Web Analytics
scris miercuri, 02.11.2011

„Deşi ştia că şi el e bolnav de cancer, Costel Cârstea a ţinut să citescă necrologul la moartea lui Dobrin”

# La doi ani de la moartea lui Cârstea, fratele CFR-ului ne-a spus o poveste tulburătoare. „Costel mergea la tratament și nouă ne zicea că e la Federație”. Toamnă tristă pentru fotbalul argeșean. Pe 26 octombrie s-au împlinit patru ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Dobrin, fotbalistul nepereche ce s-a stins, răpus de   un cancer pulmonar, într-o rezervă a Spitalului Județean. Peste doar două săptămâni, pe 16 noiembrie, fanii alb-violeți își vor aminti și de Costel Cârstea, prietenul și colegul Gâscanului din anii de glorie ai FC Argeșului. Ironia sorții, cel supranumit CFR-ul s-a stins la doi ani distanță de Dobrin, tot toamna, și tot de cancer. În avanpremiera comemorării de pe 16 noiembrie, vă dezvăluim un episod incredibil și deloc știut de la înmormântarea lui Dobrin și care l-a avut personaj principal pe Costel Cârstea.

„Deşi ştia că şi el e bolnav de cancer, Costel Cârstea a ţinut să citescă necrologul la moartea lui Dobrin”

„Îl visez pe Costel şi de două-trei ori pe săptămână”

O discuție despre nea Costel se leagă greu, mai ales atunci când cel din fața noastră se numește Nelu Cârstea, fratele mai mic al CFR-ului. Dialogul, pe care l-am purtat la magazinul acestuia de pe strada Crinului din Pitești, începe abrupt: „Vă spun sincer că nici acum nu mi-am revenit. Îl visez și de două-trei ori pe săptămână pe Costel”. Încercăm să spargem liniștea care s-a lăsat brusc, aducând vorba despre Dobrin, mai ales că întâlnirea a avut loc chiar în preajma Sfântului Dumitru, atunci când s-au împlinit patru ani de la moartea Gâscanului: „Eram în Austria, când am aflat că Gicu s-a stins. Am plâns o jumătate de oră. A fost o adevărată lovitură pentru mine. Apoi, a urmat fratele meu. Nici nu mă așteptam… Costel, eu și cu Gicu am fost cei mai buni prieteni”.

După o tăcere de câteva minute, Nelu Cârstea a continuat: „Costel a dat dovadă de un curaj extraordinar. Știți de ce vă spun asta? El aflase că este bolnav de cancer și, cu toate acestea, a insistat să țină discursul din partea FC Argeș la înmormântarea lui Gicu. Mi s-a părut un lucru ieșit din comun ca el să țină să citească.  Și acum mă gândesc la ce-o fi fost în sufletul lui în acel moment. Probabil tocmai faptul că știa că și el suferă de o boală incurabilă l-a determinat să țină necrologul despre Dobrin. Haideți să vă mai spun ceva ce nu s-a știut niciodată, ceva ce mie mi s-a părut inimaginabil. Pleca la tratament la București, iar nouă ne spunea că merge la Federație. S-a pierdut apoi în muncă, tocmai ca să poată să depășească aceste momente grele”.

Acuzaţii la adresa lui Raed Arafat

Fratele fostului stoper alb-violet are îndoieli și în ceea ce privește profesionalismul medicilor bistrițeni și, totodată, îl acuză pe Raed Arafat, secretar de stat și șeful SMURD, că nu i-a pus la dispoziție un elicopter pentru a-l transporta la Pitești. „Vreau să vă mai spun că, în momentul în care Costel era în comă la Bistrița, am vorbit cu medicul echipei care mi-a spus că nu trebuie mișcat din pat sub nicio formă. Am plecat acasă pentru ca, pe drum, să mă sune și să-mi spună că va fi mutat la Pitești. A fost trimis cu salvarea acasă, deși nu trebuia să se întâmple asta. Raed Arafat nu a vrut să-i pună la dispoziție un elicopter, fie și cu plată și a trebuit să fie  trimis cu salvarea de la Bistrița. De la acest episod și până la deces nu a mai fost mult”, își amintește Nelu Cârstea.

„Am insistat ca terenul doi de la FC Argeş să-i poartă numele”

Nelu Cârstea mai spune că „lumea te uită, atât timp cât ești pe picioare e în regulă, dar când nu mai ești, te uită. Din păcate, Costel, nici acum, după aproape doi ani, nu a primit vreo recunoștință din partea autorităților locale. Nici măcar post-mortem. Eu am insistat ca măcar terenul doi de la FC Argeș să poarte numele lui, dacă o peluză poartă numele lui Bebe Barbu, iar stadionul pe cel al lui Gicu Dobrin. Nici măcar asta nu a primit, deși e singurul care a fost la FC Argeș atât jucător, cât și antrenor și președinte”.

„De Dobrin ştiam dinainte, la Cârstea am fost surprins total”

Sergiu Mândreanu, om de afaceri, bun prieten cu cei doi mari fotbaliști: „Și acum, regret enorm cele întâmplate cu Dobrin și Cârstea. Dacă la Dobrin știam dinainte că are cancer, la Cârstea am fost surprins total. A fost o pierdere enormă pentru mine, mai ales că le-am fost foarte bun prieten amândurora. Le simt lipsa, pentru că noi trei am copilărit în Ștrand, am crescut alături și ne-am simțit întotdeauna bine împreună. Era între noi o veselie permanentă, chiar și în ultimii lor ani din viață. Mergeam la stadion și comentam fazele meciurilor împreună. Regret enorm moartea lor! Nici n-am cuvinte…”.
Gica Dobrin: „Dumnezeu să-l odihnească și pe Costel Cârstea, care a fost un apropiat al nostru. Iată că, din păcate, în fiecare zi dispare cineva, apar mereu necazuri, dar nu avem ce face”.
Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii