Web Analytics

Dezinsecţia, o necesitate în sezonul cald

de | 26.06.2013 19:56 | Actualitate

Suntem abia la începutul sezonului cald, dar mercurul urcă în ritm ameţitor în termometre. Vremea minunată de afară ne îmbie la activităţi practicate în aer liber, drumeţii, camping, alpinism, ciclism, pescuit sau vânătoare. Numai că trebuie să fim foarte atenţi la cei mai periculoşi dăunători din acest sezon: căpuşele şi ţânţarii.
Dezinsecţia este necesară în această perioadă, deoarece trebuie să ne ferim atât de căpuşe, cel mai periculos dăunător din sezonul cald, cât şi de ţânţari. Dezinsecţia este acţiunea de prevenire sau de combatere a artropodelor vectoare de germeni patogeni sau dăunătoare.
Căpuşele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge (hematofage) şi sunt grupate în trei familii a peste 850 de specii descrise. Sunt purtătoare de boli grave, cum ar fi boala Lyme, complexul encefalitei transmise de căpuşe, babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza, la care se adaugă efectele directe.
Ţânţarii sunt insecte zburătoare dependente de sângele uman, care îi ajută să se maturizeze şi să depună ouăle. În timp ce se hrăneşte, ţânţarul înţeapă pielea şi injectează saliva. Ajunsă în piele, saliva ţânţarului provoacă reacţii alergice: eritem (înroşirea pielii), senzaţie de mâncărime, tumefiere. Ţânţarul poate transmite virusul West Nile, malaria, febra galbenă, encefalita şi meningita.
Pentru acest sezon foarte cald, când riscul de apariţie a căpuşelor şi ţânţarilor este destul de ridicat, se recomandă purtarea de haine deschise la culoare, pe care să se vadă uşor insectele, bluze cu mâneci lungi, strânse pe încheietura mâinii, pantaloni lungi şi strânşi pe gleznă, peste care se trag şosetele şi pantofi care să acopere zona respectivă a piciorului în totalitate.
O măsură de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă şi ţânţar este evitarea zonelor în care s-au raportat cazuri de muşcături de căpuşe sau unde omul poate veni în contact cu insectele parazite, ca de pildă pădurile, parcurile, zonele frecventate de câini sau fermele de animale şi păsări.
Dezinsecția împotriva
insectelor târâtoare trebuie efectuată pe tot parcursul anului
Cel mai sigur mod de eradicare a riscului de îmbolnăvire din cauza căpuşelor şi ţânţarilor este dezinsecţia străzilor, clădirilor, curţilor, parcurilor, pădurilor şi a tuturor spaţiilor unde vieţuiesc aceşti dăunători.
Coral Impex realizează tratamente de dezinsecţie pentru toate categoriile de utilizatori: sedii de firmă, depozite şi magazine alimentare, unităţi de producţie, unităţi spitaliceşti, penitenciare, restaurante, baruri, hoteluri, unităţi de învăţământ, ferme zootehnice, asociaţii de proprietari, parcuri şi spaţii verzi municipale.
Dezinsecţia împotriva insectelor târâtoare, precum gândacii, puricii şi ploşniţele, trebuie efectuată pe tot parcursul anului, iar dezinsecţia împotriva insectelor zburătoare, cu excepţia dăunătorilor de depozit, trebuie efectuată începând cu luna martie şi până în lunile octombrie-noiembrie, în funcţie de temperatura mediului ambiant.
SC Coral Impex SRL realizează tratamente de combatere a insectelor dăunătoare. Tel/Fax 0248/212344, mobil 0746/093290

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii