Directorul de la Cadastru dă bani cu camătă

de | 7.10.2010 12:43 | Dezvăluiri

Omul promovat de PDL în fruntea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, Iuliu Radu Bănică, practică şi o altă „meserie”: împrumută cu bani diverse persoane şi apoi face orice pentru a pune mâna pe „gaj”. Urmare a îndeletnicirii lui Bănică, mai mulţi argeşeni sunt aproape de a rămâne fără agoniseala de-o viaţă din cauza faptului că au luat bani cu împrumut de la un director de instituţie publică despre care există serioase suspiciuni că dă bani cu camătă. Culmea, pedelistul se vaită la toată lumea că este sărac lipit şi apăsat de grijile unui credit de 137.000 de franci elveţieni luat de la Volksbank şi care se întinde până în anul 2033.

Lista lui Bănică

După prostituţie, meseria de cămătar este una dintre cele mai profitabile. Dacă ai talentul şi tupeul necesar, poţi să te procopseşti cu maşini de lux, case şi vile sau terenuri. Începuturile în business ale directorului Bănică se pierd în ceaţa de la începuturile tranziţiei originale din România. Omul a tangentat o perioadă afacerile cu carburanţi, apoi s-a orientat către a da bani cu camătă. În această situaţie se află nu mai puţin de patru argeşeni care, înghesuiţi probabil de nevoi, au făcut greşeala de a se împrumuta cu diverse sume de bani la directorul Ilie Radu Bănică. Este vorba de Alexandru Crivac, „beneficiarul” a trei contracte de împrumut (nr. 6127/04.12.2008, 1261/12.03.2009 şi 3429/21.12.2009) în valoare totală de 3.320 de euro. În pană de bani a rămas şi Valentin-Dumitru Amzăr care s-a împrumutat la Ilie Bănică de 13.000 de euro (contract de împrumut cu garanţie imobiliară nr. 6523/23.12.2008), bani pentru care a pus gaj un teren de 4.400 mp situat în apropiere de Mioveni. Nici Alin Oprescu nu se simte foarte bine, dat fiind că instanţa a aprobat cererea de executare silită pentru că n-a reuşit să achite la scadenţă datoria de 2.600 de euro pe care a făcut-o la acelaşi Iuliu Bănică (contract de împrumut nr. 5520/06.11.2008). De altfel, pe numele acestora există hotărâri irevocabile ale instanţelor de judecată prin care se încuviinţează executarea silită „în toate formele prevăzute de lege prin poprire şi asupra averii mobiliare şi imobiliare aparţinând debitorilor”.

Printre debitori, şi fostul subofiţer SRI implicat în scandalul Bancpost

Interesant de aflat că, printre beneficiarii unui împrumut de la directorul portocaliu Iuliu Radu Bănică, se numără şi de-acum celebrul subofiţer SRI Florin Măceşanu. Client fidel al cămătarilor şi membru cunoscut al reţelei infracţionale care a supt Banc Post Trivale de credite ilegale de peste 2 milioane euro, Măceşanu s-a împrumutat cu 4.700 de euro şi de la şeful de la OCPI (contractul de împrumut nr. 6053/02.12.2008). După care, văzând că nu se mai descurcă şi e încolţit din toate direcţiile de cămătari, a fugit în Italia, împreună cu soţia şi fiica. Plecarea intempestivă în Italia a subofiţerului Florin Măceşanu, angajat la Departamentul Înregistrare-Redare, a provocat un adevărat tsunami la vremea respectivă, fiind vorba de prima dezertare din istoria SRI Argeş. Necazurile soţilor Florin şi Jeni Măceşanu au pornit de la o agenţie imobiliară, afacere care le-a tocat toţi banii. De aici şi până la incapacitatea de a onora datoriile la timp n-a mai fost decât un pas. Florin Măceşanu a făcut tot posibilul să redreseze firma, însă cum rezultatele întârziau să apară, într-un final a apelat la cei care dau bani cu camătă, printre care şi actualul director PDL Bănică.

Tatăl unuia dintre debitori: „Bănică a cerut şi peste suma împrumutată”

Lucru curios, nici una dintre victimele lui Ilie Bănică n-a dorit să vorbească. Alexandru Crivac a fost fie plecat la ţară, varianta ginerelui, fie bolnav, varianta fiicei sale. Dumitru Amzăr este de negăsit la apartamentul din Centru, iar tatăl său, cel care ne-a răspuns la interfon, a spus că nu-i cunoaşte numărul de mobil. Alin Oprescu, cea de-a treia victimă a şefului de la Cadastru, spune că totul s-a rezolvat pe cale amiabilă, mai ales că el şi Bănică mai fac câte-o partidă de fotbal. Singurul care a spus lucrurilor pe nume este tatăl lui Alin Oprescu, acesta recunoscând că „Ilie Bănică i-a făcut multe şicane fiului meu. Plus că, din câte ştiu, i-a cerut înapoi mai mult decât suma pe care i-a împrumutat-o”. Discreţia interlocutorilor noştri este însă explicabilă, din moment ce la mijloc se află agoniseala lor de o viaţă.

Ilie Bănică: „Credeţi că am vreun munte de bani?”

l Bună ziua, domnule director…
– Vă rog să închideţi reportofonul că nu vă spun nimic.
l De ce?
– Aşa vreau eu! Nu vreau să vorbesc cu voi.
l Vroiam doar să vă întreb dacă aţi auzit de aceste nume: Alexandru Crivac, Dumitru Amzăr, Alin Oprescu… Îi cunoaşteţi?
– Da, îi cunosc. Care e problema cu ei?
l Am auzit că i-aţi împrumutat cu nişte bani şi nu mai puteţi să-i luaţi înapoi.
– Unii mi i-au restituit, cu alţii sunt prieten, am fost colegi de liceu. Nu e problemă. Gata, am zis că nu spun nimic şi v-am zis deja prea multe.
l Sunteţi colegi, prieteni şi-i executaţi silit?
– Oricum, nu am executat pe nimeni.
l Atunci aţi cerut executarea silită ca să le forţaţi mâna?
– Nu credeţi că e normal să se întâmple aşa? Dacă i-am împrumutat cu nişte bani, nu trebuia să-mi iau anumite măsuri de siguranţă? Puteţi să-i întrebaţi dacă a fost vorba de altceva.
l Poate le e frică să vorbească.
– Le e frică, le iau gâtul.
l Poate le luaţi casa, e şi mai rău.
– Am casă.
l Ştiu, aţi făcut un credit pentru asta. Dacă nu dădeaţi bani cu împrumut, poate nu-l mai făceaţi.
– Chiar aşa? Zece mii de euro… sau câţi sunt.
l De unde aţi avut bani să daţi cu împrumut?
– Amzăr, de exemplu, mi-a cerut nişte bani ştiind că mi-au mai rămas ceva după ce am cumpărat apartamentul.
l Adică le-aţi dat bani din creditul pe care l-aţi făcut?
– Sigur, de unde din altă parte? Credeţi că am vreun munte de bani?
l Pe Alin Oprescu (n.r. – unul dintre cei pe care i-a împrumutat Ilie Bănică) de ce l-aţi şicanat şi i-aţi cerut mai mult decât suma cu care l-aţi împrumutat?
– Chiar nu vreau să vorbesc despre asta. Nu e treaba voastră. Cu Oprescu n-am nicio relaţie. Iar cine v-a spus de şicane sau că i-am cerut mai mult, minte.
l Tatăl lui ne-a spus asta.
– Şi taică-său cine e? Ce treabă are el?
l Păi, locuiesc împreună în apartamentul pe care l-ar putea pierde.
– Nu mă interesează ce bunuri are Oprescu. Şi-a plătit datoria.
l Pe subofiţerul SRI Florin Măceşanu îl cunoaşteţi?
– Da, am fost prieten şi cu el.
l I-aţi luat casa?
– Nu ştiu despre ce vorbiţi, eu l-am împrumutat cu bani şi la o săptămână a dispărut. Cred că nici nu mai avea casă.
l Daţi bani cu camătă?
– De ce, vreţi şi dvs?
l Nu, eu vreau doar să scriu.
– Scrieţi!
l Scriu că iese fum fără foc?
– Da.
Neluţu DINU

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii