Web Analytics

Direcția Generală Anticorupție este reprezentată la cea de-a treia reuniune a Rețelei GlobE

de | 17.11.2022 21:08 | Actualitate, Home

În perioada 15-17.11.2022, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a organizat, la Madrid, în Spania, cea de-a treia reuniune plenară a Rețelei GlobE (Global Operational Network of Anti-Corruption Law Enforcement Authorities), la care a luat parte și directorul general adjunct al Direcției Generale Anticorupție, doamna comisar-șef de poliție Manuela Popescu, care are și calitatea de membru în Comitetul de conducere al rețelei.


Citește și: Percheziții ale procurorilor DNA la Protecția Consumatorilor

Cu această ocazie, au fost abordate teme referitoare la schimbul de informații între autoritățile membre ale GlobE, aspecte referitoare la planul de lucru pentru anul 2023, bunele practici ale altor rețele și organizații internaționale, precum și la  Teoria Schimbării GlobE care constă în identificarea unei modalități prin care rețeaua să pună în aplicare Carta sa pentru a contribui la schimbarea în domeniul cooperării transnaționale pentru o mai mare eficiență și rapiditate.

În același context, Ministerul Afacerilor Interne prin D.G.A. a exprimat propunerea ca, în anul 2023, Comitetul de conducere al GlobE să se desfășoare la București.

“Reamintim faptul că rețeaua GlobE a fost lansată oficial la data de 03.06.2021, în contextul sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU împotriva corupției.

Direcția Generală Anticorupție este membru cu drepturi depline al GlobE din iunie 2021, participând la activitățile acestei Rețelei încă din fazele incipiente.

Rețeaua oferă un instrument rapid, agil și eficient pentru facilitarea cooperării transnaționale în combaterea corupției și consolidarea schimbului de idei și bune practici între autoritățile de aplicare a legii în domeniul anticorupție, asigurând în același timp sinergia cu platformele internaționale de cooperare în acest domeniu.

Ulterior, autoritățile de aplicare a legii anticorupție din statele membre ale ONU și statele părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC) au solicitat aderarea la rețea prin misiunile lor permanente.

Prin aderarea la această rețea globală anticorupție, se urmărește îmbunătățirea capacităților instituționale ale D.G.A. de luptă împotriva corupției prin actualizarea permanentă a celor mai bune practici în domeniu, schimb de experiență și contact permanent cu autoritățile similare din diferite regiuni europene sau extracomunitare”, transmite biroul de informare și relatii publice al DGA. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *