Web Analytics
scris joi, 24.12.2020

Dezvăluiri. Gheorghe Mihăilă descrie filiera prin care se dau şi apoi se anulează permisele port-armă la IPJ Argeş / „Cum să îmi dai arma dacă eu nu aveam dreptul, înseamnă că ai dat la toţi nebunii?!”

# Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a deschis dosar penal în acest caz
Gheorghe Mihăilă, un cetățean din Topoloveni, s-a prezentat la sediul redacției cu o poveste halucinantă. În 2019 i-a fost anulat permisul de arme letale, emis de poliție în 2018, din cauza faptului că primul permis, de arme neletale, a fost anulat în 2017 deoarece nu s-a prezentat în temenul legal pentru prelungire. Însă întrebarea pe care o adresează cetățeanul este de ce i-a mai fost emis al doilea permis, dacă nu îndeplinea cerințele. Mai mult, el are dovezi că prima sa armă, cea neletală, a fost vândută, deși încheiase act de casare pentru ea și i se spusese că arma va fi topită.
Totul a început în 09.10.2012, când Gheorghe Mihăilă a obținut permis de armă neletală și a cumpărat o pușcă cu aer comprimat, de tip sportiv. Trebuie știut faptul că permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, iar în vederea prelungirii valabilității permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte la poliție înainte de împlinirea termenului. În caz contrar, organul competent retrage permisul de armă, iar titularul este obligat să facă dovada faptului că a depus armele la un armurier autorizat. Gheorghe Mihăilă susține însă că data nu a fost scrisă corect pe permis și, din această cauză, 5 ani mai târziu, a întârziat pentru a-și prelungi valabilitatea permisului. „Eu m-am prezentat pe data de 17 (octombrie 2017, n. red.), aici scrie 29, a scris greșit, a vrut să facă 09, dar nu i-a scris pixul. Tot 29 văd și acum, în calculator e 09 și eu am ajuns pe 17.” Așa cum era de așteptat, în data de 17 octombrie 2017, Gheorghe Mihăilă a primit o dispoziție de anulare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor neletale, întrucât nu s-a prezentat în termen de 5 ani în vederea prelungirii permisului, însă spune că nici nu a primit vreo înștiințare cu 6 luni înainte.

Dezvăluiri. Gheorghe Mihăilă descrie filiera prin care se dau şi apoi se anulează permisele port-armă la IPJ Argeş / „Cum să îmi dai arma dacă eu nu aveam dreptul, înseamnă că ai dat la toţi nebunii?!”

„Dacă e casată, trebuie topită arma asta și, de unde, ei au vândut-o”

A depus arma la magazinul Amis Hobby din Pitești, în 2017, după ce i-au anulat permisul. Arma a rămas la magazin pentru doi ani. În 2019, Gheorghe Mihăilă s-a dus la IPJ Argeș, unde susține că a fost îndrumat de subcomisarul Marius Nicolae, de la SAESP, să caseze arma. Pe 8 octombrie 2019, la Amis Hobby, Gheorghe Mihăilă a plătit 400 ron pentru a casa arma cu aer comprimat, dar a și încheiat un act de vânzare-cumpărare, cu suma de 1 leu. Casarea înseamnă „scoaterea definitivă din folosință și din inventar a unui mijloc fix a cărui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt rentabile”, potrivit DEX. Totuși, după două luni, pe 12 decembrie 2019, aceeași armă cu aer comprimat, cu aceeași serie, a fost vândută la același magazin, pentru suma de 350 ron, după cum arată factura în posesia căreia a intrat Gheorghe Mihăilă.
„M-am dus după 2 ani și le-am zis: «Domne, îmi expiră treaba asta și vreau să trec arma». Marius Nicolae, subcomisar-șef la Arme şi Muniții, zice: «Dl Mihăilă, ar fi bine să o casați, că e armă de tir, trebuie să vă duceți o dată pe an, plătiți 1 milion jumate, arătați dovada că ați tras cu ea în poligon, mai bine o casați». Bine, mă duc să o casez. M-am dus la 2 magazine, nu primește niciunul din lipsă de spațiu, dar de unde? Nu au voie să primească. Trebuie să ajungă armele la acest magazin, singurul care primește, ceilalți au interdicție. Ei spun, săracii, de frică, că n-au spațiu, dar n-au voie să primească armele, să le dețină 2 ani de zile. Mă duc și plătesc 4 milioane taxa de casare și îmi face și un act de vânzare-cumpărare pe un leu. Cum să mai casez eu arma din moment ce am vândut-o? Mi-a venit o idee. Am tot urmărit arma asta. Am văzut-o în magazin, cu prețul pe ea și, la un moment dat, a dispărut arma din raft, era pusă la vânzare. Arma casată. Mi-a spus că am întocmit actul ăsta (de casare) pentru că trebuie să o ducă la Fabrica de Armament de la Cugir ca să topească arma. Dacă e casată, trebuie topită arma asta, dar, de unde, ei au vândut-o..!”, povestește Gheorghe Mihăilă.
Problema pe care o sesizează el este că, în timpul în care a avut permisul anulat, a plătit o taxă magazinului în care și-a depus arma, după 2 ani a plătit 400 ron ca să o caseze, plus 1 leu contractul de vânzare-cumpărare și s-a trezit că arma a fost vândută după două luni de când a casat-o. „În acești 2 ani trebuie să plătești 12 milioane magazinului, 50 lei/lună, te mai ține 2 ani până când vezi dacă îți mai dă sau nu permis și ești obligat să vinzi, pe un leu, plătești taxa ca să scapi de ea și ei o vând înapoi”, explică Gheorghe Mihăilă.

Citește și ARGEȘ: Un nou sediu pentru eliberarea de permise de conducere și de înmatriculare a autovehiculelor

Citește și Dormiţi bine, domnule comisar-şef Nedelescu? Un nevinovat a făcut atac cerebral şi a murit în controversatul dosar al permiselor de port-armă

Citește și DNA a cerut înscrisuri de la IPJ Argeş în dosarul prelungirii vizei pentru arma chestorului Stoica

„Mi-au luat banii pe permis, mi l-a emis IPJ, după care spun că nu aveam dreptul să dețin arma… ”

„Interdicția din 2017 este valabilă 2 ani. După un an, am făcut cerere pentru arma letală, că asta casată era de tir, şi mi-au aprobat cererea. Mi-au luat 100 lei taxa de verificare a dosarului de port-armă, am cumpărat armă, am fost vânător un an și, după un an, mi-au luat și acest permis, urmând ca și cu a doua să se procedeze la fel. Motivul anulării permisului pentru arma letală este că nu trebuia să îmi dea, că n-aveam dreptul. Mi-au luat banii, mi l-a emis IPJ, după care spun că nu aveam dreptul să dețin. Duc arma la magazin, altă sumă, 6 milioane, că e 50 lei pe lună. Am plătit taxele la vânătoare, 18 milioane, am plătit taxa de vânător și mi-au anulat. Asta e filiera prin care se anulează permise fără motiv. O instituție a statului care a emis un act oficial nu poate anula propria decizie”, declară Gheorghe Mihăilă. Astfel că, pe 24 octombrie 2019, bărbatul a depus arma și cantitatea de muniție deținute în consignație/custodie la același armurier autorizat, magazinul specializat Amis Hobby, taxa de depozitare fiind tot 50 lei/ lună.
De ce a primit dispoziție de anulare a dreptului de deținere, port și folosire a armelor letale în 16 octombrie 2019, în contextul în care, exact cu un an în urmă, Gheorghe Mihăilă a primit permis pentru armă de vânătoare? „Întrucât la data de 17 octombrie 2017 susnumitului i-a fost anulat dreptul de deținere, port și folosire a armelor letale, fapt pentru care nu mai îndeplinea condițiile de acordare a autorizației de procurare a armelor letale, conform art. 14, alin. 1, lit. h din Legea nr. 295/2004”, se arată în documentul semnat de șeful IPJ Argeș, cms. șef de poliție Tudorel Pieleanu.
Într-adevăr, art. 14, alin 1, precizează clar că autorizația de procurare a armelor letale se acordă persoanelor, dacă nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deținere sau, după caz, port și folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării. Cu alte cuvinte, cetățeanului i s-a anulat, în 2019, dreptul de a deține arme letale, pentru că i se anulase și dreptul de a deține arme neletale în 2017. „Cum poate un polițist să îmi anuleze mie permisul, că eu n-am făcut nimic?! Nicio abatere nu scrie că am făcut. Nu poți să îl mai anulezi pe ăla, l-ai dat, răspunzi. Cum să îmi dai arma dacă eu nu aveam dreptul, înseamnă că ai dat la toți nebunii?! N-au văzut în calculator (că avea permisul de arme neletale anulat, n. red.)?”, se întreabă, uimit, Gheorghe Mihăilă.

Poliţia răspunde în limbaj de lemn, eludând întrebarea petiţionarului

Nemulțumit de anularea permisului pentru arma de vânătoare, Gheorghe Mihăilă a formulat o petiție către IPJ Argeș, înregistrată pe 31 octombrie 2019, în care a contestat și a solicitat desființarea ultimei dispoziții ca fiind nefondată. În răspunsul primit pe 29 noiembrie 2019 (facsimil), cu limbajul de lemn caracteristic se explică de ce au fost luate toate demersurile legale, dar nu se spune și de ce i-au mai acordat cetățeanului până la urmă, al doilea permis de armă, deși nu îndeplinea condițiile. „S-a constatat faptul că permisul de armă tip B, seria BB, nr. 0015558, la data de 16.11.2018, v-a fost eliberat fără a fi îndeplinite condițiile prevăzute de art. 14, alin. 1, lit. h din Legea 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, întrucât la data acordării permisului de armă nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege pentru portul și folosirea armelor.”
Gheorghe Mihăilă spune că a trimis o sesizare către DNA, care a fost trimisă ulterior spre soluționare Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, după cum se arată în răspunsul semnat de prim-procurorul Nicolae Argeșanu. Cetățeanul se teme ca nu cumva și alte arme vechi să fi fost „casate” doar în acte și vândute ulterior, arme pe care el le consideră periculoase. „Armele care sunt în mâna acestor copii, prieteni, colegi de vânătoare, unii sunt tineri, să nu folosească încărcătura cu putere mai mare, cum este muniția de tip magnum sau semimagnum, că pot exploda și îi pot mutila pe viață. Aceste arme nu mai prezintă garanție de exploatare.” Acesta fiind motivul pentru care vrea să facă o sesizare și la OPC. „Se pune în pericol sănătatea publică, pentru că armele acestea pot exploda. Îi pot mutila pe viață pe copiii care nu știu ce înseamnă o armă care nu mai prezintă garanție, ele nu mai trebuie să existe în calculator. Trebuie șterse din calculator și topite.”

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită