Web Analytics

Dezvelirea monumentului „CRUCEA RECUNOŞTINŢEI”

de | 23.07.2020 13:33 | Cultură

Cu ceva timp în urmă, în ziua de 26 iunie 2020, a fost dezvelit monumentul „Crucea Recunoștinței” în Cimitirul Militar din Pitești, realizat din lemn și piatră de meșterul popular Ion Rodoș, la inițiativa și prin contribuția Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, precum şi a Asociaţiei Veteranilor de Război şi a celor cu Dizabilităţi.
Monumentul este închinat veteranilor de război şi cadrelor militare și a fost sfinţit de un sobor de preoţi, care au oficiat o slujbă de pomenire a tuturor celor care au slujit sub drapelul Patriei. Semnificaţia evenimentului a fost pusă în lumină de mai mulţi vorbitori: col. rtg. Ilie Stoica, preşedinte al Asociaţiei „Basarab” a CMRR, col. rtg. Alexandru Ţânţarcu, preşedinte al ANVR Argeş, col. Marian Bae, comandantul Garnizoanei Piteşti, care a asigurat şi Garda de Onoare, Emanuel Soare, prefectul judeţului, istoricul George Rotaru, preşedintele Societăţii de Vexilologie, Petre Răcănel, preşedinte FSCR, și meşterul Ion Rodoş.
Punctul forte l-a constituit discursul impresionant al generalului Mircea Chelaru, care, printre altele, a subliniat importanţa armatei, a limbii, a bisericii pentru naţiunea română şi necesitatea de a „respira” istoria prezentă şi viitoare, păstrând vie memoria trecutului: „Noi suntem viitorul celor care au intrat în pământ, dar trebuie să ştim să aducem prinosul de recunoştinţă şi veşnică amintire. Crucea Recunoştinţei este o bornă de neuitare”.
Au fost acordate diplome, steaguri personalizate, iar în final au fost depuse coroane de flori de către asociaţiile fondatoare şi de A.C.M.R.R din cadrul MAI şi A.C.M.R.R din cadrul SRI.
(Prof. dr. Constantin Vărăşcanu)

CRUCEA VEŞNICIEI

În iubire şi credinţă,
Veteranii de război
Veşnicesc, în biruinţă,
Constelaţii de Eroi.

Uniforme militare
Reaşază în mormânt,
Cu mândrie şi onoare,
Trupul Patriei cel Sfânt.

Crucea Basarab Întâi
Se înalţă-n cimitir,
Luminând la căpătâi
De erou, soldat, martir.

(Constantin Vărăşcanu)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii