# Iar asta s-a întâmplat pe 23 mai, în urmă cu 13 ani, chiar în ziua în care Pendiuc și Nicolescu îl așteptau pe marele poet la festivitate # Prin intermediul lui Eugeniu Mazilu, pe atunci inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului i-a transmis o scrisoare lui Adrian Păunescu, cerându-i să cedeze numele școlii în favoarea marelui poet creștin Ioan Alexandru # Scrisoarea nu a mai ajuns la Păunescu deoarece a fost oprită și citită de către fiul acestuia, Andrei, care i-a transmis tatălui că nu e nimic important
În urmă cu mai bine de 13 ani, pe 23 mai 2002, în cadrul unei ceremonii speciale, Școala nr. 15 din Găvana a primit numele marelui poet Adrian Păunescu. Schimbarea a survenit la inițiativa directoarei din acea vreme, Steluţa Panduru, profesor de Limba şi Literatura Română, o mare admiratoare a lui Păunescu. Dumneaei a fost cea care i-a propus maestrului ca şcoala să primească numele său, iar el a acceptat cu bucurie, participând la ceremonia care a avut loc atunci. Adrian Păunescu a donat cărţi de-ale sale şcolii, iar la câteva luni le-a dăruit elevilor şi cinci calculatoare. Ce nu se știe din culise este că în ziua în care școala urma să primească noul nume, ÎPS Calinic i-a cerut printr-o scrisoare lui Adrian Păunescu să renunțe în a fi patronul școlii. Mai mult, episcopul propunea ca școala să poarte numele marelui poet creștin Ioan Alexandru, decedat în 2000.
ÎPS Calinic către Adrian Păunescu: „Veți fi mai mare decât micimea zilei!”
În dimineața zilei de 23 mai 2002, ÎPS Calinic se afla la Ungheni pentru a sfinți paraclisul școlii din comună. La acel eveniment se afla și Eugeniu Mazilu, pe atunci inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș. Într-un moment de răgaz, Eugeniu Mazilu l-a întrebat pe Calinic, cu care era bun prieten: „Nu te duci la Pitești? Școala 15 va primi numele lui Adrian Păunescu”.
La auzul acestei vești, ÎPS Calinic s-a dus repede la Cornel Neacșu, primarul de atunci de la Ungheni, și i-a cerut mai multe coli de hârtie. În doar câteva minute, cu harul special al cuvintelor ce l-a caracterizat dintotdeauna, ÎPS Calinic a redactat o scrisoare către Adrian Păunescu în care îi solicita ca să renunțe în a fi patronul spiritual al Școlii 15 și ca școala să poarte numele poetului Ioan Alexandru. Iată conținutul integral al scrisorii de atunci:
„Domnule Senator,
Iubite Frate, Adrian Păunescu,
Datu-mi-s’a de veste, că Domnia Voastră, azi 23 mai 2002, sunteți la Pitești pentru a vi se conferi onoarea de a fi patronul literar al Liceului nr. 15. M-am bucurat mult de delicatețea argeșenilor, pe care-i felicit din inimă!
Îmi îngădui, având în vedere prețuirea ce Vă port constant, pentru harul poetic cu care V-a hărăzit Bunul Dumnezeu, că această onoare o veți transfera către fratele nostru, Ion Alexandru, cel care se pare că a început să fie uitat.
Astfel:
1. Adrian Păunescu va rămâne delicatul poet care nu uită pe confratele Ioan Alexandru;
2. Cei care cred că pot sta sub umbrela Domniei Voastre, se vor lecui de iluzii deșarte. Și astfel Veți fi mai mare decât micimea zilei!
Cu prețuirea lui
Calinic Argeșeanul”
După ce a finalizat scrisoarea, ÎPS Calinic l-a rugat pe Eugeniu Mazilu să i-o ducă lui Adrian Păunescu, împreună cu protopopul de Pitești Iuliu Chiriță, cei doi plecând spre Pitești direct de la slujba de sfințire de la Ungheni.
Andrei Păunescu a citit scrisoarea și i-a spus tatălui său: ”Nu e nimic, vezi-ți de treabă!”
La Școala 15, Eugeniu Mazilu s-a întâlnit cu Adrian Păunescu și i-a spus: „Domnule Păunescu, am un mesaj din partea prietenului nostru comun, Prea Sfințitul Calinic”. Moment în care Adrian Păunescu a luat plicul cu scrisoarea și i l-a dat fiului său Andrei să o citească. Numai că Andrei Păunescu, după ce a citit mesajul și a fost întrebat de tatăl său care e conținutul, i-a spus sec: „Nu e nimic, vezi-ți de treabă!” Adrian Păunescu nu a mai insistat și imediat după aceea a participat la ceremonia la care maestru de ceremonii, pe lângă directoarea Panduru, a fost în primul rând primarul Tudor Pendiuc, care nu s-a abținut să căpușeze imaginea lui Adrian Păunescu. De altfel, în conținutul scrisorii, ÎPS Calinic îi înțeapă subtil, precum scorpionul, pe mai marii locali ai vremii și în special pe primarul Pendiuc. „Umbrelă”, „iluzii deșarte” și „micimea zilei” sunt cuvintele cheie din fraza meșteșugit așternută pe hârtie de ÎPS Calinic. Recitiți această frază și veți înțelege totul: „Cei care cred că pot sta sub umbrela Domniei Voastre, se vor lecui de iluzii deșarte. Și astfel Veți fi mai mare decât micimea zilei!”
Denis Grigorescu
0 Comentarii