Web Analytics
scris joi, 30.05.2024

Discuții despre arbitrajul comercial, la CCIA Argeș. Altă modalitate de soluționare a litigiilor

Joi, 30 mai, la sediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a avut loc conferința profesională cu tema Arbitrajul comercial-avantaje și practici, organizată de către Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeș.

Discuții despre arbitrajul comercial, la CCIA Argeș. Altă modalitate de soluționare a litigiilor

Au fost prezenți președintele CCIA Argeș – George Caval, președinta Curții de Arbitraj de pe lângă CCIA Argeș – avocata Luminița Ioana și avocatul Ștefan Deaconu – arbitru și președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, dar și oameni de afaceri, avocați și arbitri.

Av. Luminița Ioana: „Încercăm să demonstrăm că arbitrajul este o modalitate alternativă de soluționare a litigiilor”

„Încercăm să demonstrăm că arbitrajul este o modalitate alternativă de soluționare a litigiilor. Ne-am întâlnit astăzi ca prin vocile dvs. să mergem către societate, să facem public acest arbitraj și să putem să aducem cât mai multe dosare, soluții pentru reactivarea acestei modalități alternative. Să nu uităm că am trecut printr-o pandemie, să nu uităm că, la acest moment, sistemul judiciar este extrem de încărcat și sunt termene extrem de lungi. Extrem de anevoios este sistemul de judecată la acest moment în țară și atunci acest arbitraj poate fi cu siguranță o alternativă și alternativa stă tocmai în posibilitatea noastră de a aduce dosare. Mi se pare oarecum îngrijorător că anul acesta arbitrajul nu are înregistrat niciun dosar, anul trecut a fost un singur dosar. Trebuie să ne dea de gândit.”, a spus av. Luminița Ioana.

Citește și Lecții despre Anticorupție la licee din Argeș

Av. Ștefan Deaconu: „Hotărârea arbitrală are aceeași valoare ca una dată de instanța judecătorească”

Originar din Argeș, profesorul universitar Ștefan Deaconu este și unul dintre avocații care au adus victoria României în procesul internațional Roșia Montană.
Ștefan Deaconu a vorbit despre ceea ce înseamnă arbitrajul comercial și avantajele acestuia. „Arbitrajul comercial este o modalitate alternativă de soluționare a litigiilor, alternativă la instanțele statale. Prin arbitraj se pot soluționa litigiile dintre persoane fizice sau juridice. Litigii care țin în principal de domeniul civil-comercial, sunt și anumite tipuri de litigii care sunt nearbitrabile prin lege. De exemplu, litigiile cu consumatorii, litigii de natură familială, divorțuri, partaje, succesiuni care nu sunt arbitrabile prin lege. În rest, pot fi soluționate prin arbitraj dacă părțile convin să soluționeze acel litigiu prin arbitraj. Cum o pot face? Înscriu o clauză arbitrală în contract sau în baza unui compromis. Chiar dacă la momentul când au încheiat contractul nu au o astfel de clauză în contract, pot încheia un adițional la contract prin care părțile se înțeleg să meargă la arbitraj, dar trebuie să existe acordul ambelor părți”.

Arbitrajul este recunoscut prin lege și poate fi instituționalizat (cum este cel de la Curtea de Arbitraj) sau ad-hoc (soluționat pe baza unei înțelegeri a părților, care își stabilesc niște reguli: locul în care se judecă, limba vorbită, jurisdicția, arbitrii.

Printre avantajele enumerate sunt confidențialitatea la cererea părților, termen mai scurt de soluționare a litigiilor, de 6 luni la arbitrajul intern și 12 luni la cel extern, alegerea completului de arbitri și flexibilitatea de a stabili un calendar, care nu există în fața instanțelor de judecată.

Citește și SJA Argeș. Dare de mită la polițist. A băgat banii în asigurarea RCA

Ștefan Deaconu a explicat că „hotărârea arbitrală are aceeași valoare ca una dată de instanța judecătorească. Este executorie, puteți să o puneți în executare a doua zi”, totuși, se poate face și acțiune în anulare.

Avocatul a explicat că există arbitraj comercial, între comercianți care doresc să soluționeze un litigiu, sau investițional, atunci când un investitor străin dorește să investească într-o altă țară și vrea să fie protejat, pentru ca țara respectivă să nu-i confiște investiția.

Citește și Angajări deblocate în sistemul medical. 2.700 de posturi vacante

Curtea de Arbitraj-70 de ani

Curtea de Arbitraj de la București a împlinit anul trecut 70 de ani de la înființare. Pentru a marca acest moment, Banca Națională a României a emis o monedă aniversară cu valoare nominală de 10 lei, din argint, iar Romfilatelia a emis un timbru aniversar.

Până în 1989, Curtea de Arbitraj soluționa litigiile în principal între companiile de stat, dar și contractele intenaționale dintre companiile de stat și firmele străine. Din 2019, Curtea de Arbitraj organizează anual o conferință internațională în București. Joia viitoare va avea loc această conferință, cu peste 40 de arbitri internaționali din 15 țări.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită