Web Analytics

Din ianuarie 2023, puteți returna ambalajele din sticlă, plastic sau metal (0,1-3 litri)

de | 7.10.2022 12:19 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Conform H.G. nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele primare nereutilizabile (ambalaje concepute, proiectate și introduse pe piață pentru a realiza un singur ciclu sau o singura rotație, neputând fi reutilizate în același scop pentru care au fost concepute), se va aplica o garantie plătită de consummator, care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în punctele de returnare, conform aplicației InfoCons, citată de Agerpres.

Citește și: Fermierii vor primi un avans de 70% din subvenția cuvenită, începând cu 16 octombrie

Programul SGR a intrat in funcțiune la 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 L si 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR. Produsele returnabile pot fi cele fabricate în România, dar și cele importate sau achiziționate intracomunitar.

Consumatorii vor plăti o sumă distinctă, separată de prețul produsului, la momentul achiziționării unui produs ambalat SGR. Această sumă va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR, în cadrul unui punct de returnare. 

Citește și: Uzina Dacia mărește valoarea tichetelor de masă

Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de comercianți, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR), RetuRO Sistem Garantie Returnare S.A., unde comercianții și producătorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regăsi procedura de înregistrare. Ei se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârșitului lunii ianuarie 2023.

Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianților și producătorilor.  

În etapa de tranziție, pe rafturile magazinelor vor exista atât ambalaje cu eticheta SGR, cât și ambalaje fără. De la data intrării în funcțiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse fără inscripția SGR, exceptie făcând produsele deja existente în stoc – produse ce vor putea fi comercializate până la 31 decembrie 2024.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *