Dezbatere privind priorităţile pentru tineri la Centrul Cultural Mioveni

de | 10.08.2016 17:54 | Cultură

România va prelua pentru prima oară preşedinţia semestrială a Consiliului UE la 1 ianuarie 2019 fiind prima din trioul de preşedinţii pe care îl împarte alături de Finlanda şi Croaţia. Aflată la Preşedinţia Consiliului, România va trebui să propună cel puţin un proiect de concluzii pe o temă care să reflecte priorităţile ţării noastre în domeniul tineret.
 Pentru a pregăti cât mai bine Președinția şi pentru a reprezenta cât mai fidel aşteptările tinerilor din România, Ministerul Tineretului şi Sportului lansează o campanie de consultare cu tinerii privind priorităţile tematice pe care ţara noastră ar trebui să le introducă pe agenda semestrială europeană în domeniul tineret. Aceasta demarează pe 12 august, de Ziua Internațională a Tineretului și presupune o serie de întâlniri față în față cu tineri care se vor desfășura în umătoarea lună în toată țara.
În acest sens, pe 12 august, de la ora 15, în sala principală a Centrului Cultural Educativ Mioveni va avea loc întâlnirea intitulată „TINERI. Cu viziune!”.  Sunt așteptați să participe tineri și cei care lucrează cu tineri cu vârste între 14 și 35 de ani, dar nu va fi refuzată nicio altă intenție de participare.
Întâlnirile ce se organizează în toată țara din 12 august vor folosi tehnologia spațiului deschis o metodă interactivă ce permite participanților să propună și să contribuie la discuții plecând de la nevoile lor reale. Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul rețelei „tineREȚEA” și vor implica direct aproximativ 600 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani la nivel național. Concluziile acestui set de consultări vor sta la baza propunerilor din partea României ce vor compune prioritățile țării pe sectorul de tineret din cadrul trio-ului România, Finlanda, Croația.
45% dintre tinerii din România se află în risc de sărăcie și excluziune socială, în timp ce doar 17% participă în activități de voluntariat organizate și 7%, sunt implicați în cluburi de tineret conform Raportului European pe Tineret 2015. Nevoia de a investi în tineri devine din ce în ce mai acută și mai actuală, acum și în contextul în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătare a anului 2019.
Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „trio-uri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Președinţia este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre. D.G.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii