Dezastrul de la Câmpulung afectează bugetul local

de | 17.09.2015 20:09 | Dezvăluiri

# Autorităţile locale se gândesc să refacă proiectul de reabilitare cu surse proprii

Peste opt milioane de lei a plătit Câmpulungul pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului”, iar acum se vede în situaţia de a pierde aceşti bani şi de a reinvesti în finalizarea unor componente ale imensului plan de reabilitare. Contractul încheiat cu asocierea Grup Corint SA şi Harbău SRL s-a dovedit a fi începutul unei afaceri dezastruoase, în care îşi are parte de vină şi Ministerul Dezvoltării, finanţatorul prin intermediul căruia s-au obţinut fondurile europene. Astfel, un proiect de peste şapte milioane de euro a ajuns în stadiul în care trebuie să i se aplice un restart pe bani de la bugetul local.

Parcul Kretzulescu din Câmpulung este închis de doi ani şi jumătate, din cauza încercării de implementare a proiectului de reabilitare. Grădina Publică, de asemenea, a stat închisă doi ani, pentru ca, în această primăvară, câmpulungenii să forţeze intrarea în parcul al cărui stadiu de executare a lucrărilor este cel mai înaintat, aproape 80%. Băile Kretzulescu arată ca după un bombardament, în timp ce alte două obiective vizate de proiect – Bulevardul „Pardon” şi strada Nae Leonard – nu au suferit nicio intervenţie din partea executantului primit cadou printr-o licitaţie în care a contat preţul cel mai mic. Această grea moştenire primită de primarul interimar Liviu Ţâroiu de la Călin Andrei, fost manager al proiectului, apasă tot mai puternic pe ambiţiile electorale ale pesedistului.
O perioadă, Ţâroiu (foto) nu şi-a asumat nicio reacţie faţă de dezastrul din centrul Câmpulungului, pasând luarea deciziilor către Consiliul Local. Astfel, contractul de execuţie ajuns la final în aprilie nu a mai fost prelungit, după care a început pelerinajul la Ministerul Dezvoltării. Posibilitatea organizării unei noi licitaţii, în vederea reluării lucrărilor la proiectul de reabilitare, a fost înlăturată, astfel că acum se intenţionează şi rezilierea contractului de finanţare. Finalitatea va consta în reactivarea proiectului prin organizarea de licitaţii de către administraţia locală şi prin susţinerea financiară din fonduri proprii. „Ne mişcăm destul de greu. Proiectantul nu ne-a făcut un memoriu justificativ cu ceea ce a rămas de executat, în aşa fel încât să revenim cu licitaţie pentru restul de lucrări. Pentru cele două parcuri şi clădirea Băilor intenţionăm să facem studii individuale şi să le realizăm pe bani de la bugetul local”, spune Liviu Ţâroiu.

Milioane de euro vor fi cheltuite din bugetul local

Deocamdată lucrurile nu se mişcă fiindcă executantul – Grup Corint SA – nu a predat obiectivele afectate de lucrări. Firma arhitectului Dan Săbau reclamă neplata pentru anumite materiale, Primăria Câmpulung nu consideră cererea ca fiind justificată. Astfel s-a ajuns în instanţă, însă nici până acum nu a fost pusă pe rol ordonanţa preşedinţială având ca obiect obligaţia de a face.
Grup Corint a primit deja 8,41 milioane de lei pentru lucrările executate care au dus stadiul de realizare a proiectului la aproape 30%. Un sfert din total în doi ani! Circa cinci milioane din cele opt au fost rambursate către Primăria Câmpulung de către Ministerul Dezvoltării. La expirarea contractului de finanţare – la sfârşitul acestei toamne – sau în ipoteza rezilierii acestuia înainte de termen, municipalitatea musceleană va trebui să restituie cele cinci milioane de lei. Mai mult, bugetul local va sărăci prin susţinerea finalizării lucrărilor la cele trei obiective începute de Grup Corint, valoarea fiind estimată la douăzeci de milioane de lei, aproape cinci milioane de euro. În privinţa Bulevardului şi a străzii Nae Leonard, Ţâroiu susţine că se va încerca accesarea de fonduri europene, în baza unui alt proiect.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii