuarea analizelor participanţilor la studiul clinic. Este vorba de un aparat de măsură Nova Biomedical StatSensor cu cititor de Cod de bare, inclusiv o staţie de andocare şi o baterie, evaluat la 2.200 USD şi un aparat pentru analize urinare Siemens Clinitek Status Plus, în valoare de 650 USD. Aparatura medicală rămânea în proprietatea furnizorului şi urma să fie folosită strict în scopul realizării cercetărilor pentru studiu. În cazul în care echipamentul era deteriorat, pierdut sau furat, spitalul trebuia să înlocuiască echipamentul şi urma să suporte integral toate aceste costuri.

Dr. Tuţescu a încasat 5 miliarde lei vechi în 2014 din „convenţii civile şi drepturi intelectuale”

Primele recompense pentru studiul clinic demarat în anul 2013 se pot observa în declaraţia de avere a medicului Adriana Tuţescu, datată 3 iulie 2015. În anul fiscal anterior, 2014, dr. Tuţescu a obţinut, potrivit declaraţiei de avere, suma de 381.085 lei din „drepturi intelectuale” şi alţi 118.430 lei din „convenţii civile”, bani încasaţi din sponsorizările mai multor firme de medicamente şi din contractele de studii clinice pe pacienţi. Şi în declaraţia de avere din 13 iunie 2016 este menţionată în categoria „venituri din activităţi independente” suma de 128.300 lei drept convenţii civile şi 201.001 lei – drepturi intelectuale. În declaraţia de avere datată 6 iunie 2017, sunt menţionate fix aceleaşi venituri încasate din convenţii civile şi drepturi intelectuale. Adică în total peste 11,5 miliarde lei vechi obţinute din aceste activităţi, în perioada 2014-2016.

Pe vremea când era şef al Judeţeanului, Adriana Tuţescu a „omis” să menţioneze studiul realizat pentru AbbVie Inc

În august 2015, pe vremea când era manager al Spitalului Judeţean, Adriana Tuţescu a semnat o adresă oficială prin care ne comunica numele celor 15 giganţi farmaceutici care au finanţat studiile clinice desfăşurate la Spitalul Judeţean. Totuşi, numele organizaţiei de cercetare clinică din Elveţia, PharmaNet GmbH, sau al clientului său AbbVie Inc nu se regăseşte pe lista respectivă. Ca şef al spitalului, Adriana Tuţescu a transmis Jurnalului de Argeş că în unitatea sanitară s-au desfăşurat, în perioada 2012-2014, 15 programe de cercetare finanţate de mari companii de medicamente la nivel global: Sanofi, Amarin, Menarini, Novartis Pharma, Servier Pharma, Lilly, Astra Zeneca, Novo Nordisk, Johnson&Johnson, Glaxo Smith-Kline, Abbott, Msd, Otsuka, Sunnovion, Lundbeck. Nici un cuvânt însă despre studiul pe care ea însăşi l-a efectuat pentru medicamentul Atrasentan produs de firma AbbVie Inc.

Ce spune doctoriţa Tuţescu: „Primeşte bani medicul care munceşte, nu spitalul care nu face nimic…”

I-am cerut şi medicului Adriana Tuțescu un punct de vedere referitor la studiul clinic desfăşurat în cadrul Spitalului Judeţean, în anul 2013. „Am un pacient pe acest medicament, Atrasentan, pe diabet zaharat. Îl am și acum în studiu și pot să dovedesc că, întâmplător, fiind și șef de secție, nu primesc niciun ban pentru acest pacient. Pur și simplu, mi-au zis că nu mai pot fi plătită pentru pacienți. Reglementările celor care fac studiul ăsta s-au modificat şi nu mă mai pot plăti. Dar pacientului îi merge bine, e mult mai bine decât la început, aşa că am zis să nu-l scoatem din studiu. Pentru studiul ăsta eu chiar n-am primit niciun ban, dar spitalul primește bani. Prima dată am zis că îmi bag picioarele, că n-am chef să muncesc degeaba, după-aia m-am gândit că asta e o firmă ale cărei medicamente l-au făcut pe soțul meu sănătos mai demult. E un subiect delicat, nu știu dacă trebuie să abordat. De ce nu vă duceți la Stănciulescu, mă întrebați pe mine care am un pacient? Părerea mea, e important când ai mulți cum are asta, Stănciulescu. La început, da, am primit (n. red. bani). Toate studiile se plătesc, dar e confidențial”, ne-a spus droctoriţa Tuţescu. Am întrebat-o pe aceasta şi de ce spitalul primește o sumă infimă, comparativ cu medicul care realizează studiul: „Ăstea sunt reglementările lor. Păi, primește bani medicul care muncește, nu spitalul care nu face nimic… Studiile nu se fac decât dacă ai făcut cursuri pentru ele. Se face o școală. Fără școală nu te întreabă nimeni dacă vrei să le faci”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii