Web Analytics

DNA a clasat dosarul acordurilor de defrişare date în Pădurea Trivale. Fosta şefă de la Mediu şi fratele ei au scăpat

de | 10.05.2018 11:40 | Dezvăluiri

6 01# Vă reamintim că directoarea Agenției de Mediu, Mariana Ionescu, dăduse acorduri inclusiv familiei sale, tatălui și fratelui, Cătălin Ene, dezvoltator imobiliar chiar în Pădurea Trivale # DNA Pitești a dat o soluție după ce faptele incriminate s-au prescris

În octombrie 2015, activistul de mediu Robertin Rusu a depus la DNA o plângere cu privire la scoaterile ilegale  din fondul forestier al Padurii Trivale a unor suprafețe de pădure. Faptele incriminate  au avut loc în perioada 2007-2008, când o suprafață de 7 hectare de pădure a  fost împărțită în loturi de aproximativ 1.600 de metri pătrați, din fiecare parcelă fiind scoși câte 200 de metri pătrați  (deși suprafața permisă de ordinul Ministrului Agriculturii  nr. 303/2002 era de 5% din parcelă, adică  doar 80 mp). În februarie 2018 s-au împlinit 10 ani de la faptele incriminate de Robertin Rusu, fapte ce, în consecință, s-au prescris, iar în martie 2018, la doi ani și  jumătate de la sesizarea făcută de activistul de mediu, DNA i-a răspuns, în sfârșit, acestuia, concluzionând că  norma penală este incidentă numai cu privire la încălcări  ale legislației primare, pe când ordinul de ministru care reglementează limitarea suprafețelor ce pot fi scoase  din fondul forestier naţional face parte din legislația secundară.  Altfel spus, pentru că scoaterile din fondul forestier al Pădurii Trivale au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru și nu a legislației primare,  defrișările  din Trivale s-au încadrat în… limitele legii.

Pe 20 octombrie 2015, pe rolul DNA, Serviciul Teritorial Pitești, a fost constituit Dosarul 219/P/2015, având ca obiect  denunțul formulat de Robertin Rusu, prin care activistul de mediu sesiza că, în perioada 2007-2008, Mariana Ionescu, în calitate de director al Agenției pentru Protecția Mediului Argeș, și Sebastian Sever Stancu, director al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și de Vânătoare Ploiești au aprobat, contrar dispozițiilor legale, emiterea unui număr de 35 de avize de scoatere din fondul forestier a unor suprafețe împădurite situate în Pitești, în scopul favorizării unor persoane, printre care se numărau Cătălin Ene, fratele  Marianei Ionescu, sau angajați ai  agenției în cadrul căreia aceasta îndeplinea funcția de director. Robertin Rusu arăta cum suprafața amintită a fost parcelată în loturi de 1.600 mp, iar ulterior, s-au scos din fondul forestier  câte 200 mp din fiecare parcelă, deși dispozițiile legale nu permiteau obținerea unui aviz pentru o suprafață mai mare  de 5%  din suprafața fiecărei parcele, adică 80 mp.  Pe 11 noiembrie a început urmărirea penală cu privire la  săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, iar din actele de urmărire penală  a rezultat că în perioada 31.10 2010-12.02 2018 au fost emise  de către  ITRSV  Ploiești nu 35, ci nu mai puțin de 41 de  decizii de scoatere definitivă din fondul forestier a unor suprafețe. S-a constatat însă că mai exista un dosar ce viza respectivele suprafețe, constituit la Parchetul de pe lângă  Judecătoria Pitești (308/p/2009), deschis ca urmare a unei plângeri care sesiza faptul că Ene Cătălin, proprietar al unei suprafețe de 7 ha de pădure în zona Aleea Căminelor ANL  Găvana, a divizat suprafața respectivă în parcele de câte 1600 mp,  pe care le-a vândut unor persoane fizice, iar acestea au obținut  decizii de scoatere din fondul forestier  a unor suprafețe  de 200 mp, cu încălcarea dispozițiilor legale.  În acest dosar, prin rezoluția procurorului 308/p/2009, şase învinuiți (Stanciu Sever Sebastian,  Toma  Adrian Petru,  Morăraș Constantin- Panait, Ștefănescu Sorin-Ovidiu, Puiulescu Carol, Neacșu Niculae Constantin) au fost scoși de sub  urmărire penală  după ce au arătat că au adus, anticipat,  în compensare, terenuri apte  pentru a fi împădurite.
Pe de altă parte, faptele din 2007-2008 incriminate de Robertin Rusu s-au prescris fix pe 12 februarie 2018 (la zece ani de la comiterea lor). O lună mai târziu, în martie 2018, a sosit și răspunsul DNA Pitești la sesizarea activistului de mediu, sesizare înaintată, însă, în urmă cu un doi ani și jumătate, când respectivele fapte erau încă departe de a fi prescrise.

„Se va dispune  clasarea cauzei, fapta nefiind prevăzută de legea penală”

Iată ce se  precizează  în ordonanţa comunicată acestuia de către DNA Piteşti.
„În urma evaluării actelor de urmărire penală efectuate în cauză, se constată că, în raport de cele expuse, nu există elemente care să  fundamenteze presupunerea  rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunii  de abuz în serviciu (…) întrucât aspectele sesizate nu se circumscriu  tipicităţii obiective a infracţiunii cercetate, norma penală fiind incidentă numai cu privire la încălcări  ale actelor de reglementare primară, respectiv legi, ordonanţe şi ordonanţe  de urgenţă, potrivit deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Astfel, pretinsa exercitare a atribuţiilor de serviciu cu încălcarea legii de către funcţionarii ITRSV Ploieşti  şi Agenţiei de Mediu Argeş, concretizată  în aprobarea şi avizarea deciziilor de scoatere definitivă din fondul forestier naţional a unor suprafeţe de teren, nu vizează nerespectarea dispoziţiilor  cuprinse  în legislaţia primară la momentul faptei, respectiv OG nr 96/1998 privind reglementarea regimului silvic şi administrarea fondului forestier naţional, maximumul suprafeţei care putea fi scoasă definitiv din fondul forestier naţional fiind stabilit printr-un ordin de ministru (legislaţie secundară), iar pe de altă parte, aspectele sesizate de denunţător au fost cercetate şi în alt dosar, în care s-a dispus  soluţie de netrimitere în judecată, aşa încât se va dispune clasarea cauzei, fapta nefiind prevăzută de legea penală”.

„Trei ani de zile pentru o soluţie, mi se pare o tărăgănare”

6 robertin rusuActivistul de mediu Robertin Rusu (foto) consideră că  în  acest caz ar fi vorba de o tergiversare a dosarului.
„Am primit răspuns de la DNA  cu privire la ancheta pe care ei au făcut-o abia după trei ani  de la sesizarea mea, exact când faptele s-au prescris. În acest răspuns, sunt invitat să fac o plângere, care nu va avea niciun efect, pentru că faptele, oricum, sunt prescrise, dat fiind că  tocmai s-au împlinit  10 ani de la comiterea lor. Trei ani de zile pentru o soluție mi se pare o tărăgănare… Am vrut doar să arăt că acolo au fost niște ilegalități și că trebuie restabilită situația de dinainte, nu mă interesează  dacă și cine  sau ce mită a dat… La  momentul respectiv exista un ordin de ministru care reglementa treaba asta, iar conform acelui ordin de ministru putea fi scoasă din fondul forestier doar 5% din suprafață (5% x 1600 mp fac 80 mp, nu 200, cât au scos ei din fiecare parcelă), deci scoaterile erau ilegale. Ulterior, s-a dat un act normativ potrivit căruia încălcarea unui ordin de ministru nu era considerată încălcare de lege, ci doar încălcarea legilor primare. Practic, devenea «legal», pentru că se încălca un ordin și nu o lege”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, activistul de mediu.
Robertin Rusu se arată dezamăgit de soluţia DNA.
„În răspunsul lor de trei pagini spun lucruri pe care le știam oricum și eu. Nu știu cine pe cine acoperă. Din păcate, rămân valabile acele scoateri din fondul forestier, iar acolo se vor construi, probabil, cartiere de vile. În actele Primăriei Pitești, acele hectare de pădure apar deja ca spații construibile, deci nu mai este pădure, lucru  ce se remarcă și pe harta respectivă”, mai spune Robertin Rusu.

Roberin Rusu: ”Ce mă motivează să fac astfel de demersuri?! Pe lângă faptul că ne feresc de inundații și alunecări de teren, datorăm pădurilor și următoarele chestii… S-a stabilit că un ha de pădure reține pe an praf și cenușă: de brad– 30 t; de stejar – 68 t. Un ha de pădure de stejar de 40 de ani elimină 14 t de oxigen și absoarbe 18 t de bioxid de carbon. Un ha de pădure de foioase elimină și evaporă în atmosferă în medie 2500-3000 de tone de apă pe zi, iar o pădure de fag – 5000 tone de apă. Asta ar trebui să ne motiveze pe toți, avem nevoie de lipsa prafului și de oxigen în Pitești?”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Solutia din dosar a intervenit ca urmare a prevederilor legislative care permit savarsirea acestor fapte in continuare, legiuitorul neschimband legislatia.Nu este vorba de prescriptie, vina pentru aceasta solutie nu este a Dna , ci al legiuitorului.

Ultimele articole