Web Analytics
scris marți, 14.05.2024

„Din vremea lui Tudor”, de Radu Oltean, o carte cu haiduci din vremuri apuse, va fi lansată sâmbătă, la Muzeul Golești

Sâmbătă, 18 mai 2024, ora 11.00, la conacul Goleștilor, va avea loc o întâlnire cu autorul de cărți și ilustrații istorice Radu Oltean ș care va aduce cea mai recentă carte a sa, „ Din vremea lui Tudor”, apărută la Editura Humanitas. Această carte este un adevărat spectacol vizual, care reînvie cu acuratețe și pasiune o epocă tulbure, cu luptele, moravurile și stilul de viață al unor oameni puternici și întreprinzători care trăiau în ritmul domol al unei vieți orientale, dar cu aspirații spre modernitatea politică și economică a Europei central-vestice. Prima jumătate a secolului al XIX-lea, atât prin evenimentele militare și politice (Războiul ruso-turc 1806-1812, Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821, Războiul ruso-turc din 1828-1829, urmat de ocupația și administrația rusă a Principatelor, Revoluția de la 1848), cât și schimbările de mentalitate și conștiință, a stat la baza procesului de formare a națiunii române în cadrul unui stat modern.

„Din vremea lui Tudor”, de Radu Oltean, o carte cu haiduci din vremuri apuse, va fi lansată sâmbătă, la Muzeul Golești

Cartea lui Radu Oltean, dedicată Revoluției din 1821 și lui Tudor Vladimirescu, se remarcă prin ilustrația de o mare acuratețe istorică, rod al cercetărilor și lecturilor extinse ale autorului, care animă un text bine documentat și foarte frumos scris, adecvat atât pentru lectura adulților, cât și a adolescenților.

Citește și Gheorghe Zamfir va cânta la nai în Pitești

Haiduci, panduri, arnăuți, boieri și domnitori luminați sau hapsâni, diplomați și intriganți, veșminte somptuoase și arme cu decoruri meșteșugite se perindă, pagină cu pagină, prin fața ochilor cititorilor curioși.  O carte de istorie care îți ține cititorul intrigat și alert, așa cum doar romanele de aventuri reușesc. O întâlnire cu ea și cu autorul ei, Radu Oltean, într-un cadru istoric special, la conacul din Golești, locul în care s-au consumat unele dintre cele mai dramatice scene ale Revoluției din 1821: executarea prin spânzurare a căpitanului Ioniță Urdăreanu, abandonarea lui Tudor Vladimirescu de către proprii căpitani, arestarea acestuia din urmă de către Iordache Olimpiotul.

Sâmbătă, 18 mai 2024, la conacul Goleștilor, de la ora 11.00, prinde viață, pentru generațiile de astăzi, o epocă teribilă prin evenimentele ei dramatice, cu protagoniști în ale căror caractere se pot decela, în măsuri mai mari sau mai mici, idealuri naționale, dorința de parvenire, curajul, cruzimea, leadership-ul, abilități politice și de negociere impresionante etc. Prezentarea volumului Din vremea lui Tudor, va fi urmată de o sesiune de autografe și apoi de vernisarea unei expoziții care prezintă publicului larg o selecție de ilustrații din cartea domnului Oltean.

Citește și Program Beethoven și Mozart, la Filarmonica Pitești 

Radu Oltean (n. 1970) a absolvit Academia de Arte din București, Secția grafică, în 1997. Numeroasele sale lucrări sunt rodul unor analize minuțioase ale surselor documentare și a celor mai noi cercetări istorice. A colaborat cu istoricul Neagu Djuvara la editarea unor volume de istorie adresate publicului larg: Cum s-a născut poporul român (2001), Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul (2003), apărute la Editura Humanitas. Alte lucrări  ale lui Radu Olteant sunt: Bucureștii – 550 de ani de la prima atestare documentară (editor și coordonator, 2009), Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureștilor (2013, în colaborare cu Emanuel Bădescu), Bucureștii Belle Epoque (2016, în colaborare cu Emanuel Bădescu). Volumul Art historia: Ilustrația istorică între artă și știință / Historical Illustration Between Art and Science (2018), Dacia: Războaiele cu romanii. I. Sarmizegetusa (2014), Cetăți, castele și alte fortificații din (2015, 2020). Geții lui Burebista și lumea lor, ilustrată exclusiv cu reconstituiri originale, este prima sinteză a cercetărilor de specialitate din ultimele decenii.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită