Web Analytics

Dirijorul Predoiu o acuză pe Araxy că „omoară” fanfara şi îi cere demisia

de | 25.02.2021 13:25 | Actualitate, Dezvăluiri

# A înţărcat bălaia la Centrul Cultural Judeţean…
În ultimii ani, cheltuirea banului public la Centrul Cultural Județean a fost subiectul multor articole scrise de ziariștii de la Jurnalul de Argeș. De curând, Fanfara „Argeșul” a cerut demisia lui Araxy Negoșanu, managerul Centrului Cultural Județean, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Nemulțumirile membrilor fanfarei mocnesc de câteva săptămâni, însă în ultimele zile dirijorul Fanfarei „Argeșul” le-a exprimat public, totul degenerând într-un scandal cu acuze de ambele părți.

„La urma urmei, trebuie să dai o explicație pentru banii pe care i-ai cheltuit”

Pe dirijorul Fanfarei „Argeșul”, Gheorghe Predoiu, l-am întrebat mai întâi care este explicația demisiei cerute lui Araxy Negoșanu. „De când s-a înființat Centrul Cultural, în 2017, s-a înființat cu Secția «Doina Argeșului», cu Ansamblul «Dorul» și cu Fanfara «Argeșul». Așa s-a înființat şi domnul Manu a trebuit să o pună pe doamna manager acolo și avea nevoie de câteva formații și ne-au luat de la Centrul Creației Populare, ne-au luat pe noi de la Teatru, a înființat acest centru și, bine-mersi, am stat acolo. Pe parcursul perioadei de funcționare, doamna a dat afară, în anumite conjuncturi, Ansamblul «Dorul» (ansamblul de dansuri al regretatului Dorin Oancea, n. red.), care era o emblemă pentru noi, județul Argeș. Tot atunci, a încercat să dea și fanfara afară. N-a reușit, pentru că urma 2019, când au făcut ei acel eveniment – Flacăra Centenarului – şi aveau nevoie de noi. În locul ansamblului «Dorul», a înființat secția Divertisment. Și-a făcut treaba cu noi, cu Flacăra Centenarului, a urmat 2020. Aici, cu toată pandemia care a fost, eu aș fi tare curios și am cerut – și o să cer continuu – să facă public raportul de activitate a fanfarei, ce activități am avut, să facă publice și activitățile pe care le-a avut secția Divertisment a Centrului Cultural Județean și «Doina Argeșului». Să vedem câte activități și ce venituri a adus fiecare. La urma urmei, asta este! Pe noi nu ne băga în spectacole și acum a venit timpul în care s-a strâns puțin, pentru că s-au cheltuit bani mulți acolo, la Centrul Cultural Județean, mai ales anul trecut, cu secția Divertisment, cu toți soliștii de la București plătiți ca salariați, cu salarii mari, de 60 de milioane lei vechi salariul de bază, la care se mai adăuga câte ceva, plus colaboratorii. Vreau să vă spun că nouă ni se trage de la cheltuielile pe care le-a făcut Araxy acolo, cu secția Divertisment. De aici a plecat totul, de la secția Divertisment. S-au cheltuit bani mulți și acum noi, «Doina Argeșului» și Fanfara, am rămas să tragem ponoasele pentru ceea ce a făcut doamna. La urma urmei, trebuie să dai o explicație pentru banii pe care i-ai cheltuit”, spune Gheorghe Predoiu.

„Era nevoie pentru spectacolele astea de nume mari în perioada de pandemie, când tu aveai și restricții de public 30%?”

Printre salariații Centrului Cultural Argeș veniți de la București și plătiți cu sume de peste 6.000 lei anii trecuți, despre care vorbește Gheorghe Predoiu, se numără Monica Anghel (fost director artistic) și fratele ei – Alexandru Anghel, actrița Jojo și soțul ei – actorul Paul Ipate, Gina Lola Timofte (sora lui Marcel Pavel). În toamna lui 2020, artiști de renume au urcat pe scena din Argeș, de exemplu Fuego și Ionuț Dolănescu. „Era nevoie pentru spectacolele astea de nume mari în perioada de pandemie, când tu aveai și restricții de public 30%? – se întreabă Gheorghe Predoiu. În Grădina de Vară a fost o mână de oameni. De ce n-ai dat spectacol pentru oamenii aceia cu secțiile tale, pe care le aveai la centru? Puteai să dai un spectacol, că aveau nevoie de hrana aceasta spirituală. Și acum nouă nu ne-au mai încheiat contracte de la 1 februarie și le-am spus: uitați cum facem, ne înțelegem, e o perioadă până vine bugetul, știm și noi lucrurile acestea. De la Consiliul Județean au spus: când vine bugetul, atunci stăm de discuții. Şi le-am spus: pe luna februarie și pe luna martie, dacă apar servicii specifice fanfarei, cineva ne solicită, atunci noi mergem și facem aceste servicii fără nicio pretenție financiară. Dar când vine bugetul, de la 1 (aprilie, n. red.), să intrăm și noi sub un contract. Nu s-a vrut. Doamna Araxy mi-a făcut notificare scrisă, ne-a luat ținuta, uniforma, instrumentele, a trebuit să le predăm. Le-am predat. Acum suntem ai nimănui. Păcat, după 15 ani de muncă în slujba… La toate ceremonialele, indiferent că era frig, ploaie, mergeam, ne făceam treaba, la spectacole… Am cerut să ne bage și pe noi la spectacole. Nu a vrut doamna. Ne-a ținut sub capac”, mai spune Gheorghe Predoiu.

„Dacă vreți să faceți o reducere, atunci banii ăia pe care îi luăm pe lună îi micșorăm…”

Dirijorul spune că fanfara își dorește să continue colaborarea și crede că se poate găsi o soluție de mijloc. „Cineva să medieze acest conflict și să ne cheme la o masă și să ne spună: asta și asta, nu vreau să vă mai țin! Şi am plecat! Dar nici așa, să stai în coadă de pește nu poți. Ei ne-au propus să stăm pe plată pe eveniment. Noi am mai lucrat plătiți pe eveniment, pe vremuri, la teatru, și eu știu ce se întâmplă. Adevărul este că noi nu am fost de acord cu această metodă de plată, dar nici nu am zis că cei 2.000 de lei sunt bătuți în cuie. Am spus: domne, plata pe eveniment este distrugerea fanfarei! Dacă vreți să faceți o reducere, atunci putem umbla la banii ăia pe care îi luăm pe lună, îi micșorăm, pot să umblu la numărul de instrumentiști, adică găseam o altă cale să facem o reducere evidentă.”
Dirijorul consideră corectă intenția CJ-ului de a reduce cheltuielile și spune: „Centrul Județean ne dorește desființaţi, Consiliul Județean vrea să facă reducere. Acum ar trebui să ne cheme și să discutăm o reducere, nu desființare. Repet, reducerea înseamnă: salariul este prea mare, îl diminuăm. Sunt oameni prea mulți, mai tăiem, în limita în care putem să facem treabă”.

„Dacă mi-ai făcut public onorariul, fă și contractul de prestări servicii al lui Ionuț Dolănescu, să vedem câte mii de euro i-ați dat”

Fanfara „Argeșul” provine din fosta fanfară militară, iar din 2006 a fost preluată de Consiliul Județean. Fanfara numără 23 de instrumentiști și un dirijor. „Anul acesta, la 1 mai, avem 15 ani de activitate și i-am propus doamnei Araxy să dăm un spectacol omagial și să facem o invitație unei fanfare. N-a ascultat. Haideți să facem Festivalul Internațional de Fanfare anul acesta, să nu-l lăsăm, îl facem online, nu vă costă niciun ban. Am experiență, că am participat și mă ajută foarte mulți străini să fac Festivalul Internațional online. «Nu, nu se aprobă, n-avem buget pentru festival». Dar nu-mi trebuie niciun ban. E foarte simplu, eu aduc fanfarele, mergem la Grădina de Vară, noi suntem pe scenă, cântăm o melodie și punem pe ecran fanfara din Polonia, 10 minute, mai punem o fanfară de undeva și facem un festival. Noi ne dorim să continuăm activitatea într-un mod elegant și de bun respect. Eu nu pot să vin pe plată pe eveniment sau să mă plătească cu 500 de lei pe lună. Asta e o umilire. Eu am oameni care fac naveta de la București, pentru că nu avem instrumentiști suflători aici. Este o zonă vitregită de așa ceva. Acela nu poate să vină de la București, să facă naveta pe 500 lei.
Astă vară, când s-a dat drumul, mai spre toamnă, am avut o explozie prin parcuri. Aveam program de dimineață și după-amiaza, la orele 10 și 18. Oamenii mei care faceau naveta de la Curtea de Argeș și București vă dați seama că nu mai plecau, stăteau aici, mâncau pe banii lor. Deci, din 2.000 de lei, mai rămâneau cu 12-14-15 milioane. E o sumă mare? Ce vrea Araxy Negoșanu să scoată în evidență? Că s-au cheltuit bani la centru cu fanfara? A făcut publice salariile noastre. Salariile angajaților sunt publice, într-adevăr. Tot ce este pe o treaptă de colaborare, pe drepturi de autor sunt puțin cam confidențiale, nu trebuiau făcute publice. La urma urmei, nu mă deranjează, dar, dacă mi-ai făcut public onorariul, fă-l public și celorlalți colaboratori, fă public și contractul de prestări servicii al lui Ionuț Dolănescu, să vedem câte mii de euro i-ați dat. Asta vreau! Doamna Araxy ne-a scos pe noi cu sumele de bani în față, ca să vadă toată lumea că se cheltuiesc 600.000 pe an cu 24 de membri ai fanfarei, care ți-a adus locul 3 la Festivalul din Guatemala și n-a zis nimeni nimic. Dacă ar fi fost alții, ce vâlvă se făcea pe tema asta!”, a mai punctat Gheorghe Predoiu.

Citește și Pandemie de fudulie la Centrul Cultural Judeţean / Ozana Barabancea a înghițit 7.000 de euro pentru un spectacol la care s-au vândut doar 100 de bilete

Citește și Băjenaru a deschis, cu de la sine putere şi în acorduri de fanfară, Transfăgărăşanul

Citește și Peste 10.000 de vizitatori la standul Argeşului de la Târgul de Turism 2019

Araxy Negoşanu: „Un dansator primea 500 de lei pe lună, pe când un instrumentist din fanfară – 2000, nu mai vorbim de dirijor”

Am contactat-o și pe Araxy Negoșanu, pentru a afla cum comentează mesajul postat de dirijorul fanfarei și de la ce a pornit totul. „Mi se pare că este la un nivel atât de jos, încât nu cred că trebuie comentat așa ceva, toată postarea în sine”, a spus Araxy Negoșanu.
„Nemulțumirea lor este că nu li s-au prelungit contractele de colaborare, la fel cum nu s-a mai prelungit niciunui colaborator, deci nu au avut un regim special. Având în vedere că, după cum vede toată lumea, nu mai sunt fonduri pentru așa ceva și ca urmare a solicitărilor, întâlnirilor cu ordonatorii principali de credite, analizarea bugetelor și, repet, imposibilitatea la nivel național de a mai asigura costuri atât de mari, ni s-a solicitat reducerea cheltuielilor. În data de 28 ianuarie, am avut un Consiliu de Administrație (CA), în care s-a pus în discuție și prelungirea acestor contracte de prestație artistică a colaboratorilor permanenți, cum era Fanfara «Argeșul» și, în urma voturilor din CA, s-a hotărât să nu mai fie prelungit niciunul dintre contractele de colaborare, iar evenimentele noastre să fie realizate doar cu salariați și, doar în cazuri excepționale, cu colaboratori. Cel puțin până la aprobarea bugetului, ca să vedem și noi cifrele, pentru lunile februarie și martie sunt excluse orice fel de colaborări, chiar şi cele excepționale. Norocul nostru este faptul că ne putem desfășura în continuare activitatea și doar cu salariații, în regimul acesta de avarie, pentru că ei asigură un necesar de 90% din totalul artistic de care am avea nevoie”, a mai spus managerul Centrului Cultural, unde au rămas în continuare ceilalți colaboratori: dansatorii de la Ansamblul „Doina Argeșului” și instrumentiștii colaboratori.
Managerul a făcut și o comparație: „Un dansator primea 500 de lei pe lună, pe când un instrumentist din fanfară – 2000, nu mai vorbim de dirijor. În aceste condiții, ansamblul consuma un fond de aproximativ 9.000 de lei pe lună, pe când fanfara undeva până în 60 de mii; per total, undeva la 700.000 de lei. Nimeni nu a dorit să se renunțe la fanfară, să se desființeze această fanfară, numai că nu am mai putut să oferim condițiile de până acum. Mai mult, nu puteam să le mai prelungim contractele în această perioadă, până la aprobarea bugetului, pentru că nu aveam asigurată sursa de finanțare”.
Araxy Negoșanu a spus că, după ce va fi gata bugetul, va fi imposibil să se continue activitatea fanfarei în condițiile avute anterior. Am întrebat-o pe Araxy Negoșanu dacă vor mai avea loc negocieri în aprilie privind contractele fanfarei. „Nu știu ce să vă spun, depinde ce cifre de buget vor veni”.

Araxy Negoşanu: „Fuego a primit un onorariu de 8.000 lei, Ionuţ Dolănescu – 4.500 lei ”

Aceasta ne-a spus, parcă deja pregătită, sumele pe care le-au primit Fuego, Ionuț Dolănescu și Mioara Velicu pentru concertele din toamna lui 2020.
„Fuego a primit un onorariu de 8.000 de lei. Acest onorariu a fost suportat așa: din fonduri proprii, respectiv din vânzarea de bilete, în sumă de 5.350 de lei. Și numai diferența de 2.650 de lei a fost asigurată de la bugetul CCJ Argeș, respectiv CJ Argeș. Deci, pentru 2 ore de prestație artistică a lui Fuego, banii care au plecat de la bugetul de stat au fost 2.650 de lei. Nu mai vorbesc de zecile de mii de like-uri și vizualizări, plus toate comentariile oamenilor din țară și oameni care au venit după el la Pitești din toată țara și știți foarte bine impactul pe care îl are Fuego. Ionuț Dolănescu a luat 4.500 de lei și s-au făcut încasări de 3.350 de lei la acel spectacol.
Deci, Ionuț Dolănescu a avut 4.500 lei, Mioara Velicu, 4.000, încasările au fost în valoare de 3.350 de lei, iar banii de la buget pentru ei au fost de 5.150 de lei. Acestea sunt cifrele concrete. E foarte simplu să arunci cu noroi, dar e mai greu să încerci să construiești ceva și îmi pare foarte rău că domnul Predoiu a ajuns să facă astfel de postări, în condițiile în care atât dumnelui, cât și fanfara au avut tot timpul sprijinul instituției. Binele se uită repede. În afară de veniturile constante pe care le-au avut, tot timpul le-au fost asigurate costumele, instrumentele, deplasările în străinătate și în țară la festivaluri. Nu cred că este puțin lucru ca atât buget să îți fie alocat”.
Despre invitația pe care fanfara a primit-o la un festival din America, Araxy Negoșanu a spus: „Se duceau pe banii lor? Nu, se duceau tot pe banii Consiliului Județean. Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată până acum. Nu cred că este tocmai corect cum se pune problema”.
Potrivit managerului, acum la Centrul Cultural sunt 42 de posturi, dintre care 28 sunt artiști.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Doamna asta se ceartă cu un dirijor?
    In Europa de Vest, dirijorul este emblema.
    Dar proasta nu știe, este incultă.