Web Analytics

Dintre politicienii argeşeni, doar „duşmanul” Mircea Andrei l-a vizitat pe Calinic la spital

de | 26.10.2017 08:01 | Actualitate

7 01# Arhiepiscopul a scris o carte întreagă despre operaţia la inimă # În Jurnalul de dinainte de operația pe cord, arhiepiscopul și-a scris testamentul pe care l-a trimis Prea Fericitului Daniel  # În testament, ÎPS Calinic a scris ce avere are, unde și cui o lasă  # ÎPS Calinic a vorbit în carte inclusiv despre cum i-a fost  înlocuită valva mitrală cu una de porc

După ce i s-a descoperit, în ianuarie 2016, prezența unei endocardite, adică o infecție bacteriană la nivelul inimii, ÎPS Calinic a ales calea presărată cu spini a spitalelor bucureștene. S-a internat la Victor Babeș și la Universitar, unde s-a considerat, după cum cu umor spune, un arestat la domiciliu. În final, după ce a fost sfătuit să aleagă pentru operație un spital  din Frankfurt sau clinica Royal Brompton din Londra, a optat pentru clinica Polisano din Sibiu. Aici a fost operat, în martie, de echipa doctorului Victor Costache, directorul medical și șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică. Și tot aici a avut loc schimbarea valvei arhiereului cu una de… porc. Și toată această odisee o regăsim povestită în cea mai nouă apariție editorială sub semnătura arhiepiscopului Argeșului și Muscelului. Cartea redă, în fapt, jurnalul arhiereului, scris înainte și după dificila intervenție pe cord de anul trecut, când avea 72 de ani. Volumul semnat de  Calinic Argeșeanul se numește „Vindecă, Părinte!- Mărturie între viață și moarte”.  Inutil să mai spunem că lectura este un deliciu în sine pentru cine cunoaște, sau nu, harul netăgăduit  de cărturar al ÎPS Calinic. Spirit tânăr și condei sprinten, umor sănătos moldovenesc, pigmentat cu experiența  de vlădică muntean, sunt doar câteva dintre ingredientele talentului de  memorialist al arhiepiscopului nostru. 

Persoane ce l-au vizitat pe arhiepiscop pe patul de suferință 

7 Calinic05Ceea ce ne-a atras atenția a fost galeria personajelor care l-au vizitat pe arhiepiscop, pe patul de spital. Fie la spitalele bucureștene, fie la Sibiu, la Polisano. Iar drept mulțumire pentru gestul și sprijinul acordat, arhiepiscopul i-a menționat pe toți aceștia în cartea sa. Au venit astfel să îl vadă și să îl încurajeze, profesori, doctori, preoți, episcopi și mitropoliți, ajutoarele sale de la Arhiepiscopie, dar și simpli parohi sau călugări de la biserici, respectiv mănăstiri din Argeș. Îi regăsim astfel, printre argeșeni care l-au vizitat pe ÎPS Calinic,  pe doctorii Cătălin Cârstoiu, fost director al Spitalului Universitar, prof.dr. Dragoș Vinereanu, specialist cardiolog originar din Curtea de Argeș, preotul prof. Nicolae Brânzea, părintele Serafim-starețul mănăstirii Negru Vodă, consilierii săi eparhiali, starețul mănăstirii Curtea de Argeș, Caliopie Ichim, Nicolae Dinică și Puiu Diaconescu de la Mioveni și pe preotul Ciprian Vuțan. Regăsim chiar și politicieni, precum deputatul Remus Borza, pe fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu și pe cel al Justiției, Robert Cazanciuc. Dar oricât răsfoim cartea, nu regăsim politicieni argeșeni, mai ales PSD-iști (cărora ÎPS Calinic le-a satsfăcut de-a lungul vremii mai toate poftele), cu o singură excepție. Este vorba de fostul senator PDL și fondator al Partidului pentru Argeș și Muscel, Mircea Andrei. Culmea, exact politicianul pe care în 2011, imediat după reținerea pentru o noapte a lui Constantin Nicolescu, ÎPS Calinic îl acuza că a venit să tulbure liniștea județului și că inclusiv lui îi vrea răul. Ei bine, în carte, Calinic are numai cuvinte de laudă la adresa lui Mircea Andrei. Înalt Prea Sfințitul încadrează apariția la spital a avocatului la categoria „vizite simandicoase” și  îl descrie pe Mircea Andrei ca fiind: „omul de inimă, săritor la caz de mare nevoie”.

„Nu dețin, personal, și nici prin terți, niciun fel de imobil”

7 Calinic01Gândindu-se că nu va supraviețui complicatei operații pe inimă, ÎPS Calinic i-a scris o scrisoare Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, un fel de testament în care scrie despre bunurile sale lumești și cui le lasă. Astfel, despre inventarul personal, Calinic  spune că acesta se află la mănăstirea Corbeni, iar inventarele Palatului arhiepiscopal la Cancelaria arhiepiscopală. Prin notariat, donează agoniseala personală Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, respectiv, drepturile de autor asupra cărților scrise și a celor care se vor publica postum. Manuscrisele și alte documente valoroase le lasă, de asemenea,  Arhiepiscopiei și Seminarului Teologic de la Curtea de Argeș și, de asemenea,  dreptul de proprietate asupra tablourilor (grafică), respectiv expoziția de la Centrul Eparhial. „ Nu dețin, personal, și nici prin terți, niciun fel de imobil și nici vreo obligație, de orice fel, față de terțe persoane și nici nu am făcut vreo datorie personală în care să fi implicat instituția sau terțe instituții”, îi scrie Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului în testamentul întocmit anul trecut șefului BOR, Prea Fericitului Daniel.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii