Web Analytics

DGA. Dezvoltarea integrată a instrumentelor de luptă împotriva corupției

de | 8.12.2021 22:44 | Actualitate, Politica si Administratie

La începutul săptămânii viitoare (13 – 14 decembrie 2021), Direcția Generală Anticorupție va organiza la Cluj-Napoca o sesiune de formare în domeniul prevenirii și combaterii corupției în proiectul „Dezvoltarea integrată a instrumentelor de luptă împotriva corupției – ANTICOR_INT” – cod ROFSIP2021OS5A04PO2 – Activitatea A1, finanțat prin Programul Național aferent Fondului pentru Securitate Internă.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

  La această sesiune participă echipe de practicieni,procurori și ofițeri de poliție judiciară ai DGA din cadrul DAMBJI și serviciilor județene anticorupție arondate curților de apel din cele trei regiuni, care vor schimba bune practici din domeniul comun de activitate.

Proiectul a debutat în luna iunie a acestui an și se va încheia în iunie 2022, iar până în acest moment au avut loc 8 sesiuni de formare, dintre care 6 în format fizic, la Tulcea, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Alba Iulia, Târgu Jiu, București, și 2 online, pentru zonele Oradea și Suceava.

De asemenea, în cadrul Activității A3 a acestui proiect au avut loc 4 sesiuni de instruire auto specializată, eficiente în supravegherea operativă.

Alte 5 sesiuni de formare vor fi organizate anul viitor în cadrul Activității A5 pentru formarea ofițerilor de prevenire ai DGA în domeniul Call- center, astfel încât aceștia să fie pregătiți să răspundă cât mai eficient apelurilor la linia verde anticorupție 0800.806.806, prin intermediul cărora sunt sesizate fapte de corupție.

Tot anul viitor, în cadrul Activității A2 a proiectului, va fi editat un ghid de bune practici în care vor fi cuprinse cazurile instrumentate în comun de participanți și care au fost prezentate pe parcursul sesiunilor de formare ale Activității A1.

Reamintim faptul că proiectul „Dezvoltarea integrată a instrumentelor de luptă împotriva corupției – ANTICOR_INT” este implementat de către Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Ministerul Public și Agenția Națională de Integritate, în baza Contractului de finanțare nr. 26/FSIP/29.06.2021, încheiat cu Autoritatea Responsabilă FAMI – FSI prin Programul Naţional aferent Fondului  pentru Securitate Internă – componenta pentru Cooperare Polițienească.

Obiectivul acestuia este creșterea eficacității prevenirii și investigării infracțiunilor de corupție și a conflictelor de interese, inclusiv prin activități de pregătire profesională desfășurate de către reprezentanții DGA, Ministerul Public și ANI, iar scopul proiectului este consolidarea capacităților DGA de prevenire și combatere a infracțiunilor de corupție și a conflictelor de interese prin utilizarea metodelor speciale de investigare, prevenire și relații cu publicul.

Citește și: Primarul Piteştiului face dezvăluiri şocante / Gentea acuză! Recepţia la blocul Titidan s-a semnat fix în ziua în care el era în concediu

Perioada de implementare este de 12 luni, în intervalul 29 iunie 2021 – 28 iunie 2022, iar valoarea bugetului aprobat este de aproximativ 920.000 de euro (4.528.644,30 lei).

Proiectul are la bază experiența pozitivă conturată în urma colaborării dintre Direcția Generală Anticorupție și Ministerul Public. Numeroasele beneficii, precum schimbul de bune practici și includerea cazurilor prezentate la instruiri într-un Ghid de bune practici în investigarea infracțiunilor de corupție, util specialiștilor din domeniu, au constituit raționamentele iniţierii unui astfel de proiect.  

       

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii